Barn

Tips på lek och ramsor för små barn

Tips på lek och ramsor för små barn

Det är inte bara nyttigt och stimulerande att leka och prata med sitt barn. Framförallt är det också roligt! Här är några tips på lekar och ramsor som både är bra för ditt barns utveckling men också för dig som förälder!

Är det någon idé för ditt barn att prata med det lilla mjölkpaketet i vagnen? Självklart! Har man inget annat att säga så kan man gott diskutera inköpslistan med sitt lilla pyre under exempelvis ICA-besöket. Barnspråk används parallellt med vanligt tal bland föräldrar och barn. Och visst har du någon gång kommit på dig själv med att prata bebisspråk med din gullunge?

Barnspråkets betoning och utformning är speciellt anpassad för att det lilla barnet ska lyssna och förstå. Dessutom är tonläget och ljuden desamma som ett förälskat par använder till varandra, ett kärlekspråk! Kanske fånigt i andras öron men ljuvligt för de utvalda. Barn lär sig alltså tala genom att vara tillsammans med vuxna som talar, vare sig de leker ordlekar eller bara pratar med barnet. Men man kan ju leka och tramsa med sitt barn bara för att det är roligt också!

Lekar

Den allra första leken man leker med sitt lilla underverk är väl nåt i stil med:

- Åhhh... (drar efter andan)

- BOOO! (borrar in näsan i den lilla lilla magen).

Så småningom utvecklas ramsan till

- Halla balla... (bebis börjar redan vänta)

- Fnalla FNONK! (bebis skrattar).

Och rätt vad det är hör man sig själv säga:

- Det kommer en råtta, det kommer en mus (man låter fingrarna krypa och skutta uppför barnets ben)

den kryper och knallar,

den hoppar och sprallar

och tigger om hus,

och får den inte det så säger den …

PIIIIP! (och vid pip kittlar man lite på magen)

När man klipper de små naglarna eller tvättar de små händerna kanske man tar i varje finger och säger:

- Tummetott, slickepott, långeman, gullebrann och lilla lilla vicke vire...

En ramsa som man snart får upprepa och upprepa i det oändliga!

Tröttnar man finns andra varianter:

Den lilla grisen (tummen) ska gå på torget,

den lilla grisen (pekfingret) fick hemma sitta,

den lilla grisen (långfingret) får mjölk och kaka,

den lilla grisen (ringfingret) får stå och titta,

den lilla grisen (lillfingret) säger Oii, oii, oii!" (med ljus röst)

Och för tårna finns till exempel den här (ruska lite i varje tå):

Ett å två - pussa tå

Tre å fyra - killa myra

Fem å sex - äta kex

Sju å åtta - jaga råtta

Nio, tio, tio tår - kom så går vi ut och går!

Böcker med mycket bilder blir roliga att "läsa" (och sjunga) sida för sida och helst hela boken. Lägg därför ditt barn på sängen och gör den här gamla ramsleken:

Baka baka liten kaka (knåda benen litet)

Rulla rulla liten bulla (rulla den lilla kroppen)

Mjöla den (smek)

och pricka den (dutta med fingertopparna)

och SKJUTS in i ugnen (skjut längre in på sängen eller lyft iväg en bit).

Bilder

Först kommer pekböckerna. Välj en som du tycker om, då är chansen större att den blir "läst" och inte bara tuggad på. Många små vill titta om och om igen. Fast kanske bara på sidorna med traktorn och giraffen!

En egen variant på pekbok är några foton i plastfickor. Eller klipp ut bilder ur tidningar och plasta in i självhäftande plast till en lång blank rad. Det blir en fin bok att leka med och titta på. Är pekboken seg och tråkig, läs din gamla favoritbok, exempelvis "Katten, björnen och den skämtsamma hunden" eller varför inte klassikern "Nalle Puh".

Många fina och billiga barnböcker hittar du på biblioteket, i affären eller varför inte köpa begagnade på en loppmarknad.

Leka med saker

Det är inte alla barn som uppskattar golvliggning på en filt. Allt roligt verkar ju försiggå i stolhöjd! Och barn är programmerade att vilja lära sig och vara med på allt du gör. Innan barnet kan sitta kanske det tycker om en stund i babysitter? Spänn upp ett snöre framför och knyt till exempel en sked, en strumpa och en måttsats eller liknande på lagom avstånd så att barnet kan nå dem. Kräver förstås ständig tillsyn men kan roa medan du viker tvätten eller lagar mat bredvid.

Så fort barnet kan sitta i barnstol kan du ha sällskap vid diskbänken. Kanske får du laga maten färdigt i lugn och ro om pyret får hjälpa till att gegga med en klick smör eller klämma litet på en gurka?

När barnet börjat krypa och undersöker lådor och skåp, så blir det lugnare och roligare om allt farligt och ömtåligt är bortplockat nertill. Då kan ni lyfta ner lillan och låta henne gå loss bland kastruller och slickepottar.

Foto: Pexels

LÄS ÄVEN: 5 roliga lekar till barnkalaset

Powered by Labrador CMS