Familj

Bebis i sol och värme – detta måste du veta
Bebis i sol och värme – detta måste du veta

Bebis i sol och värme – detta måste du veta

Barn har tunnare och känsligare hud än vuxna och bränner sig därför lättare. Barnens hud bör därför skyddas med tunna kläder och solskydd. Barn under ett år har nästan inget skydd alls mot solens strålar och ska helst inte utsättas för direkt sol.

Små barn ska skyddas från solen så mycket som möjligt. För mycket sol när de är små kan leda till hudförändringar i vuxen ålder, så det är extra viktigt att de inte bränner sig i solens strålar.

Spädbarn ska inte vara i solen alls

Nyfödda bebisar och barn under ett år ska helst inte vara i direkt solljus alls. Istället rekommenderas solskyddskläder eller tunna heltäckande kläder som solskydd. Om det är oundvikligt att barnet vistas i sol så går det att använda solkräm, då med en hög solskyddsfaktor (mellan 30 och 50).

Mellan 11 och 15 när solen är som starkast är det bäst att hålla barnet i skugga eller att vara inomhus. Men tänk på att skydda med kläder även i skuggan eftersom solen tar där också. Kläderna kan till exempel vara i tunn bomull men bör vara tätvävd.

Det får inte bli för varmt i vagnen för bebisen

Barn som är under sex månader skyddas bäst med heltäckande tunna kläder och solhatt. Det är viktigt att hålla koll på att det inte blir för varmt i barnvagnen och du bör absolut inte täcka över vagnen med en filt. Det är oftast svalare och smidigare om barnet kan få ligga på en filt på marken i skuggan än i en vagn som lätt blir varm.

För barn över sex månader som har skyddande kläder och solkräm är det ingen fara om det hamnar i solsken korta stunder.

Är det varmt och soligt blir det varmt i bilen

Lämna aldrig ett barn i bilen ensam under sommaren. Det blir snabbt otroligt varmt vilket utgör en livsfara för barnet!

LÄS MER:

Tio skillnader mellan att ha ett och två barn

Kläder till en sommarbebis – det här packar du i BB-väskan

Powered by Labrador CMS