Fundera på det här innan du vispar matlagningsgrädde.
Fundera på det här innan du vispar matlagningsgrädde.

Kan man vispa matlagningsgrädde? Enkla tipsen

Har du bara matlagningsgrädde hemma och undrar om du kan vispa den? Svaret är ja, men det finns några saker att tänka på när du vispar matlagningsgrädde.

Vispning av matlagningsgrädde kan te sig som en utmaning jämfört med den tjockare vispgrädden. Dock är det fullt möjligt att uppnå ett fluffigt resultat med rätt tekniker och kunskap om gräddens egenskaper.

Skala potatis i förväg – går det?

Vispa matlagningsgrädde – fetthalt

Grädde med högre fetthalt vispas lättare och blir fluffigare. Matlagningsgrädde, som har en lägre fetthalt än vispgrädde, kräver mer tid och ansträngning för att nå en liknande konsistens. 

Det är viktigt att förstå att även om det går att vispa matlagningsgrädde, kommer resultatet inte att bli lika luftigt som med grädde som har en högre fetthalt.

Brunsås utan grädde – så gör du

Vispa matlagningsgrädde – tillsatser

För att kompensera för den lägre fetthalten tillsätts ofta förtjockningsmedel som karragenan i grädden, vilket hjälper till att göra den mer vispbar. Dessa tillsatser finns i både matlagningsgrädde och vissa typer av lättvispade gräddprodukter. 

Är man ute efter en renare produkt, kan vispgrädde utan tillsatser vara att föredra.

Kan man frysa ost? Så gör du för längre hållbarhet 

Vispa matlagningsgrädde – tips

  • Kylning: Kyl grädden till cirka 5°C innan vispning för att underlätta processen. En kall bunke kan också göra stor skillnad.
  • Vispning: Använd en elvisp för effektivitet och för att uppnå en jämn konsistens. Ett långsamt tempo och en lutad bunke under vispningen kan hjälpa till att införa luft och därmed göra grädden luftigare.

Även om matlagningsgrädde inte är det första valet för att skapa fluffiga gräddtoppar, visar dessa råd att det inte är omöjligt. Genom att följa dessa tips kan även matlagningsgrädde bli en användbar ingrediens för fluffiga och läckra tillägg till dina kulinariska skapelser.

Läs mer: Pensla bullar utan ägg: Enkla och effektiva metoden

Källor: Arla, Land.se

Läs mer:

Powered by Labrador CMS