Allt i hemmet

Få bort skräp i ögat – 7 smarta knep
Få bort skräp i ögat – 7 smarta knep

Få bort skräp i ögat – 7 smarta knep

Vi alla vet nog hur irriterande det kan vara att få in något som fastnar i ögat – oftast försvinner det av sig själv men helst vill man ju bara få bort föremålet på en gång. Allt för föräldrar har därför listat fyndiga knep för att få bort skräp i ögat.

Att få skräp i ögat kan göra att det skaver väldigt mycket när du blinkar – men var inte orolig för det: att få skräp i ögat är extremt vanligt och de allra flesta behöver inte söka vård. Vanliga symtom på att man har fått skräp i ögat kan vara att du ser suddigt, att ögat blir rött och att ögat fylls med tårar. Exempel på vad för skräp man kan få i ögat är gruskorn, metallskräp och träflisor.

7 smarta knep för att få bort skräp i ögat

1. Skölj med ljummet vatten

Det kanske lättaste knepet för att få bort skräp i ögat är att skölja eller blinka ögat under vatten några gånger – tänk då på att ljummet vatten är skönare för ögat än kallt vatten.

2. Blinka några gånger

Det går ofta att få bort skräp i ögat genom att blinka några gånger. Gör det tills det känns bekvämt eller tills skräpet är helt borta.

3. Undvik att gnugga

Om det finns skräp i ögat och du gnider eller gnuggar kraftigt så kan du i värsta fall skada ditt öga. Så undvik detta! Även ifall det skulle kunna ge tillfällig lindring att peta i ögonen så kan det leda till inflammationer och allergier då det kan finns dåliga bakterier på händerna.

4. Försök plocka bort skräpet själv

Du kan alltid försöka peta bort skräpet med en fingertopp eller en bomullspinne själv. Men gör det försiktigt så inte ögat tar stryk och undvik att använda dina fingrar eller en pincett för att få bort skräpet då de kan skada ditt öga.

5. Använd ögonsalva

Ett annat smart tips för att få bort skräp i ögat är att köpa receptfri mjukgörande ögonsalva från ditt apotek. Lägg ögonsalvan innanför det nedre ögonlocket så lossnar skräpet lättar och detta gör även så att läkningen av eventuella sår går snabbare.

6. Sära på ögonlocket

Sära försiktigt på ögonlocken med två fingrar. Titta sedan åt höger, vänster, uppåt och nedåt.

Skölj bort föremålet med rent och ljummet vatten eller steril koksaltlösning om det finns tillgängligt. Spola ögat från din ögonvrå och sedan utåt. Använd alternativt sedan en fuktad bomullspinne eller fingertopp(se ovan) för att lyfta ut skräpet.

7. Dra ut ögonlocket

Om skräpet har fastnat under ditt övre ögonlock, greppa tag i dina övre ögonfransar och dra ut dem så att ditt övre ögonlock inte nuddar ditt öga. Sen stänger du igen ögat och drar ner det övre ögonlocket så att ditt undre ögonlock kommer upp bakom det övre. Sedan släpper du taget om dina ögonfransar på övre ögonlocket och öppnar upp dina ögon igen. Nu ska skräpet förhoppningsvis vara borta!

Skulle du mot förmodan inte lyckas få bort skräpet trots mängder av försök, eller att du får ont i ögat eller försämrad syn är det läge att kontakta en läkare.

Läs mer:

Frågor om mig: 100 roliga frågor att ställa

6 anledningar till varför kaffe är livets dryck

Powered by Labrador CMS