Tipspromenad: Frågor som inte går att googla

Ska ni ordna med tipsromenad? Här kommer förslag på frågor som det inte går att googla fram svaret på!

Kompisar som gör tipspromenad frågor som inte går att googla
Tipspromenad är ett kul inslag på bjudningar.

Tipspromenad är ett trevligt och populärt inslag på diverse fester och firanden. Det fungerar lika bra till barnkalas eller när någon fyller jämt, som till andra typer av tillställningar. Vid tillfällen då man vill roa gästerna med en rolig aktivitet, helt enkelt. Något som i dag kan förstöra nöjet med tipspromenad lite grann är dock att alla har mobiltelefoner, och att svaren därför enkelt kan googlas. Här kommer våra bästa tips på hur du undviker google-fusk på tipspromenaden.

Frågor med bilder

Något som kan förhindra att deltagarna googlar, eller åtminstone gör det betydligt svårare (och förmodligen inte riktigt värt det), är att ha bildfrågor.

Exempel på bildfrågor

Vilken stad är det här?

I vilken månad är bilden tagen?

Vilka raser är denna hund en korsning av?

Vad heter maträtten på bilden?

Självklart går det att googla på de olika alternativen, men det blir som sagt betydligt svårare. Vill man göra det ännu svårare kan man hoppa över alternativen och låta deltagarna själva skriva sina svar.

Gissningsfrågor

Det här är också bildfrågor, men här blir det mer eller mindre omöjligt att googla - och även om man gör det så får man ändå gissa. Här kan man ta frågor som "Vilken skostorlek är det i skon?", "Hur många (föremål på bilden) ser vi på denna bild?", "Hur mycket väger personen/föremålet på bilden?", "Hur lång är personen på bilden?" och så vidare. Här kan det vara bilder på vem eller vad som helst, men helst ingen i sällskapet eftersom det kan göra att vissa vet svaret eller frågar, och hela syftet med detta är trots allt att alla måste gissa.

Personliga frågor

Det allra bästa sättet att göra det omöjligt att googla, samtidigt som tipspromenaden blir roligare, är att välja personliga frågor. Här finns två alternativ att välja mellan. Om tipspromenaden äger rum på en tillställning som anordnas för att fira någon, till exempel någons födelsedag, namngivning eller bröllopsdag, så kan frågorna handla om denna eller dessa personer.

Firas en födelsedag kan det vara frågor som vilken tid personen föddes, vilken favoritmat den har och så vidare. Firas ett par, till exempel ett bröllop eller bröllopsdag, kan frågorna handla om dem som par - när de träffades, vart de träffades, hur länge de känt varandra, vilken som är "deras" låt och så vidare.

Frågor om deltagarna

Det är förstås inte alltid man firar en specifik person, utan det kan även vara en högtid eller något helt annat man firar. Då kan frågorna istället handla om alla som är där, till exempel en fråga om varje person. Här kan man tänka lite likadant som när man låter tipspromenaden handla om en specifik person: längd, födelseort, yrke, favoritfilm, intresse, vilket djur personen har och så vidare. Exakt vilka frågor som passar bra beror på hur väl gästerna känner varandra, om alla känner varandra bra behövs förstås lite svårare frågor.

Mobilförbud

Det enklaste sättet när man vill kunna använda vilka frågor man vill är förmodligen att samla in allas mobiltelefoner. På så sätt behöver man inte fundera över vilka frågor man väljer, vilket framför allt passar bra när tipspromenaden har ett tema.

Ersätt tipsrundan med quiz

Ett annat alternativ när man vill kunna välja vilka frågor man vill men samtidigt undvika fusk är att helt enkelt ersätta tipspromenaden med till exempel quiz, eller någon annan form av frågesport. Det här är förstås inte riktigt detsamma som en mysig tipspromenad, men fördelen är att man kan se att inga telefoner åker fram.

Powered by Labrador CMS