Undrar du hur lång ditt barn kommer att bli? Här är några saker som kan påverka.
Undrar du hur lång ditt barn kommer att bli? Här är några saker som kan påverka.

Hur lång blir mitt barn? Så räknar du ut det

Att förutspå hur långt ditt barn kommer bli är en vanlig fundering bland föräldrar. Många faktorer påverkar barnets slutliga längd, från genetik till kost och livsstil.

Hur lång blir mitt barn? – genetikens roll

En av de starkaste faktorerna som påverkar ett barns längd är genetik. Om föräldrarna är långa är chansen stor att barnet också blir det. Faktum är att studier visar att barns längd till 80% bestäms av deras gener. Dessutom påverkas längdutvecklingen under de två första levnadsåren av både föräldrarnas genetiska bidrag.

Har du ett viljestarkt barn? - 11 tips på hur du hanterar det

Hur lång blir mitt barn? – Könets påverkan

Flickor är generellt sett något kortare än pojkar, och denna skillnad blir mer uppenbar under puberteten. Pojkar når vanligtvis halva sin slutlängd mellan 2 och 2,5 års ålder, medan flickor når denna milstolpe mellan 1,5 och 2 år.

Kan man frysa ost? Så gör du för längre hållbarhet 

Hur lång blir mitt barn? – kostens betydelse

En näringsrik kost är avgörande för barnets tillväxt. Proteiner är särskilt viktiga eftersom de är byggstenar för kroppens vävnader. Undernäring kan leda till tillväxthämning, därför är det viktigt att se till att barnet får en balanserad kost med tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Därför ska ditt barn leka själv – viktiga anledningen

Hur lång blir mitt barn? – miljöfaktorer och hälsa

Miljön där ett barn växer upp spelar också en roll. Socioekonomiska förhållanden, tillgänglighet till hälsovård och levnadsvillkor påverkar barnets tillväxt. Barnets övergripande hälsa är också en viktig faktor; kroniska sjukdomar kan hämma längdtillväxten.

Kan man frysa plommon? En guide

Hur lång blir mitt barn? – sömnens roll

Tillräckligt med sömn är viktigt för barnets tillväxt eftersom tillväxthormonet är mer aktivt på natten. Dessutom stimulerar fysisk aktivitet produktionen av benceller, vilket är viktigt för starka och friska ben.

Hur lång blir mitt barn – så räknar du ut det

För flickor används följande formel: (Pappans längd minus 13 cm + mammans längd) delat med 2. Detta ger den förväntade längden som vuxen. 

För pojkar används istället: (Mammans längd + 13 cm + pappans längd) delat med 2.

Låt oss säga att pappan är 180 cm lång och mamman är 170 cm. Enligt formeln skulle deras son förväntas bli ungefär 181,5 cm lång, och deras dotter cirka 168,5 cm som vuxen.

Det är viktigt att förstå att denna beräkning inte är helt exakt. En variation på plus eller minus 10 centimeter är vanlig. Så i vårt exempel skulle sonen troligtvis bli mellan 173 och 190 cm lång, och dottern mellan 160 och 177 cm.

Källor: Att vara mamma, Svenska barnläkarföreningen, Barnhubben

Läs mer:

Powered by Labrador CMS