Allt i hemmet

Aldrig mera gråta när du hackar lök – här är 8 tips

Det finns en massa tips på hur man hackar lök utan att gråta, vissa sämre än andra. Här är tipsen som faktiskt funkar – och de som inte gör det!

Vi har väl alla stått där i köket med löken framför oss på skärbrädan och förbannat oss över tårarna som ofrivilligt börjar komma. När man skär i löken frigörs svavelföreningar och det är det som får dig att börja gråta. Det är när tårarna kommer som irritationen blir värre.

Hacka lök utan att gråta – 8 tips som funkar

1. Kallt rinnande vatten

Stå bredvid det rinnande vattnet eller ställ ned skärbrädan i diskhon medan du hackar. Kyla gör att svavelföreningarnas flyktighet och enzymernas aktivitet minskar.

2. Spola kallt vatten på din underarm

När du känner att ögonen börjar brinna kan du testa att spola kallt vatten på din underarm i några sekunder till det känns bättre. Kavla upp ärmarna och börja skära!

3. Simglasögon...

Cyklop eller gasmask – det är upp till dig! Det är svårt att argumentera emot att försegla dina ögon inte skulle funka.

4. Lägg löken i frysen

Lägg löken i frysen eller kylen i ungefär en halvtimme innan du hackar den. En vante kanske är nödvändig men simglasögonen kan du strunta i!

5. Dränk kniven i citronsaft

Skär citronen i hälften och gnid in saften på kniven. Tanken är att citronsaften ska suga upp svavelföreningar innan de hinner nå dina ögon. Det är inget skottsäkert tips men det kan i alla fall underlätta lite.

6. Under köksfläkten

Låt fläkten ta smällen – den har ändå inga tårkanaler!

7. Vässa kniven

Det kan faktiskt vara så enkelt som att kniven behöver slipas. En vass kniv motverkar bildningen av svavelföreningar och kommer irritera dina ögonen mindre.

8. Ta en klunk vatten och behåll i munnen

Oklart varför det här hjälper, men redaktionen bedyrar starkt att det är ett väldigt bra tips.

Här är tipsen som INTE funkar

1. Skär av roten på löken och kasta

Vissa säger sig tro att lökens svavel bor i basen på löken och genom att skära av och kasta den kan du undvika att gråta. Hmm, vi är väldigt tveksamma.

2. Skär löken nära en öppen eld

Lugn i båten! Du behöver inte tända eld på matplatsen eller köksön. Lågorna är tänkt att dra bort ångorna från näthinnorna och in i värmen. Ett ljus skulle ha räckt – om det faktiskt funkade.

3. Tungan i gommen

Vi undrar om det här tipset kom 1 april. Det finns flera tips som grundar sig på samma idé – att andas genom munnen istället för näsan ska “fånga in” svavelföreningarna innan det når ögonen. Ha en bit bröd i munnen Brödet ska tydligen absorbera svavlet innan det når dina ögon – vi kan säga att det funkar inte!

4. Värm löken i mikron

Värm löken i mikron så att den blir ljummen innan du börjar skära i den. Tanken är att de radioaktiva vågorna drar ut och försvagar ämnet som får dig att börja gråta. Verkligheten är tvärtom – det blir nästan värre!

5. Tugga tuggummi

Det finns någon teori om att när man andas med munnen istället för näsan blir ögonen mindre irriterade. Men det enda du får av det här tipset är en bra andedräkt.

Läs mer: 6 saker du inte visste om tacos

VanoVasaio/Shutterstock

Powered by Labrador CMS