Annons:
4 av 10 vobbar för att hinna med jobbet - läs varför här

4 av 10 vobbar för att hinna med jobbet - läs varför här

Drygt fyra av tio privatanställda tjänstemän vobbar ofta eller alltid när de är hemma med sjukt barn – en ökning med 10 procentenheter på tre år.

De vanligaste anledningarna till att så många vobbar när de är hemma med sjukt barn är att de inte hinner med sina arbetsuppgifter om de är hemma, och att det inte finns någon att lämna över arbetet till, visar årets vobba-undersökning* från Unionen.

- Att sju av tio tjänstemän vobbar för att hinna med arbetsuppgifterna leder till en ohållbar arbetsmiljö. Fler företag behöver skapa rutiner vid tillfällig, oplanerad frånvaro. Stressen ska inte behöva gå ut över ditt sjuka barn eller dina kollegor, säger Martin Linder, förbundsordförande i Unionen.

Fler och fler privatanställda tjänstemän väljer att vobba ofta eller alltid när de är hemma med sjukt barn. På tre år har det gått från 3 av 10 till 4 av 10.

- Vobb innebär en möjlighet för många privatanställda tjänstemän att jobba hemifrån samtidigt som de tar hand om sitt sjuka barn, men det får aldrig bli ett tvång, säger Martin Linder

Om undersökningen
Intervjuerna har genomförts av Novus med webbintervjuer med ett slumpmässigt riksrepresentativt urval bland personer som arbetar som tjänstemän i privat sektor och som har barn i åldern 0–11 år. Undersökningen har genomförts som webbenkät under perioden 31 oktober–22 november 2017. Totalt omfattar undersökningen 2024 intervjuer med en deltagarfrekvens om 70 procent.


LÄS ÄVEN: Vabba, vobba, jobba - vad gäller?

Källa: Unionen

 

Annons