Föreliggande moderkaka – placenta previa
Vad menas med föreliggande moderkaka?

Barnmorska: Det betyder placenta previa och föreliggande moderkaka

Placenta previa är ovanligt men om det händer är det svårt att föda vaginalt. Läs allt om föreliggande moderkaka här.

Vi vill prata med er om något som kallas för föreliggande moderkaka eller placenta previa på medicinskt språk. Det är ganska ovanligt, men det är viktigt att känna till vad det är och vilka riskerna är för både dig och din bebis.

Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska förklarar att föreliggande moderkaka betyder att moderkakan sitter för livmoderns inre öppning, antingen helt eller bara lite. Om den sitter helt för den inre modermunnen går det inte att föda barn vaginalt. Detta är en allvarlig komplikation under graviditeten som kan påverka både dig och din bebis.

Risken för Placenta previa ökar om du har fler barn

Det är sällsynt att detta händer, men det kan bero på att det befruktade ägget fäster längre ner i livmodern istället för högre upp där det brukar vara vanligt. Risken att drabbas ökar om du har fött många barn, haft föreliggande moderkaka vid tidigare graviditet, är äldre eller har haft kejsarsnitt tidigare.

Symtom på föreliggande moderkaka

En vanlig symtom på föreliggande moderkaka är blödning i slutet av graviditeten. Om du upplever detta är det viktigt att du kontaktar din barnmorska eller förlossningen. Om moderkakan täcker modermunnen helt eller delvis finns risken att du kommer behöva föda med kejsarsnitt eftersom barnet inte kan komma ut vaginalt.

Kejsarsnitt kan bli aktuellt

Om din föreliggande moderkaka kvarstår och täcker modermunnen helt eller delvis kommer du att planeras för kejsarsnitt när graviditeten är fullgången. Om en blödning uppstår innan dess finns det en risk att man behöver göra akut kejsarsnitt. Det är viktigt att vara försiktig och se till att du och din bebis mår bra under denna tid.

Tack för att du läser och var noga med att tala med din läkare eller barnmorska om du har några oroande symtom under din graviditet. Vi önskar dig en hälsosam och säker graviditet!

Powered by Labrador CMS