Familj

Terapihund förskola Hjärtats hundskola barn djur

Terapihunden Hjärtat är barnens bästa vän

För ett tag sedan skrev vi om att djurs närvaro påverkar vårt välmående positivt och att det blir allt vanligare att man använder djur inom vård- och omsorgsverksamheten. Vi har besökt Förskolan Gläntan AB i Sätra, Stockholm, som får besök av terapihunden Hjärtat och hennes matte Nina Josefsson en gång i veckan.

Vi åker ut med Nina till förskolan tillsammans med hunden Hjärtat som är en nioårig bullmastiff med ett lugnt temperament. Nina har även en annan hund som hon besöker äldreboenden med och hon berättar att alla som får besök av hundarna alltid blir lika glada.

På parkeringen utanför förskolan packar Nina väskan med alla saker som behövs för mötet med barnen som en filt att sitta på, hundgodis till Hjärtat, leksaker och vattenskål. När vi svänger runt huset till förskolan står barnen vid grinden och väntar spänt på oss, eller kanske framför allt på Hjärtat. De skiner upp när de ser henne. Tillsammans med förskolläraren Lenita går vi till en äng strax intill förskolan. Det är förmiddag och solen tittar fram mellan träden. En riktigt härlig dag!

Nina lägger ut filten och Hjärtat sätter sig på den. Barnen ställer sig i ett led för att de var och en ska få hälsa på Hjärtat. Det märks att det gjort det förut. Nina, som är utbildad barnskötare, frågar om barnen kommer ihåg hur de ska hälsa på hunden. De förklarar att man först måste fråga om man får klappa, får man det så låter man hunden nosa lite på en och sedan klappar man snällt på hundens rygg. ”Man får klappa henne om hon vill det” säger ett av barnen, ”om man nyper henne får hon ont”, säger en annan.

LÄS ÄVEN: Bra för vår hälsa att omges av djur

Vi frågar Lenita hur det kommer sig att de valt att ta in en terapihund i verksamheten. ”Vi har alla som jobbar på förskolan egna djur eller erfarenhet av djur och vet vilka fördelar som kommer av att umgås med djur”. Hon berättar även att djur är ett utmärkt sätt att få barnen att lära sig att förstå sammanhangen. Det är ingen slump att det ofta är djur med i sagorna och inte människor.

Genom lekarna, som följer läroplanen, lär sig barnen att känna och förstå empati. De lär sig även tålamod och att vänta på sin tur. När Hjärtat är med får barnen sätta sina behov åt sidan till förmån för henne och sina kompisar på förskolan. Vi frågar Lenita om de märkt någon skillnad på barnen sedan Hjärtat började komma på besök. Hon förklarar att barnen ofta använder Hjärtat som referens om de blir ledsna och vill förklara hur de känner. De kan då säga ”Hjärtat hade blivit ledsen om du gjorde så mot henne” istället för att själva uttrycka sina känslor. Det är lättare att berätta om något utanför sig själv.

”Du är min kompis.”

Lekarna ökar även barnens förståelse för vad det innebär att vara en bra kompis. Är man snäll får man något tillbaka. I Hjärtats fall får man kanske en varm tass i handen som tack, och på förskolan får man en kompis att leka med om man är snäll. Som avslutning gör vi ”vänskapsordet”. Då sitter Nina, Hjärtat och barnen i en ring och turas om att säga en snäll sak till den som sitter bredvid. Övningen får barnen att uppmärksamma det positiva som kommer när man säger snälla saker till andra, men kanske framför allt hur det känns när någon säger något snällt till en själv. Nina börjar och berättar för ett av barnen att hon var jätteduktig på att hålla i rockringen när de lekte, sedan är det barnens tur. De säger saker som ”du leker bra på förskolan”, ”du är min kompis” och ”du är jättebra på att klappa Hjärtat”. Sist får en av pojkarna säga en snäll sak till hjärtat ”jag tycker att du är snäll Hjärtat”. Alla håller med och klappar hjärtat fint.

Innan vi lämnar barnen får alla med sig ett litet kort på Hjärtat där hennes egenskaper står nedskrivna. De blir jätteglada och visar sin tacksamhet genom att krama Hjärtat.

Vill du veta mer om Ninas arbete med terapihundarna kan du läsa om det här.

Till sist vill vi tacka alla pedagoger, barn och föräldrar på Förskolan Gläntan i Sätra som lät oss besöka er!

Powered by Labrador CMS