Familj

Påskkärringar – därför klär barnen ut sig varje påsk

Skärtorsdagen är den dag då grannkvarteren kryllar av små söta påskkärringar, men vad kommer traditionen från egentligen?

Påskkärringar - en gammal svensk folktro

Påskkärringarna kommer från en gammal svensk folktro om en häxa som varje skärtorsdagsnatt flyger på en kvast till Blåkulla, för att sedan återvända på påskdagen. Folktron kommer från 1600-talets häxor så häxprocesserna var som värst i Sverige. Dagens påskkärringar skiljer sig dock åt från 1600-talets påstådda häxor. De små påskkärringar som går ut och knackar dör idag har ofta en kaffepanna med sig och en kvast. På teckningar är det även vanligt att de avbildas med en svart katt.

En höjdpunkt för många barn

Man vet inte precis när traditionen att klä ut barnen till påskkärringar uppstod i Sverige, men i västsvenska städer har man sett seden sedan 1800-talet. Både flickor och pojkar kläs ut till påskkärringar men de kan även kläs ut till påskgubbar med mustasch och hatt eller kycklingar, harar och katter. Barnen får göra små påskkort som de lämnar till de som de besöker för att önska dem glad påsk. Sedan får de en gåva tillbaka som tack vilken oftast brukar vara i form av godis eller några mynt. För många barn är det en av årets höjdpunkter!

LÄS MER

11 saker att göra med barnen under påsklovet

11 tips på söta påskpyssel för hela familjen

Då är det påsklov 2023

Powered by Labrador CMS