Kan man få vattkoppor två gånger? Här är svaret

Vattkoppor är en vanlig barnsjukdom som de flesta bara upplever en gång i livet. Men ibland hör man om fall där någon drabbats av sjukdomen två gånger. Kan det verkligen hända? Och isåfall hur?

Undrar du om ditt barn kan få vattkoppor två gånger? Här är svaret.
Undrar du om ditt barn kan få vattkoppor två gånger? Här är svaret.

Vattkoppor: En genomgång

Vattkoppor, orsakade av Varicella zoster-viruset, är en mycket smittsam sjukdom som vanligtvis drabbar barn. Efter infektionen lämnar sjukdomen vanligen en livslång immunitet mot vattkoppor. Det innebär att de flesta människor inte får vattkoppor mer än en gång.

Hur lång blir mitt barn? Så räknar du ut det

Är det möjligt att få vattkoppor två gånger?

Trots att det är ovanligt, finns det sällsynta fall där personer har drabbats av vattkoppor två gånger. Detta kan hända om personen har ett försvagat immunförsvar eller om de behandlats för sjukdomen tidigare, vilket kan påverka immunitetsutvecklingen.

Därför ska ditt barn leka själv – viktiga anledningen

Förväxling med andra sjukdomar

Det är också möjligt att vissa fall av påstådda återkommande vattkoppor faktiskt är en förväxling med andra sjukdomar. Vattkoppor kan likna utslag från andra virusinfektioner, såsom hand-fot- och mun-sjukan.

Kan man frysa plommon? En guide

Vad händer med viruset efteråt?

Även om du inte får vattkoppor en andra gång, kvarstår viruset i kroppen. Det kan aktiveras igen senare i livet, som till exempel bältros, vilket är en annan form av utslag.

Det är mycket ovanligt att få vattkoppor mer än en gång. I de flesta fall ger en infektion livslång immunitet, även om viruset kvarstår i kroppen och potentiellt kan orsaka bältros senare i livet. 

Källor: Vattkoppor.se, Doktor.se, 1177

Läs mer:

Powered by Labrador CMS