Så enkelt byter du ut din värmepump

Så enkelt byter du ut din värmepump

En värmepump håller i ungefär 12–15 år. Kanske dags att byta till en ny? Här är några saker du bör tänka på innan du installerar din nya värmepump.

Om din värmepump närmar sig 12–15 år är det dags att överväga en ny. Om du beställer en ny värmepump från Elgiganten måste du även komma ihåg att beställa installation.

– Det är faktiskt olagligt att demontera din gamla värmepump på egen hand. Det krävs en F-gas-auktoriserad tekniker som kan installera och koppla bort den gamla värmepumpen och installera en ny. Detta enligt EU: s förordningar, förklarar Einar Gulbrandsen, kommunikationsansvarig på NOVAP som arbetar med att öka kunskapen om värmepumpar i Norge.

Värmepumpar innehåller HFC-gaser som kan vara skadliga för miljön vid läckage och måste alltså hanteras av en auktoriserad tekniker. Detta säkerställer att installationen går rätt till och att den gamla värmepumpen monteras ner. En tekniker kommer även se till att du får den bästa effekten och längsta livstiden på din nya värmepump.

Placering av värmepumpen

När du får en ny värmepump har du en utmärkt möjlighet att fundera över placeringen. Kanske var den tidigare placeringen inte optimal? Förändringar i huset kan ha stor inverkan här – har du till exempel nya trägolv? I detta fall är det lämpligt att placera värmepumpen högre på väggen så att golvet inte torkas ut av luften. På samma sätt måste man också se till att värmepumpen finns i samma del av huset du oftast är i, utan att bullernivån blir för hög.

Tveka inte om att be teknikern om hjälp för den bästa möjliga lösningen för ditt hem!

Skydd under tak

För värmepumpens utomhusdel bör du överväga ett värmepumpshus. Det finns tak och hus speciellt tillverkade för värmepumpar, vanligtvis i metall eller trä. Dessa skyddar mot is, snö, kvistar och blad samtidigt som det är ett estetiskt val för många.

Om värmepumpen redan står under tak finns inte samma behov av ett separat tak, men man kan aldrig vara helt säker. Ett värmepumpshus installerar du enkelt själv, och kan köpas hos Elgiganten. Du kan också köpa det från teknikern – som även kan installera det åt dig.

Buller och vibrationer

Teknikern kan erbjuda dig olika vibrationsdämpande material för din nya värmepump. Detta minskar både buller och vibrationer. Du bör också se till att du har PVC-skydd för värmepumpens rör för att den ska hålla länge.
 

LÄS MER OM ELGIGANTENS INSTALLATIONSSERVICE FÖR VÄRMEPUMPAR HÄR!

AdvertisementAdvertisement