När har man ägglossning?
När har man ägglossning?

När har man ägglossning?

Nu ska vi reda ut när kvinnor har ägglossning och kan bli gravida.

Ägglossning är en naturlig process i en kvinnas kropp som sker varje månad. Det är den tidpunkt då äggstocken släpper ifrån sig ett moget ägg, som sedan kan befruktas av en spermie. Men när har man egentligen ägglossning?

Normalt sett inträffar ägglossningen ungefär 14 dagar före nästa menstruation. Det innebär att om din cykel är 28 dagar lång, så sker ägglossningen runt dag 14. Men eftersom kvinnor kan ha cykellängder som varierar från 21 till 35 dagar, kan det vara svårt att veta exakt när ägglossningen sker.

Tecken på att du har ägglossning

Det finns några tecken som kan indikera att du är på väg att få ägglossning. En del känner tydliga tecken medan andra inte känner något alls.

Ägglossningssmärta

Ett av de vanligaste tecknen är ägglossningssmärta, som upplevs som en lätt molande smärta i nedre delen av magen. Detta beror på att äggstocken börjar svälla upp när ägget mognar och när det sedan släpps ut kan det orsaka en liten smärta.

Temperaturökning

Ett annat vanligt tecken på ägglossning är en ökning av kroppstemperaturen. Du kan mäta din basaltemperatur varje morgon före du kliver upp ur sängen, och när du har haft ägglossning kommer du se en tydlig temperaturökning.

Mer flytningar

Många kvinnor märker också av en ökad mängd flytningar under ägglossningen. Dessa flytningar är oftast genomskinliga och trådiga och liknar rå äggvita.

Man kan ta ägglossningstest för att få bättre koll på sin ägglossning

Det finns också olika tester som kan hjälpa till att indikera ägglossning. Ett av de vanligaste testerna är ett så kallat ägglossningstest som du kan köpa på apoteket. Detta test mäter mängden av luteiniserande hormon (LH) i urinen, vilket är det hormon som ökar i kroppen när ägglossningen närmar sig.

Powered by Labrador CMS