Köttbullar med brunsås, vispgrädde, rött X tecken.
Att göra brunsås utan grädde är både gott och enkelt.

Brunsås utan grädde – så gör du

Är du sugen på brunsås men vill inte använda grädde? Då har du kommit rätt. Det finns flera sätt att göra brunsås utan grädde och här listar vi några av dem.

Att göra brunsås utan grädde är enklare än många tror. Med några grundläggande ingredienser kan du skapa en utsökt sås som passar utmärkt till husmanskost.

Pensla bullar utan ägg: Enkla och effektiva metoden

Brunsås utan grädde – grundrecept

För att göra en smarrig brunsås utan grädde börjar du med att röra ihop majsstärkelse med lite vatten i en kastrull. Koka upp blandningen och låt den tjockna på svag värme. 

När du fått rätt konsistens, tillsätt en valfri fond – kanske kalv- eller nötfond för en rik smak. Avsluta med att röra ner mjölk och låt såsen småputtra någon minut för att smakerna ska sätta sig.

Kan man frysa plommon? En guide

Brunsås utan grädde – mörk grundsås

Ett annat sätt att göra brunsås utan grädde är att utgå från en klassisk mörk grundsås, til exempel "Sauce Espagnole". Denna variant kokas upp med en mörk köttbuljong, reds med smör och mjöl, och kan smaksättas med till exempel tomatpuré, starkvin som portvin eller sherry, eller varför inte lite ajvar?

Havregrynsgröt mot gallsten – så kan det hjälpa dig

Brunsås utan grädde – prova havremjölk

Ett tredje recept på brunsås utan grädde innebär att du använder mjölk eller havremjölk. Smält smör i en kastrull, vispa ner mjöl och tillsätt mjölken. Låt såsen småkoka tills den tjocknar och avsluta med att tillsätta fond och sojasås för extra smak. Justera sältan med salt och peppar efter tycke och smak.

Kan man frysa ost? Så gör du för längre hållbarhet 

Att skapa en delikat brunsås utan grädde är inte bara enkelt, det öppnar även upp för kreativa och smakfulla alternativ. Oavsett om du väljer att använda majsstärkelse och mjölk, en mörk grundsås, eller mjölkalternativ som havremjölk, kan du enkelt anpassa såsen till dina personliga smak.

Källor: Hemmanytt, Receptfavoriter

Läs mer:

Powered by Labrador CMS