8 saker du inte visste om tulpaner

8 saker du inte visste om tulpaner

De första tulpanerna ett tydligt tecken på att våren är på ingång, och tulpansäsongen drar igång på riktigt den 15 januari varje år, då Tulpanens dag uppmärksammas. Här är 8 fakta du kanske inte visste om tulpaner! 

 

1. Tulpanens namn

Namnet tulpan, som på latin heter tulipa, kommer från persiskans tulband, vilket betyder turban. Namnet sägs ha uppstått genom ett missförstånd då fransmannen Belon, som sägs varit den som tog tulpanen till Europa, såg en man med tulpaner instuckna i sin turban. Han frågade då sin tolk vad det var för blommor, men tolken ska ha missuppfattat frågan och svarade att det var en turban.

 

2. Populär blomma tidigt

Redan i det Osmanska riket (1300–1900) var tulpanen en omtyckt blomma, som förekommer på såväl kakelplattor, väggmålningar och gravstenar.

 

3. Tulpanen i Sverige

Man vet inte helt säkert när tulpanen kom till Sverige, men en av de första personer som hade en dokumenterad tulpanodling var Olof Rudbäck. Under 1600-talet tog han med sig lökar från en resa i Holland och år 1685 hade han 38 olika tulpaner i sin trädgård i Uppsala.

 

4. Mest populära blomman

I Sverige är tulpanen den blomma som är absolut mest populär, och har legat ohotad på första platsen under flera år.

 

5. Miljontals tulpaner

Under tulpansäsongen, som pågår från 15 januari till påsk ungefär, konsumerar vi svenskar cirka 130-140 miljoner tulpaner.

 

6. Många olika sorter

Det finns cirka 7000 tulpansorter registrerade, vilka är indelade i nio olika grupper.

 

7. Undvik äpplen

Ja, du läste rätt. För att dina tulpaner ska hålla så länge som möjligt bör du undvika att ställa dem nära frukter som avger etylengas, vilket bland annat gröna äpplen gör, eftersom det påskyndar blommornas åldrande.

 

8. Det säger blomsterspråket

Enligt blomsterspråket betyder gula tulpaner ”Din kärlek är hopplös” medan en röd tulpan betyder ”Detta är en kärleksförklaring”.

 

LÄS ÄVEN: 4 steg till fina tulpaner

Foto: Unsplash