Kan man frysa in plommon? Svaret får du om du fortsätter läsa.
Kan man frysa in plommon? Svaret får du om du fortsätter läsa.

Kan man frysa plommon? En guide

Är du en person som älskar den saftiga sötman och rika smaken av plommon, men undrar om det går att frysa in dem? Svaret är ja, och det finns flera metoder att välja mellan beroende på hur du planerar att använda dem senare.

Styckfrysta plommon

För att frysa in plommonhalvor som ska användas i bakning, är styckfrysning ett smart val. Börja med att dela plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Lägg sedan halvorna på en bricka eller plåt och frys dem. Efter cirka ett dygn kan du packa dem i påsar eller en frysburk. För att få bort skalen på de frysta plommonen kan du tina dem i kallt vatten och sedan dra av skalen.

Kan man frysa ost? Så gör du för längre hållbarhet 

Frysa in urkärnade plommon

Ett annat effektivt sätt är att frysa in plommonen urkärnade. Detta sparar plats i frysen och gör dem redo för användning. Förbered genom att sortera bort mjuka eller skadade plommon och tvätta de återstående. Skär sedan upp sidan på plommonen och ta bort kärnorna. Sprid ut dem på en tallrik och frysa in dem i ungefär en timme innan du överför dem till en fryspåse för längre förvaring.

14 maträtter från barndomen du borde börja äta igen

Frysa in plommon med kärnor

Det är även möjligt att frysa in hela plommon med kärnor, vilket kan vara praktiskt för vissa recept. Följ samma förberedande steg som ovan, men hoppa över det att ta bort kärnorna.

Äta stark mat under graviditeten – är det säkert?

Hur länge kan man frysa plommon?

Frysta plommon håller sig bra i ungefär 6 månader i frysen. Genom att frysa in dem separat först undviker du att de blir en enda stor isklump. Det gör det enkelt att plocka fram den mängd du behöver.

När plockar man svamp – så hittar du skogens guld

Användningsområden för frysta plommon

Frysta plommon är utmärkta att använda i en mängd olika recept. De är perfekta för att göra sylt, som tillbehör i drycker, i smoothies, eller som ingrediens i bakverk och matlagning. 

Med rätt förberedelse kan du ha en smak av sommaren till hands, redo att användas i allt från pajer och sylt till smoothies och bakverk. Glöm inte att märka fryspåsarna eller behållarna med datum för att hålla koll på hur länge de har varit i frysen. På så sätt kan du njuta av dem under hela året.

Källor: Land, Toppits, SmartaTips

Läs mer:

Powered by Labrador CMS