När är det påsk 2023?

Nu är det snart lediga dagar och påsklov – här är alla datumen för påsken 2023.

Datum för lediga dagar under påsken 2023.
Datum för påskhelgen 2023.

Påsken är en uppskattad högtid, kanske inte minst då den inträffar tidigt på våren, men också kommer med lite extra ledighet - och god mat förstås. För barnen innebär högtiden påskägg och eventuellt påskäggsjakt. Men när infaller påsken 2023? Det berättar vi här.

Hur många dagar är påsken?

Påsken är en lång högtid, med hela fem dagar. Trots detta tycker vi att den känns kort, antagligen för att påskpyntet bara är framme några dagar. Julen är en kortare högtid, med endast tre dagar, trots att vi då har julpyntet framme mycket längre.

Påsken består av dagarna skärtorsdag, långfredag, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Förr i tiden firade man även tredje- och fjärdedag påsk, vilket gjorde att påsken då var en hel vecka lång. Detta var dock ett par hundra år sedan.

När är det påsk 2023?

Påsken är en rörlig högtid, vilket innebär att den infaller olika datum varje år. Detta gäller även för till exempel midsommar, men skiljer sig från julen som alltid har ett bestämt datum. Istället har påsken bestämda veckodagar, vilket julen som bekant inte har.

  • I år infaller påsken 6-10 april.

Den inleds 6 april med skärtorsdag, och avslutas med annandag påsk den 10 april. Den dag man vanligtvis firar påsk är påskafton, som i år infaller lördagen den 8 april.

Vilka dagar är man ledig under påsken?

Av påskens fem dagar är det fyra som är lediga: långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Påskafton och påskdagen är dock en lördag respektive söndag, vilket inte ger någon extra ledighet - men fredagen och måndagen är röda dagar som gör att det blir en långhelg.

Om man vill förlänga ledigheten kan man med fördel ta ut semester fyra dagar innan påsk, måndag till torsdag, eller fyra dagar efter påsk, tisdag till fredag. På så sätt kan man få hela 10 dagar i sträck istället för fyra, tack vare två helger och två röda dagar.

Vad gör man under påsken?

De flesta firar främst påsk på påskafton, då vi äter påskmiddag och ger barnen påskägg. Många har även påskäggsjakt, som leder fram till påskägget. Detta är våra vanligaste påsktraditioner i dag.

Tidigare var det även vanligt att man gick påskkärring, och detta förekommer förstås fortfarande. När man gör detta varierar mellan olika delar av landet, men det brukar antingen göras på skärtorsdagen eller på påskafton.

Powered by Labrador CMS