Bebis

Barnsjukdomar - Magsjuka

Smitta

Virus- och bakterieinfektioner som ger magsjuka är ofta väldigt smittsamma och därför är det viktigt att du har god handhygien och god hygien i köket, både vad gäller tillagning och förvaring av mat. Är noga med handhygienen om ditt barn har magsjuka. Tvätta alltid händerna själv efter blöjbyte. Ser till att äldre barn med magsjuka tvättar händerna efter toalettbesök och före maten.

Symtom

Magsjuka hos barn kan ge både diarré och kräkningar, ofta tillsammans med feber och allmän sjukkänsla. Kräkningarna brukar gå över efter ett dygn, men magsjukan kan hålla i sig upp till en vecka. Det kan ta upp till två veckor innan avföringen blir normal. Vid diarré hinner tarmen inte ta upp tillräckligt med vatten och salter ur tarminnehållet. Därför kan diarré ge stor vätskeförlust och uttorkning hos barn, särskilt om barnet även kräks.

Behandla hemma

Kräkningar kan behandlas med små mängder dryck, ofta med tesked eller i mugg. Undvik att ge barnet nappflaska eftersom sugandet ökar illamåendet. Även diarré behandlas genom att ge barnet små måltider eller vätska ofta, men man behöver inte vara lika försiktig som vid kräkningar. Barn i åldrarna 6-12 månader behöver en halv till en liter vätska per dygn och barn över 1 år en till en och en halv liter. Barn är känsliga för vätskeförlust och kan snabbt bli uttorkade. Det är viktigt att ta tempen ett par gånger per dygn, eftersom hög feber gör att barnet förlorar mer vätska.

Om ditt barn äter fast föda kan du, om barnet vill äta, prova att ge morotssoppa. Morotssoppa verkar stoppande och ger både näring och vätska. Så fort ditt barn vill kan det börja äta som vanligt igen. Vid svårare diarré är det bra att undvika mjölk, glass, läskedrycker och fullkornsvälling de första tre dagarna.

När ska jag kontakta sjukvården?

BVC-sköterskan kan ofta ge råd om ditt barn har magsjuka. Vänd dig till barnakuten om barnet är dåligt, har feber, blodiga kräkningar eller avföring eller inte blir tydligt bättre efter tre dygn.

Hur länge ska jag hålla mitt barn hemma?

På de flesta förskolor och skolor brukar man ha 48 timmar-regler vilket innebär att ditt barn ska vara hemma 48 timmar efter senast uppvisad symtom.

Källa: vardguiden.se

LÄS ÄVEN: När smittar magsjuka?

Powered by Labrador CMS