Hälsa

Studie: Tonårsflickorna mår sämre än tonårspojkarna

Studie: Tonårsflickorna mår sämre än tonårspojkarna

Folkhälsomyndighetens undersökning ”Skolbarns hälsovanor” visar det sig att tonårsflickor mår mycket sämre än pojkarna i samma ålder.

Andel barn som är nöjda med livet

I undersökningen framgår det att 88 procent av alla flickor och 93 procent av alla pojkarna i 11-årsåldern är nöjda med sina liv. När samma fråga ställdes till 15-åringar var resultatet sämre. Av de 15-åriga flickorna var det 77 procent som var nöjda med livet, och bland pojkarna var det 86 procent.

Flickor mer psykosomatiska besvär än pojkar

När det kommer till andel barn som lider av psykosomatiska besvär så som huvudvärk, magont, nedstämdhet och sömnsvårigheter ser resultaten ungefär likadana ut. Bland 11-åringarna svarade 41 procent och 30 procent av pojkarna att de känner av psykosomatiska besvär oftare än en gång i veckor. När 15-åringarna fick frågan var skillnaden stor mellan flickorna och pojkarna. Hela 62 procent av flickorna hade återkommande psykosomatiska besvär, medan bara 35 procent av pojkarna hade det. Maria Corell är utredare på Folkhälsomyndigheten och en av författarna bakom studien. Hon menar att hon sett samma mönster i flera undersökningar.

Mönstret är detsamma oavsett vilket mått på hälsa vi studerar. Under tonåren uppstår tydliga skillnader mellan pojkars och flickors psykiska hälsa och välbefinnande, till flickors nackdel, säger Maria Corell, utredare på Folkhälsomyndigheten och en av författarna till rapporten.

Folkhälsopolitiken måste förbättras

”Skolbarns hälsovanor” är en återkommande undersökning och nytt för årets version var att antalet frågor om psykisk hälsa som 15-åringarna fick svara på var fler än tidigare. Svaren visade att pojkarna hade både högre välbefinnande och självkänsla än flickorna, och att de dessutom skattade sin egen självförmåga högre än vad flickorna gjorde.

Pojkar och flickor ska ha samma rätt att utvecklas och uppskatta sig själva. Enligt Johan Carlson som är generaldirektör på Folkhälsomyndigeten visar detta att folkhälsopolitiken måste förbättras så att pojkar och flickor får samma förutsättningar.

Flickor har rätt till samma goda hälsa som pojkar. Resultaten visar att det behövs mer arbete för att nå folkhälsopolitikens mål om att skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen, säger han.

Källa: Folkhälsomyndigeten

LÄS ÄVEN: Studie: Sverige är ett lyckligt land med olyckliga barn och unga

Powered by Labrador CMS