Vill du att ditt barn ska sluta suga på tummen? Här är tipsen som kan hjälpa dig.
Vill du att ditt barn ska sluta suga på tummen? Här är tipsen som kan hjälpa dig.

Så får du ditt barn att sluta suga på tummen

Att få ditt barn att sluta suga på tummen kan vara svårt men om du följer dessa tips kan det göra processen enklare och mer bekväm för både dig och ditt barn.

Tumsugning är en av de vanligaste vanorna hos barn och börjar tidigt i livet. Omkring 90 procent av nyfödda visar någon form av handsugning redan två timmar efter födseln. Detta beteende är normalt hos spädbarn och små barn och orsakar vanligtvis inga permanenta problem om det upphör innan fem års ålder. 

Varför ler bebisar i sömnen?

Användning av nappar

Användning av nappar anses vara generellt ofarligt för spädbarn och kan faktiskt vara bättre än tumsugning av flera anledningar: nappar är mjukare och orsakar mindre skada på tänderna, den plastiska kanten på nappen lindrar en del av spänningen på tänderna, och nappar kan rengöras.

Guide till nappar: Hygien, nackdelar och avvänjning

Varför suger barn på tummen?

Tumsugning är inte bara en vana utan också ett sätt för barn att trösta sig själva och hantera stress. Vanan utvecklas ofta som en positiv reaktion för barnet, antingen som underhållning för ett uttråkat barn eller som en mekanism för att lugna ett oroligt barn. 

Frekvent eller intensiv tumsugning efter fyra till fem års ålder kan dock orsaka problem, inklusive tandproblem (som överbett) och infektioner i tummen eller fingret.

Så introducerar du din hund till din bebis – enkla stegen

Att bryta vanan

För att hjälpa ditt barn att sluta med tumsugning, överväg följande steg:

  1. Förklara och skapa medvetenhet: Involvera ditt barn i processen att bryta vanan. Förklara vad vanan gör eller kan göra med deras tänder. Använd bilder för att illustrera effekterna av tumsugning på tänderna.

  2. Påminnelser och belöningar: Ge ditt barn milda påminnelser och uppmuntran. En liten klapp på fingret när de suger på tummen kan vara effektivt. Använd belöningssystem, som stjärnkartor på kylskåpsdörren, där varje dag utan tumsugning resulterar i en stjärna och en veckas stjärnor kan leda till en liten belöning.

  3. Ersättningsbeteenden: Föreslå alternativa beteenden för att ockupera ditt barns uppmärksamhet. Det kan vara att hjälpa till i köket eller att arbeta med ett hantverksprojekt.

  4. Undvik plötsliga förändringar: Det är viktigt att inte avbryta vanan abrupt, eftersom detta kan vara skadligt för barnets normala emotionella utveckling.

Kom ihåg att de flesta barn slutar suga på tummen av sig själva mellan två och fyra års ålder. Det finns ingen anledning att oroa sig förrän de främre tänderna börjar komma fram. Om ditt barn är en aggressiv tumsugare och skadar de primära tänderna, träffa ditt barns tandläkare.

Att hjälpa ditt barn att sluta med tumsugning kan vara en process som kräver tålamod och förståelse, men med rätt strategier och stöd, kan ditt barn övervinna vanan och fortsätta att utvecklas hälsosamt.

Lästips: Föda barn utomlands: Detta ska du tänka på

Källor: John Hopkins Medicine, KidsHealth, OHBaby

Läs mer:

Powered by Labrador CMS