Midsommarlekar för hela familjen – 6 roliga tips

Midsommarlekar för hela familjen – 6 roliga tips

Sill, färskpotatis och jordgubbar. Dans runt en blommig stång och med blomkransar i håret. Äntligen är det dags igen! Vi listar 6 roliga lekar ni kan leka tillsammans hela familjen på årets ljusaste dag.

Midsommar – årets högtid. Ljusa, ljumma nätter och sommaren är äntligen här på riktigt. Oavsett hur, var och med vem man firar kan det vara roligt med midsommarlekar för hela familjen.

6 tips på midsommarlekar för hela familjen

1. Skattjakt

Du behöver:
En skatt! (exempelvis chokladpengar)

Gör såhär:
En skattjakt är alltid roligt, speciellt för de minsta barnen. Den här skattjakten går ut på att barnen ska hitta fram till skatten med hjälp av ledtrådar i form av felplacerade saker. Om ni börjar skattjakten i trädgården kan ni till exempel placera en spade på gräsmattan, eftersom att spaden egentligen ska där den inte ligga i sandlådan är det dit barnen ska gå för ledtråd nummer två. I sandlådan har ni sedan placerat ut ett verktyg som ska ligga i garaget, och i garaget finns en stolsdyna som ska ligga på en stol på altanen, och så vidare. Till slut har de hittat fram till skatten.

2. Tipspromenad

Du behöver:
Papper
Pennor

Gör såhär:
Gör frågor med tre svarsalternativ 1, X, 2. Frågorna behöver så klart anpassas att passa både barn och vuxna. Gör gärna lag med blandade åldrar så alla kan hjälpas åt.

Laget får poäng per rätt svar!

3. Quiz – perfekta middagsleken

Du behöver:
Färdiga frågor, svarspapper och pennor.
För den riktigt ambitiösa gör du en Kahoot!

Gör så här:
Quiz går att variera i all oändlighet. Temat på frågorna går till exempel att anpassa efter gästernas intresse och ålder. Kanske handlar midsommarfestens frågor om just midsommar? Eller så känner du dina gäster så pass väl att det går att skriva frågor om dem? Varför inte ett musikquiz med en spotifyspellista? Ja, här är det bara att låta kreativiteten flöda. Friendly reminder: för många frågor kan upplevas tröttsamt. Lagom är, som alltid, bäst!

4. 10 uppdrag – snabbast vinner

Du behöver:
Eventuell rekvisita till uppdrag och lappar med instruktioner.

Gör så här:
Dela in gästerna i lag, gärna blandade åldrar och dela ut uppdragspapper till varje lag. På tid (till exempel 30 minuter) ska lagen utföra så många uppdrag som möjligt. På slutsignal får lagledaren bedöma om uppdragen är godkända och flest fullföljda uppdrag vinner! Ett uppdrag kan exempelvis vara att alla lagkamrater ska byta kläder, eller ett klädesplagg med varandra eller att lagen ska få någon som inte är med på festen att spela in en hälsning och skicka till lagledaren. Uppdragen får anpassas efter ålder på deltagarna.

5. Penna i flaska – klassisk midsommarlek som alltid är lika rolig

Du behöver:
Flaskor, pennor och snöre.

Gör så här:
Dela in alla gäster i lika stora lag och ställ upp dem på led längs en startlinje. En bit bort framför varje lag ställs en tomflaska. De som står först i leden har en penna hängande från en ända av ett snöre som är knutet kring midjan. När startsignalen går ska de som står först i leden rusa fram mot lagets flaska och försöka hissa ner pennan i flaskhalsen utan att använda händerna. Här gäller det att vara pricksäker!

När det lyckats springer man tillbaka till sitt lag, nästa person i kön knyter då fast penna och snöre och springer fram. Så fortsätter det tills alla i laget har gjort sin gång. Snabbast lag vinner! Om man vill kan man ha en flaska med större öppning till de lite mindre barnen, det blir inte kul för dem om det är alldeles för svårt.

6. Samla saker på tid

Du behöver:
Papper med instruktioner.

Gör så här:
Alla lag får varsitt “bo” och en lapp med olika saker nedskrivna, det kan exempelvis vara "något runt" eller "ett verktyg". På X antal minuter ska laget samla ihop på så många föremål från lappen som möjligt och placera i sitt bo. När tiden är slut ställs lagen mot varandra och spelledaren får agera domare och räkna poäng. Flest poäng vinner!

Midsommarmedlajer till alla duktiga deltagare

Visst är det roligt med lek och tävling, men då behövs såklart också ett pris. Såhär gör du fina medlajer till festens deltagare att ta med hem som ett minne från ert roliga midsommarfirande. Gul som solen och smyckad med årets ort och datum.

För varje medalj behöver du:

2 runda pappskivor cirka 10 centimeter i diameter
Guld eller silverpapper (stanniol fungerar bra) utklippt i samma form som pappskivorna
Presentsnöre eller vackert band cirka 60 centimeter långt
Vattenfast tuschpenna (exempelvis hobbypenna eller ”oh-penna”)
Klister


Gör så här:
Presentbandet blir hänge genom att du limmar fast det dubbelvikt mellan de två pappskivorna. När hängbandet är på plats limmar du guld- eller folie på medaljens två sidor. Sedan dekorer du medaljen med ort och datum samt eventuellt något mer fint.

Läs mer:
Roliga lekar till midsommar för barn och vuxna
Midsommar – roliga danslekar runt midsommarstången
Så binder du din egen midsommarkrans

Artikelbild: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY/Shutterstock