Är långfredagen en röd dag?

Hur var det nu, är man ledig på långfredagen? Se svaret här!

Långfredagen är en röd dag.
Långfredagen är en röd dag.

Påsken kommer ofta som en efterlängtad högtid, med extra ledighet och god mat. För barnen innebär det, som bekant, även påskägg. Vi vuxna njuter istället av den extra ledighet som påsken medför. Men vilka dagar är egentligen röda?

Är långfredagen en ledig dag?

Ja, långfredagen är en röd dag, vilket innebär att de flesta är lediga då. Är man inte ledig röda dagar så får man vanligtvis OB-tillägg. Det vanligaste är dock att man är ledig denna dag, åtminstone om man jobbar vanliga kontorstider.

Om du är osäker på om du är ledig alla röda dagar så kan du kolla ditt anställningsavtal eller kollektivavtal, eller helt enkelt fråga din chef.

En fem dagar lång högtid

Många tycker att påsken känns kort, eftersom påskpyntet vanligtvis bara är framme några dagar. Jämför man detta med julen, där julpyntet ofta är framme en månad, så känns det förstås kort. Sett till antalet dagar är den dock ovanligt lång, då julen bara består av tre dagar och midsommar bara två.

Dagarna vi räknar till påsken är skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annan dag påsk. Långt tillbaka i tiden så firade man även tredje- och fjärdedag påsk, detta var dock flera hundra år sedan.

Röda dagar i påsk

Den stora frågan inför varje högtid, och kanske framför allt påsken, är vilka dagar som är röda. När det gäller påsken så infaller påskafton och påskdagen alltid en lördag respektive söndag, vilket förstås innebär att det är helgdagar, men det ger ingen extra ledighet eftersom de flesta redan är lediga på helgerna.

Den extra ledigheten är istället långfredagen, och måndagen därpå som kallas för annandag påsk. Båda dessa dagar är röda, vilket innebär att helgen blir fyra dagar lång - och båda veckorna blir fyra dagars veckor.

Många funderar över skärtorsdagen och huruvida denna är röd eller inte, men svaret är alltså nej - skärtorsdagen är inte en röd dag. Med det sagt så förekommer det ändå, ibland, att man är ledig även denna dag. Detta är dock inte alls lika vanligt, men det kan vara värt att kolla upp detta.

Hur vi firar påsk

Självklart har alla familjer egna traditioner, men det finns även sådant som är mer eller mindre vanligt. Tidigare var det till exempel vanligt att barn gick påskkärring på skärtorsdagen eller påskafton, dagen varierar mellan olika delar av landet.

Långfredagen har ett ganska passande namn, eftersom man vanligtvis inte gör något speciellt denna dag. Det är dock en röd dag, så många är lediga.

Påskafton är den dag de flesta firar påsk ordentligt - med såväl påskmiddag som påskägg till barnen, eller påskäggsjakt. Övriga dagar har faktiskt ingen egentlig betydelse, även om måndagen - annandag påsk - är en röd dag.

Powered by Labrador CMS