Ägg till bebis – en kort guide
Ägg till bebis – en kort guide

När och hur introducerar man ägg till sin bebis?

När är det okej att ge ägg till sin bebis? Hur introducerar man ägg till sin bebis? Här är svaren du söker.

Bebisar kan börja äta ägg när de introduceras för fasta livsmedel, vanligtvis runt 6 månaders ålder. Det är dock viktigt att konsultera en barnläkare innan ägg introduceras i barnets kost, särskilt om barnet har eller har haft eksem eller om det finns en historia av matallergier i familjen.

Introducera ägg till bebis

För att minska risken för allergier rekommenderas det att introducera potentiellt allergiframkallande livsmedel som ägg tidigt och ofta. Det finns inget bevis som tyder på att vänta tills barnet är äldre har några fördelar. För friska spädbarn utan eksem, andra matallergier eller riskfaktorer kan ägg introduceras efter att några andra fasta livsmedel tolererats först.

Läs merFörvara bröstmjölk – en guide: Värma upp, frysa in och andra tips

Tillagning och servering av ägg till bebis

När det gäller tillagning och servering av ägg, är det bäst att se till att de är helt tillagade, eftersom underkokta ägg kan innehålla salmonellabakterier, vilket kan orsaka matförgiftning. Ägg kan serveras på olika sätt, som till exempel scrambled, pocherade, kokta, eller stekta. Det är dock viktigt att undvika att ge barn råa ägg eller livsmedel som innehåller råa ägg, såsom hemlagad glass eller majonnäs.

Läs mer: Varför ler bebisar i sömnen?

Ägg till bebis – allergiska reaktioner och FPIES

Vid första introduktionen av ägg är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella allergiska reaktioner. Om barnet har en äggallergi kan fysiska reaktioner inträffa kort efter att de ätit det, såsom klåda i munnen, irriterad hals, hudutslag, svullnad av läppar, ögon och ansikte, kräkningar eller diarré. 

Ägg är även kända för att utlösa så kallad matprotein-inducerad enterokolit syndrom (FPIES), en försenad allergi mot matprotein som orsakar plötslig uppkomst av upprepad kräkning och diarré några timmar efter intag. FPIES, som presenteras tidigt i livet, växer vanligtvis bort när barnet når 3-5 års ålder.

Källor: Cleveland Clinic, Baby Center, Solid Starts.

Läs mer: Så får du ditt barn att sluta suga på tummen

Läs mer:

Powered by Labrador CMS