Annons:
Ångest under sommarlovet – Bris har öppet varje dag

Ångest under sommarlovet – Bris har öppet varje dag

Under sommarlovet är det vanligt att de barn som redan mår dåligt eller bor och lever i en utsatt situation känner sig ännu mer isolerade. Sommarlovet ska ju vara en tid av glädje, sol och barn men för dessa barn blir det bara en ångest.

I och med att många barn mår dåligt under sommaren har Bris öppet som vanligt, varje dag hela sommaren. Deras kuratorer lyssnar, stöttar och stärker de barn som ringer. Såhär säger Magnus Jägerskog som är generalsekreterare på Bris:

Förra året hade Bris kontakt med många barn som hade svårt att släppa skolan under sommarlovet. Det handlade om nervositet, ångest eller rädsla inför skolstarten, men också om stress och betygshets. Barn behöver få möjlighet till vila och återhämtning under sommarlovet.

LÄS ÄVEN: Glöm inte bort barnen som känner ångest inför sommarlovet

En av de främsta anledningarna till att barn väljer att kontakta Bris är psykisk ohälsa. Många barn vittnar om att de känner sig ensamma med ångest och oro, och att sommarlovet känns extra jobbigt då det är som en ocean av oplanerad tid, och dagar som bara ska passera. Såhär har några barn sagt om sommarlovet:

”Det känns inte som jag kommer klara att gå till skolan när den börjar. Innan sommarlovet vaknade jag varje dag med en sån ångest som kändes som att jag satt fast i golvet och inte kunde gå ut.”

 Det jag får ångest över när jag tänker på sommarlovet är att jag kommer sakna alla så otroligt mycket. Vet inte hur jag ska klara mig ensam. Jag ska heller inte göra något speciellt på sommarlovet och då kommer jag lätt hamna i negativa tankar.”

Andra orsaker till att barn kontaktar Bris under sommaren kan vara familjekonflikter, vänner, kränkningar eller våld och övergrepp. Ensamhet, tristess och bristande rutiner gör att många barn känner sig rastlösa och uttråkade.

Bris har öppet för barn och unga via telefon (116 111), chatt och mejl varje dag kl 14-21.
Bris vuxentelefon om barn har öppet vardagar kl 9-12 på 0771-50 50 50.

LÄS ÄVEN: Över 4000 barn kontaktade BRIS under sommaren 2017

 

Annons