Växtvärk kan vara orsaken när barn har ont i benen

Växtvärk - När dina barn har värk i benen

Vaknar ditt barn på natten och har ont i sina ben? Då kan det vara växtvärk som är problemet!

Har du barn i åldern 3-12 år? Då har du säkert fler än en gång hört barnet klaga över att det gör ont i benen och att det känns som att de vill “dra ut benet”. Detta är inget konstigt och helt normalt. Det är en smärta som kallas för växtvärk.

Växtvärk drabbar många barn i åldern 3-10 år och är inget farligt. Det kan upplevas som väldigt jobbigt för barnet och det kan göra väldigt ont. Oftast kommer smärtan på natten.

Värk i benen på barn

När ett barn växer och blir större, så får många barn växtvärk. Det gör ont och kan variera i grad hur ont det gör.

Symtom som är vanliga vid växtvärk kan vara:

  • Ont i låren

  • Ont i underbenen

  • Ont i knäna

Det kan göra ont i båda benen, men hos vissa barn är det bara ena benet som gör ont. Det gör oftast mest ont på natten, men kan även göra ont på dagen. Växtvärken varierar i tid men det går oftast över av sig själv efter en stund.

Växtvärk är helt ofarligt och inget att oroa sig för. Men kan upplevas mycket jobbigt - Både för barnet och föräldrarna. Speciellt när växtvärken infaller på natten och sömnen störs för alla inblandade. Vad som är vanligt att tro är att växtvärk har något att göra med att barnet växer mycket, men orsaken till växtvärk är inte fastställd.

När du ska söka hjälp för ditt barns växtvärk

  • Om värken inte går över
  • Om det gör ont på dagen
  • Om ditt barn börjar halta
  • Om det alltid gör ont på samma ställe

Behandling

Någon särskild behandling vid växtvärk finns inte. Men det kan vara nödvändigt att behandla smärtan för att lindra den. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information.

Källa: www.1177.se

LÄS MER

RS-virus eller förkylning? Det här är skillnaden.

Powered by Labrador CMS