Barn

Badkarsbekymmer – 7 smarta tips för att göra kvällsbadet enklare

Föräldraskapet kommer som känt med många måsten. Blöjor som måste bytas, tårar som ska torkas och bad som måste ges. Det sistnämnda må kanske inte låta så illa i teorin men erfarna föräldrar vet att badtiden kan vara en riktig pärs. Här är 7 tips som kan göra det hela lite lättare.

1. Vänta inte till fem minuter innan läggdags

Underskatta inte hur mycket tid ni behöver till badet. Ge dig själv gott om tid att faktiskt hinna få av barnen kläderna, borsta tänderna med mera så att badet inte behöver skyndas igenom. Går det väldigt bra en kväll och barnen får bada en lite längre tid är det bara bra – de kommer somna extra snabbt och gott.

2. Se till att du har åldersanpassade badleksaker

Detta kan tyckas självklart men det är många barn som får leka med samma badankor år efter år. Gör badet roligt och skaffa nya leksaker allt eftersom de växer upp.

3. Ha handduk och pyjamas redo

Ingenting är segare än när du precis fått ner barnen i badkaret och inser att schampo, handduk och pyjamas finns i det andra rummet. Ha detta redo så slipper nu gnäll, tårar och spring.

LÄS ÄVEN: Så hjälper du barnen med tänderna

4. Dela upp ansvaret med din partner

En bra idé är att dela upp ansvaret mellan er från kväll till kväll. En av er badar barnen medan den andra rensar upp efter middagen och städar iordning. På det sättet tröttnar du inte lika fort på de fruktade badtimmarna.

5. Bada ett barn i taget

Om ni har flera barn och märker att det blir kaos när ni badar dem ihop är det en god idé att ta en i taget istället. Det kan ta dubbelt så lång tid med det blir också hälften så stressigt.

6. Introducera äldre barn för duschen

När barnen känns mogna nog är introduktionen för duschen både smart och viktig. Ni sparar både vatten och tid, och dessutom kommer ditt barn förmodligen tycka att det är roligt att få testa på något nytt.

7. Och du – glöm inte dig själv

Tänk om man själv hade någon som tappade upp badet, schamponerade ens hår och torkade en med varma handdukar – barnen förstår inte hur gott de har det!

LÄS ÄVEN: Bada badkar - enkla lekar för barn

Foto: Shutterstock

Powered by Labrador CMS