Kan man få mens som gravid? Se svaret här.
Kan man få mens som gravid? Se svaret här.

Gravid trots mens – är det möjligt?

Som förälder är det viktigt att förstå kroppens mysterier, särskilt när det gäller graviditet och menstruation. 

Är det möjligt att ha mens under graviditeten?

Kort sagt, nej, det är inte möjligt att ha en riktig mens när man är gravid. Men det finns vissa typer av blödningar som kan uppstå under graviditeten, vilket kan skapa förvirring. Enligt 1177 Vårdguiden är det inte ovanligt med blödningar under graviditetens första månader. Dessa blödningar kan bero på flera olika saker.

Är det farligt att ha sex under graviditeten?

Typer av blödningar under graviditeten

  • Implantationsblödning: Denna typ av blödning inträffar när det befruktade ägget fäster i livmoderväggen. Den är vanligtvis lättare och varar kortare än en normal mens.
  • Blödningar från livmodertappen: Ökad blodmängd i livmodertappen under graviditeten kan göra att den blöder lättare, exempelvis efter samlag.
  • Mellanblödningar: Ibland kan blödningar ske runt den tid då man normalt skulle haft mens. Dessa är dock inte riktiga menstruationsblödningar, utan snarare relaterade till graviditeten.

Planera graviditet – 14 saker att tänka på

Att skilja på nidblödning och mens

Nidblödningen är vanligtvis ljusare och kortare än en normal menstruationsblödning. Det kan vara svårt att skilja den från en lättare mens, men ett graviditetstest kan ge klarhet. Inte alla upplever en nidblödning, men om du är osäker, är det bäst att göra ett graviditetstest.

Fosterrörelser: Tips och viktig information för dig som gravid

När ska man söka hjälp?

Om du upplever någon form av blödning under graviditeten, är det alltid klokt att kontakta sjukvården. Även om många blödningar kan vara ofarliga, finns det fall där de kan vara tecken på allvarligare problem. Att ha kunskap och förståelse kring detta är viktigt för att kunna stödja och ge råd.

Som förälder är det viktigt att förstå och kunna förklara dessa aspekter av graviditet och mens. Att känna till skillnaderna mellan olika typer av blödningar och när det är läge att söka medicinsk rådgivning är grundläggande. 

Källor: 1177, Libresse, Babyhjälp

Läs mer: Kan man dricka glögg som gravid? Här är svaret

Läs mer:

Powered by Labrador CMS