Glöggtips och adventsrecept
Glöggtips och adventsrecept

Adventsfika och glöggfest: Recept och tips

Om du ska bjuda in på adventsfika och glöggfest så har vi recept til adventsfikan och förslag på glögg som du kan bjuda på - du vet väl att det kommer nya smaker varje år?

Äntligen adventstider! Finns inget som är så mysigt som att bjuda in nära och kära på adventsfika med juliga bakverk. Gillar du att bjuda, baka och fixa kanske du vill ta hand om allt själv men annars är det är ett perfekt tillfälle för knytkalas! Låt alla ta med deras favoriter kring bakverk och/eller godis så får ni ett fantastiskt bord där det garanterat kommer finnas någonting för alla!

Dricka till Glöggfest och adventsfika

Det finns så många olika sorters glögg men först och främst måste du fundera på om du vill ha med eller utan alkohol att bjuda på, eller köper du både och, så kan gästerna själva välja vad de vill smaka på. Det finns massor av glöggsorter på din vanliga matvarubutik, finns inte den du önskar kanske du kan be personalen ta in den. Ett alternativ kan vara att köpa årets smak 2022 från Saturnus som heter Frostbär, en alkoholfri vitvinsglögg med smak av havtorn och rönnbär.

Varje år tar Blossa fram en ny starkvinsglögg och det är eller kan bli en rolig tradition att bjuda på nya smaken varje år! Smaken 2022 heter New Orleans och har en kryddig och söt smak med inslag av kanel, tropisk frukt, kardemumma, skogsbär, chili och lime. Denna glögg köper du på systembolaget.

Finns det möjlighet kan man bjuda på olika glöggsmaker och smaka av tillsammans.

Recept till adventsfika och glöggfesten

Finns det något som många längtar efter när det blir december och advent är det allt julgodis och juliga bakverk! Här kan du som sagt baka själv eller bjuder du in till knytkalas där alla tar med sina egna favoriter.

Två julgodisfavoriter som är både enkla och snabba att göra iordning:

Vit chokladbräck med polka

Du behöver:

  • 200 g vit choklad
  • 2 dl polkagrisar eller polkagrisstänger

Gör såhär: Smält chokladen över ett vattenbad - Krossa polkagrisarna eller polkagrisstängerna i en mortel eller i en plastpåse med kavel - Bred ut den smälta chokladen på ett bakplåtspapper i ett tunt lager - Strö över polka - Placera i kylen och låt stelna ordentligt - Bryt i bitar och förvara svalt

Ischoklad med smak av apelsin

Du behöver:

  • 100 g kokosolja
  • 200 g mörk choklad
  • 70% Torkat, sockrat apelsinskal
  • Ischokladformar

Gör såhär: Smält kokosfettet på medelvärme i en kastrull - Hacka chokladen i småbitar - Ta av kokosfettet från värmen och rör i chokladen - Häll upp chokladblandningen i en liten kanna eller liknande och fördela i formarna - Toppa chokladen med en bit apelsinskal - Förvara i kyl eller frys. Den här adventsfikan skall serveras kall!

Tips på andra bakverk till adventsfika och glöggfest

Lussekatter, saffransbiscotti, saffranskladdkaka, kolasnittar, rocky road, skumtomtepannacotta. Om du vill bjuda på något eget men inte har så mycket tid är det väldigt enkelt och snabbt att köpa en pepparkaksdeg och baka egna pepparkakor. Köp lite kristyr och dekorera så blir de extra fint!

Läs mer:

Vad du kan använda istället för bakplåtspapper

Powered by Labrador CMS