Barn

5 myter om potträning

Potträning är något som alla småbarnsföräldrar blir bekanta med förr eller senare. Men har du koll på hur det funkar, egentligen? Vi lät Sofia Bergenstjerna, författare till boken ”Potträning på 3 dagar”, dela med sig av 5 myter kring potträning.

Myt #1: Barnet måste ha blåskontroll innan man börjar potträna

– Detta är en vanlig missuppfattning som gör att många skjuter upp potträningen helt i onödan. Blåskontroll är faktiskt något man tränar upp! Det fungerar så här: Urinblåsans öppning och stängning hanteras av muskler, och för att detta ska kunna ske på begäran måste musklerna tränas upp. Ett blöjbarn tömmer inte hela blåsan på en gång, utan kissar små mängder i taget, och då tränas inte musklerna. Svensk forskning utförd av professor Anna-Lena Hellström vid Sahlgrenska Universitetssjukhus visar att fullständig blåskontroll, och därmed full tömning av urinblåsan, kan ske så tidigt som vid 9 månaders ålder. Det enda som krävs för att detta ska ske är att man börjar potträna på daglig basis.

Myt #2: Man måste vänta tills barnet är redo

– Det här upprepas ständigt men trots det är det få som rent konkret kan säga vad det innebär att ”vara redo” eller vilka signaler man ska leta efter. Idag finns dessutom ingen enighet bland forskarna kring vad som gör ett barn redo eller när det inträffar. Man har forskat kring detta sedan 60-talet men ännu inte kunnat enas kring några tydliga råd, enligt Rikshandboken i barnhälsovårds hemsida.

Det handlar mer om att vi föräldrar ska bli redo för potträning. Blöjor är bekvämt och underlättar vår vardag. Ofta är det vi som har svårast för att släppa blöjorna, inte barnen.

När barn anses vara ”redo” för potträning är också kulturellt olika för olika länder. I Vietnam påbörjar föräldrarna potträningen bara några veckor efter födseln eftersom det anses vara bäst för barnet. Där skiljer sig alltså åldern markant för när barn anses vara redo från hur vi tänker i Sverige.

Myt #3 Att sätta barnet på pottan lite då och då tränar dem i att använda den

– Detta är ett jättevanligt råd till föräldrar idag, men att göra på det sättet kan göra potträningen väldigt utdragen. Att potträna innebär att man lär sitt barn ett nytt beteende för var kiss och bajs hör hemma. Om barnet har på sig en blöja under större delen av dagen, men förväntas kissa och bajsa på pottan ibland när vi vuxna vill, så blir det dubbla budskap. Hur ska barnet förstå vad som gäller? Det blir väldigt svårt för ett litet barn att lära sig ett nytt beteende om barnet måste använda det gamla sättet större delen av tiden. Barnet lär sig att man ska kissa på pottan ibland, men oftast i blöjan.

Nackdelen med det här sättet är också att potträningen görs utifrån ett rutinschema, istället för att hjälpa barnet till pottan när behovet faktiskt uppstår. Ett bättre sätt att potträna på är att lära barnet känna igen sina egna kroppssignaler, och att koppla dessa till pottan. Då fokuserar man på att hjälpa barnet att förstå och då går det ofta både snabbt och smidigt att bli blöjfri.

Myt #4: Hösten/vintern är ingen bra tid att potträna på

– Många tänker att de ska vänta med potträningen till sommaren då barnet kan springa naken ute och har mindre kläder på sig. Det låter helt enkelt bättre. Men faktum är att sommaren är en rätt händelserik tid då många inte har samma fasta rutiner - man åker kanske runt och träffar släkt och vänner och dagarna ser helt olika ut. Detta är inte alls optimalt för potträning.

För att barnet ska ha en chans att lära sig den nya kunskapen behöver man sätta av dedikerad tid och plats i sitt liv. Att vara hemma och öva inomhus under 1-3 dagar är optimalt för att ge barnet en bra start på potträningen och få grunderna att sätta sig. Hösten och vintern är perfekt lämpade för detta – vrid upp värmen inomhus ett par dagar och gör det till en mysig tid tillsammans. Då kan du ägna dina efterlängtade semesterdagar åt annat roligt tillsammans med barnet istället. Låt alltså inte säsongen hindra dig från att börja potträna!

Myt #5: Man kan inte påverka när barn slutar med nattblöja

– Idag hör man ofta att barns förmåga att bli torra på natten är en ren fysiologisk mognadsfråga som man måste vänta in. Ofta nämns att signalen från urinblåsan till hjärnan måste fungera innan det är lönt att ens försöka ta av nattblöjan. Men svensk forskning visar att signalbanorna från urinblåsan till hjärnan finns på plats redan hos spädbarn. Forskningen visar också att när barn blir torra på natten är direkt relaterat till tidpunkten då man börjar att träna på det, precis som blåskontroll på dagen.

Foto: Romrodphoto / Shutterstock

I boken ”Potträning på 3 dagar” hittar du ytterligare 7 myter samt en komplett handlingsplan för hur du kan hjälpa ditt barn att bli blöjfritt på ett pedagogiskt sätt.

Köp "Potträning på 3 dagar" e-bok på Blöjfri.se, 250 kr HÄR!

Köp "Potträning på 3 dagar" som tryckt bok hos Adlibris HÄR!

LÄS ÄVEN:

Kan barnet bli blöjfri på tre dagar? Vi har intervjuat författarna bakom boken "Potträning på 3 dagar"

Visar du upp ditt barn på sociala medier? I framtiden kan det bli förbjudet. I och med barnkonventionen, som nästa år blir svensk lag, diskuteras nu begreppet "sharenting".

Powered by Labrador CMS