När du ska bleka kläder med klorin finns det flera saker att tänka på.
När du ska bleka kläder med klorin finns det flera saker att tänka på.

Bleka kläder med klorin –  7 enkla tips 

Behöver du få bort en envis fläck från ett vitt plagg? Då kan klorin vara en bra lösning, men det finns vissa saker att tänka på när du bleker med klorin.

Att använda klorin för att bleka kläder är en effektiv metod, men kräver noggrannhet för att undvika skador på tygerna och för att säkerställa korrekt användning. Här presenteras en guide baserad på experttips och säkerhetsrekommendationer.

Läs mer: Kan man frysa plommon? En guide

Viktiga tips för användning av klorin i tvätten

  1. Förberedelse: Kontrollera alltid klädernas tvättinstruktioner innan du använder klorin. Vissa tyger som polyester kan reagera dåligt på klorin och bli gulaktiga.

  2. Blandningsförhållande: Klorin måste spädas innan användning. En standard rekommendation är att använda en tredjedels kopp klorin för en normal tvätt och upp till två tredjedelar för kraftigt smutsade kläder.

  3. Testa tyget: För att säkerställa att tyget tål klorin, testa en liten mängd blandad klorin på en dold del av plagget. Om ingen färgförändring sker, kan du fortsätta.

  4. Använd varmt vatten: Klorin fungerar bäst i varmt vatten, såvida inte tvättinstruktionerna anger något annat.

  5. Säkerhet först: Arbeta i ett välventilerat utrymme och använd skyddskläder som handskar och förkläde.

  6. Lägg till klorin korrekt: Tillsätt aldrig okoncentrerad klorin direkt på kläderna. Lägg istället till den utspädda klorinlösningen i tvättmaskinens avsedda fack eller blanda med vatten i maskinen.

  7. Tvätta som vanligt: Efter att ha lagt till klorin, kör tvättmaskinen som vanligt. Ett extra sköljningsprogram kan vara användbart för att ta bort klorinlukten.

Läs mer: Dejta som ensamstående – det ska du tänka på

Läs mer: När och hur introducerar man ägg till sin bebis?

Saker att undvika

  • Använd inte för mycket klorin: En vanlig missuppfattning är att mer klorin ger bättre resultat. För mycket klorin kan dock skada kläderna och minska dess effektivitet.
  • Blanda inte klorin med andra rengöringsmedel: Blandning av klorin med ämnen som ammoniak kan skapa giftiga gaser.

När du använder klorin för att bleka kläder, är det viktigt att följa dessa riktlinjer för att säkerställa både effektivitet och säkerhet. Korrekt förberedelse, noggrann användning, och att vara medveten om de potentiella riskerna kan göra blekningsprocessen både framgångsrik och säker.

Källor: Who What Wear, Bob Vila, Kelly's Dry Cleaners, Family Handyman

Läs mer: Pensla bullar utan ägg: Enkla och effektiva metoden

Läs mer:

Powered by Labrador CMS