Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hjärnstamsaudiometri under narkos

Skrivet av Birgitta
Hej!

Vi har gjort hjärnstamsaudiometri på vår kille, som då var ett och ett halvt, som Din tjej. De provade först med att sova vanligt, men han vaknade när de satte fast elektroderna på huvudet (plåsterlapp med elektroder), så det blev narkos.

De mäter hjärnans aktivitet och hur den svarar på olika ljud, dels genom örat och dels när ljudet leds via benet, (ljudsignalerna skickas via benet bakom örat). Om felet sitter i mellanörat (går det att operera eventuellt), men sitter felet i snäckan går det inte (samma resultat om man skickar ljudsignalerna via benet eller mellanörat).

Som jag uppfattat det är hjärnstamsaudiometri helt pålitligt och definitivt mycket mer pålitligt än hörseltester då barnet själv ska medverka.

Narkosen är ju inte så trevlig, men ta med en kaffekorg, så Du kan fika lite medan barnet är inne, då får man ju inte vara med.

Bra att Ni få kolla upp hörseln ordentligt. Vår kille, visste vi att han hörde, men vad han hörde visste vi ju inte. Då hjärnstamsaudiometrin gjordes visste vi redan att han var hörselskadad, men skadan skulle verifieras - så det var nog den pålitligaste testen.

Lycka till skönt att få veta! Och skulle något vara fel, så växer man in i det också!

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv