Familj

Här är de vanligaste misstagen som görs av bonusföräldrar

I "Stora Bonusfamiljboken"

avhandlas allt som hör bonusfamiljer till; från ekonomi och uppfostran, till jobbiga ex och bråkiga bonusbarn. Författaren Helene Arkhem är uppvuxen i bonusfamilj under 70-talet och har själv agerat bonusförälder. I boken har hon tagit hjälp av både experter och kända bonusföräldrar för att sammanställa vad hon kallar för "en oumbärlig handbok för dig som lever i en bonusfamilj eller just håller på att bilda en".

Vi har ställt tre vanliga, men ack så knepiga bonusfamiljsfrågor till Helene!

Vilka är de vanligaste (generella) misstagen man gör som bonusförälder?

Helene Svarar:

Det vanligaste misstaget som både bonusföräldrar och bioföräldrar gör, det är att ha för höga förväntningar. Man vill skapa Den Perfekta Familjen, vill att den ska likna en kärnfamilj. Men en bonusfamilj kommer aldrig att likna en kärnfamilj. Om barn bor hos er varannan vecka kommer familjen ständigt att ändra karaktär. Folk kommer och går. Flyttar in och flyttar ut. Det kommer att vara rörigt i perioder, med många människor och relationer att ta hänsyn till. Det kräver förståelse och tålamod. Räkna med att det tar tid, kanske några år, innan ni hittat era roller i den nya familjen.

Ett annat vanligt misstag som bonusföräldern gör, det är att hen inte är sig själv. Det finns många föreställningar om hur en bonusförälder ska vara. Två vanliga roller som bonusföräldern ofta hamnar i är den snälla Vuxenkompisen (som inte tar något vuxenansvar) eller den stränga Uppfostraren (vars huvuduppgift är att dra gränser och säga ifrån). Ingen av de här rollerna fungerar i längden. Den enda roll som håller är att vara en bonusvuxen i barnens liv. En vuxen person som säger ifrån när det behövs - men som inte tar ansvaret för barnet från de biologiska föräldrarna.

Det är lätt hänt att det mycket ”ditt” och ”mitt” och att det känns som två familjer under samma tak i en bonusfamilj. Hur ska man tänka för att få till den där ”vi”-känslan (som kommer ”gratis” i en kärnfamilj)?

Helene svarar:

I en bonusfamilj finns det ett stort nätverk av olika relationer. Man får visa, i ord och handling, att de olika relationerna är viktiga och värda att vårdas. En bonusförälder kan gå och fika med sitt bonusbarn utan att den biologiska föräldern är med - och en biologisk förälder kan göra en resa med sitt barn utan att den nya partnern är med.

Eller så kan man bara rotera runt i tv-soffan så att det inte alltid är samma personer som sitter bredvid varandra.

Vad kan du ge för tips till föräldrar som måste börja vänja sig vid varannan-vecka-livet och tycker att det är superjobbigt?

Helene svarar:

Stå ut! Det är mitt bästa råd. Det ÄR jobbigt för de flesta föräldrar att inte få träffa sina barn mer än varannan vecka, speciellt i början efter en skilsmässa. Men huvudsaken är att barnen mår bra. Försök att aktivera dig så går tiden fortare. Ring inte i onödan till barnen, bara för att säga att du lider av längtan. Det gör bara barnen oroliga och ledsna.

Läs mer om boken och köp den här!

LÄS ÄVEN: Podcasten Bonuspappan och plusmamman: "Våga vara något annat är en kärnfamilj"

Foto: Lucky Business / Shutterstock

Powered by Labrador CMS