Ronnie Qvist: “Det kändes inte så tungt”

Ronnie Qvist: “Det kändes inte så tungt”

Ronnie och hans fru hade länge tänkt skriva testamenten, men de kom liksom aldrig till skott. Till följ av oroligheterna kring coronavirusets framfart tog de tag i saken. Här berättar Ronnie om deras erfarenhet.

Ronnie skrev testamente genom Lawly, en juridisk tjänst tillgänglig i en app. Lawly erbjuder det lägsta priset på marknaden för juridisk rådgivning. Vill du också skriva testamente med Lawly? Just nu får du hela 30 procent rabatt.

 

En väldigt personlig fråga, men varför valde du att skriva testamente? Av vilken anledning?

– Ja, egentligen började man väl fundera på det i samband med när man fick barn. När jag och min fru fick vårt första barn, så började vi tänka på att det kan vara en bra idé att skiva ner om något skulle hända oss. Men sen, som med mycket annat, blir det inte riktigt av. Man tar sig inte riktigt tid att kontakta någon juristbyrå eftersom att vi inte har haft några sjukdomar eller så. Det har liksom inte funnits ett akut behov… Men så som det varit på sista tiden med corona, ett allmänt oroligt läge och att vi dessutom numera har två barn så kändes det som att vi var tvungna att ta tag i det. Något oförutsett kan ju alltid hända, säger Ronnie.

Han fortsätter.

– Vi vill inte att det ska finnas några frågetecken kring min eller hennes sista vilja, hur arv ska delas och även vilka vi vill ska ta hand om våra barn om vi båda skulle gå bort. Man tvingas tänka den tanken och fundera på – Vad tror vi skulle bli så bra som möjligt för våra barn? I vilken miljö skulle de trivas bäst? Var skulle de känna sig trygga? Man börjar även tala med de man har i åtanke och ta den dialogen. Det kändes skönt att ta tag i. Man hade ju ingen aning om hur den processen skulle se ut eller vad som var det naturliga.

 

Ni valde ju att skriva testamente genom Lawly, vilka var de övervägande faktorer till att ni valde att ta hjälp av just dem? Hur såg den processen ut?

– Jag hade sett en annons för ett tag sen, säkert någon gång efter jul, för en digital juristtjänst och tänkte att “det här var ju en intressant idé” och laddade faktiskt ned deras app. Jag kikade på appen initialt, hur den såg ut och hur den fungerade. Sedan låg den kvar i min telefon och då när det här kom upp på tal så låg det nära till hands. Jag gick in i appen och kollade vilka tjänster som fanns och hittade ja, lite allt möjligt faktiskt, men framförallt testamente som jag var ute efter just då. Vi satte oss båda två, jag och min fru, och svarade på alla frågor som dök upp och resonerade kring det. Det var en väldigt enkel form! Det kändes inte så tungt att göra det vid köksbordet hemma. Efteråt fick vi en chans att göra en avstämning med juristen, säger Ronnie.

 

Så det var främst att det var väldigt smidigt?

– Ja, supersmidigt! Framförallt att det inte blev ett så stort steg sm det hade blivit om man hade bokat ett möte med en juristbyrå inne i stan. Att åka dit kändes meckigt och som ett större steg. Dessutom var det väldigt skönt att man i appen kunde ta det i sin takt. Om vi inte kom i mål där och då så gjorde det inget. Om det var grejer som dök upp, vi behövde kolla upp något eller reflektera över något som man inte tänkt på tidigare så kunde vi göra det. Det hade känts svårare om man var på ett utsatt möte hos en juristbyrå, att avbryta mötet för att exempelvis gå och ringa någon. Det hade blivit mer tidspressat. Nu kunde vi ta det i lugn och ro!

 

Foto: Privat

Foto: Privat

 

Hur känner ni er nu efter att ni upprättat ett testamente? Upplever ni att ni känner mer sinnesro?

– Ja absolut, vi tycker att det är jätteskönt att vi har allt på plats. Vad som händer med våra barn exempelvis, både ekonomiskt och deras trygghet. Var vi vill att de hamnar och allt sådant är nedskrivet i händelse av det värsta scenariot. Man känner att man har bättre koll på läget. Vi var ju tvungna att tänka i de här banorna under processen. Man lär sig mycket av att prata med juristen, det lagliga och vad som hade hänt om vi inte hade skrivit. Man börjar dessutom titta på andra avtal också som kan vara bra att skriva, särskilt eftersom att det är så lättillgängligt!

 

Jaha! Något speciellt avtal?

– Ja men framförallt det här separata avtalet för vårdnadshavare som dök upp under processen. Men även andra avtal som man kan tänkas behövas framöver. Jag kommer inte ihåg exakt vilka avtal det var vi kollade på, säger Ronnie.

 

Ja men det är ju sant som du säger, man har ju olika behov i olika skeden i livet.

– Precis. Händer det något framöver och man bestämmer sig för att skriva något så kommer jag ju i första hand kolla i appen. Vi fick en personlig kontakt via appen som var ansvarig för vårt ärende, så det kändes personligt. Även om appen är helt digital blev det ändå en personlig kontakt som jag uppskattade. Det var trevligt!

 

Några andra tankar som kom till dig under processen eller efteråt?

– Nej, inte direkt. Egentligen bara att man borde gjort det tidigare!

 

Erbjudande – få 30 procent rabatt när du skriver testamente med Lawly!

Förutom att Lawly redan har det lägsta priset på marknaden för personlig juridisk rådgivning, får du dessutom just nu 30 procent rabatt när du upprättar ett testamente. Klicka här för att ta del av erbjudandet.

 

Foto: Daniel Jedzura/Shutterstock.com, Jill Qvist