Familj

Sömn fullmåne svårt att sova månen påverkar

Så påverkar fullmånen vår sömn

Sover du och dina barn dåligt eller oroligt vissa nätter? Ungefär en gång i månaden? Då kan det vara så att ni lätt blir påverkad av fullmånen. För vi sover faktiskt sämre vid fullmåne, visar forskning, och Julia berättar om sina upplevelser kring sömn och fullmånen.

Fullmånen har länge varit, och är, ett mytomspunnet fenomen. Månen sägst väcka varulvar till liv, göra människor galna, styra ebb och flod och påverka vår sömn. När det kommer till hur månen påverkar vår sömn lämnar forskningen en del att önska. Vissa påstår att det är månens starka ljus som försämrar sömnen (men märker man verkligen av det om man sover i ett rum som är mörkt av mörkläggningsgardiner?). Eller påverkas vattnet i våra kroppar på samma sätt som haven när månens gravitationskraft drar?

Enligt den schweiziska studien ”Evidence that the Lunar Cycle Influences Human Sleep” från 2013 kan det ligga något i att man sover sämre vid fullmåne. I studien deltog 30 personer i olika åldrar som studerades i ett sömnlabb, och de kunde alltså inte störas av månens ljus. Deras hjärnaktivitet, ögonens rörelser och hormonutsöndringen mättes på samtliga. Resultatet visade att försökspersonerna under fullmånen tog fem minuter längre på sig att somna, sov 20 minuter mindre på hela natten, jämfört med en vanlig natt. Personerna hade också en 30 minuter längre period i REM-sömn, den ytliga sömnen som man drömmer i. Dessutom kände de sig tröttare och hade lägre nivåer av sömnhormonet melatonin i kroppen.

LÄS ÄVEN: Svårt att sova?

2014 gjordes en liknande studie på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och även där kunde slutsatser dras om sämre sömnkvalitet vid fullmåne. Den stora skillnaden var att REM-sömnen påverkades mest vid nymåne, och att det framförallt var männens sömn som stördes. Även här utfördes studien i sömnlabb.

Vi har intervjuat Julia som upplever att hon sover sämre under fullmåne. Här berättar hon om sina upplevelser kring sömnproblem och fullmånen.

Jag sover i stort sett alltid väldigt djupt och tungt, och har ytterst sällan problem med att somna när jag går och lägger mig. Därför blir det extra påtagligt om jag har en dålig natt, till exempel som i natt när jag låg vaken mellan tre och halv fem utan att kunna somna om. När jag berättade för mina kollegor att jag inte kunnat sova på natten var det flera andra som, precis som jag, vaknat utan att kunna somna om just i natt. En av dem berättade att det var fullmåne, och jag tänkte direkt ”ja, såklart det var”. För så är det alltid när jag väl upplever sömnproblem, att jag när jag går upp på morgonen får veta att det var fullmåne under natten. Det är ingenting jag vet om när jag går och lägger mig, hade jag vetat om det kan jag tänka mig att jag skulle oroa mig för att sova dåligt, vilket såklart gör att man sover dåligt. Pratade även med en vän som berättat att hon haft en hemsk natt, då hennes son på två år inte kommit till ro alls, varken på kvällen eller under natten. Hon hade flera vänner vars barn varit extra svåra att natta under kvällen och natten. Så summan av kardemumman – oavsett vad forskning säger så kan jag dra slutsatsen att min sömn, och många i min närhets sömn, påverkas starkt negativt av fullmånen.

LÄS ÄVEN: 12 gånger barn somnat på konstiga ställen

Dessa datum infaller fullmånen på 2017

12 januari

11 februari

12 mars

11 april

10 maj

9 juni

9 juli

7 augusti

6 september

5 oktober

4 november

3 december

(Källa: gu.se, University of Basel)

LÄS ÄVEN: Sjusovardagen

Powered by Labrador CMS