Planera barn

Ägglossning och menstruation

Här får du veta ALLT vad som händer i kroppen kring mens och ägglossning. Vi svarar på de mest vanliga frågorna.

Här kommer några korta frågor om ägglossning och menstruation.

Vad är ovulation eller ägglossning?

Ägglossning är när äggceller lossnar från äggstocken. Sedan transporteras äggceller via äggledaren till livmodern där befruktning kan ske. En äggcell är 0,2 mm, vilket gör den till människans största cell.π

När sker ägglossning?

Normalt 14 dagar innan mens för alla kvinnor. Eftersom menscykelns längd varierar hos kvinnor så kan det däremot skilja sig om man räknar från mensens första dag.

Det går inte att påverka antalet ägg då ägganlag finns sedan födseln och bildas inte under livet. Däremot går det att påverka menscykelns längd och stimulera ägglossning med mediciner.

När är det bäst chans att ägget befruktas?

Under ägglossningen och dagen efter är chansen störst att ägget blir befruktat. Det är när ägget transporterar sig till livmodern via i äggledaren som ägget befruktas av mannens spermier. Spermier kan leva i flera dagar i livmodern och vänta in ägget. Detta gör att det blir ett spann på ca 3 dagar före och 1-2 dagar efter ägglossning då det är bra att ha samlag.

Gör det ont när man har ägglossning?

Vissa får lite ont och känner obehag. Andra känner inte av ägglossningen alls.

Vad är mens?

Varje månad sker en tilfväxt av livmoderslemhinnan. Om ett ägg inte blir befruktat av en spermie och fastnar i slemhinnan, så behövs inte gulkroppen längre, detta ger signalen som får slemhinnan att stötas ut som en blödning. Det är detta vi kallar mens.

Vad är en menscykel?

En menscykel är vanligast 28 dagar och räknas från första dagen i en mens till första dagen i nästa mens.

När räknas en menscykel som oregelbunden?

En menscykel är regelbunden när den kommer med jämna intervall på 25-32 dagar. Tiden mellan mens kan variera upp till fyra dagar utan att den räknas som oregelbunden.

Läs mer om vad medlemmar skriver i forumet om ägglossning

- Sex kring ägglossning

- Blödning vid ägglossning

- Tidig ägglossning

LÄS ÄVEN: Om utomkvedshavandeskap

Powered by Labrador CMS