Varför ler bebisar i sömnen egentligen?
Varför ler bebisar i sömnen egentligen?

Varför ler bebisar i sömnen?

Det är vanligt att en bebis ler i sömnen. Men vad beror det på egentligen? Här är svaret!

Spädbarn är kända för sina bedårande leenden, men har du någonsin lagt märke till att ditt barn ler i sömnen? Detta är en hjärtvärmande syn, men vad beror det på? Svaret är inte helt enkelt och omfattar en rad olika faktorer, inklusive neurologisk mognad och olika sömnstadier.

Reflexleende hos bebisar

Den första typen av leende hos spädbarn är reflexleende. Detta är inte en medveten handling, utan snarare en reflex. När barn föds har de mycket lite kontroll över sina ansiktsmuskler, men de är födda med en uppsättning ofrivilliga rörelser som låter dem reagera på sin omgivning. En av dessa reflexer är reflexleendet. När ett barn är i djup sömn eller precis vaknar, kan de le som ett resultat av denna reflex.

Läs mer: 11 saker du måste ha hemma – precis efter du fått barn

Varför ler bebisar i sömnen?

REM-sömn (Rapid Eye Movement) är sömnstadiet där de flesta drömmar inträffar. Under REM-sömnen är hjärnan mycket aktiv, och ögonen rör sig snabbt under stängda ögonlock. Det är också under detta sömnstadium som barn ofta ler.

En teori är att barns leenden under REM-sömn är ett resultat av deras hjärnaktivitet. Under REM-sömnen bearbetar hjärnan mycket information och skapar kopplingar mellan olika upplevelser. Det är möjligt att de positiva känslorna associerade med dessa sensoriska upplevelser återspeglas i barnets ansiktsuttryck, inklusive leendet.

Källor: Life as Mama, Sleep Foundation

Läs mer: När känner bebisen igen sitt namn?

Läs mer:

Powered by Labrador CMS