Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Synen på Islam och muslimer

Skrivet av Sportbil
Är det inte ganska skrämmande, fördomsfullt och rent korstågsliknande hur tongångarna går i såväl media som i den s k seriösa debatten nuförtiden om Islam och om muslimer rent generellt?

Då menar jag förstås inte den debatt som siktar in sig specifikt på terrorister och deras bevekelsegrunder men snarare på hur fördömandet av terrorister som säger sig kämpa för Islam flyttas över allt tydligare på religionen som sådan och på muslimer i allmänhet! För mig är det samma som om dagens kristna i allmänhet skulle hållas ansvariga för allt från inkvisitionen, korstågen, massmord på indianer till påvens syn på aborter.
Svar på tråden: Synen på Islam och muslimer

Håller med

Sorgligt att se den utvecklingen. Det handlar som vanligt om okunskap, och att man är rädd för det man inte vet nåt om. Å andra sidan är det ju inte bara muslimer som råkar ut för det... ta bara diskussionen härnedan om JV som exempel på hur det kan bli när man inte vet hur en församling funkar (onte för att jag påstår mig veta nåt om dem iofs). Alla som inte är medlem i en \"grupp\" har förmodlingen fördomar om \"gruppen\" - sånt man \"hört\" och som \"alla vet\" ... vare sig det är mot muslímer, mormoner, scouterna, pingstvänner eller körsångare ;)
Skrivet av    Siv m. D&S

Blandning av mycket tror jag

Förutom den allmänna oron för något främmande tror jag att det hänger ihop med terrorismen - men kanske ändå mer med den kampanj man haft i USA för att få folk att acceptera Irakkriget (som inte heller handlar om islam egentligen, men...). Min kollega (som är muslim) tror också att Sveriges EUinträde (närmande till kontinental europa snarare) gör att influenser därifrån kommer hit. Hon menar att där är \"turken\" samma hot som\"ryssen\" traditionellt varit här. Jag håller med om att media misstänkliggör Islam. Kanske dras de över samma kam som andra grupper som\"sticker ut\" religiöst - media brukar vara pigga på att svartmåla kristna sammanhang med andra åsikter än majoritetssamhället också. Och kanske sekulariseringen gör att många vill ha \"hel frihet från religion\" alltså att man inte ska bli påmind alls om att det finns troende? På kristna syns det inte - men muslimska kvinnor har sjal och \"flaggar\" alltså med sin tillhörighet. Jag tror att vi måste vara måttliga - vår uppfattning om Islam håller på att \"kapas\" av terroristsnacket i den allmänna \"McWorld vs. Jihad\"andan.
Skrivet av    Elsa B

Men...

Jag tycker att kristna har ansvar för det som hänt i historien såsom massmord på indianer osv. Jag tycker också att muslimer i allmänhet har ett ansvar för vad religionen skapar även i extremistform. Jag kan tex inte för mitt liv begripa hur män och kvinnor kan hålla fast vid mörka muslimska värden som burkan som inte ens finns med i Koranen. Vem/vilka ska jag hålla ansvariga för något så murrigt och unket? Jo. Muslimer. Vilka annars?
Skrivet av    Burkafri

Fast

kan du hålla de muslimer som faktiskt tar avstånd från sånt ansvariga för det? Mycket som sker i religionens namn har inte alls sin bas i religionen - kan man hålla andra utövera ansvariga för någons missbruk av deras religion?
Skrivet av    Elsa B

Nja...

det där är väl en sanning med modifikation... \"Kristendomen\" eller \"islam\" som fenomen kanske kan hållas ansvarigt... men jag tänker inte gå med på att tex jag som kristen personligen skulle vara ansvarig för tex korstågen. Du kan hålla de muslimer som anser att kvinnor SKA ha burka som ansvariga för det - men knappast dem som anser att det inte ska ha det (för du vet väl att det finns \"sådana\" också?). Visst, muslimer som inte har de extrema åsikterna kanske har ansvar att berätta om att det finns andra tolkningar än extremvarianten - men det ÄR svårt att komma till tals i media när det inte handlar om sensationer. Vem vill lyssna till medel-muslimen som lever ett lika \"vanligt svenskt liv\" som din granne - med den skillnaden att h*n besöker moskén och din granne besöker Pingskyrkan? Sen gissar jag att du är svensk? Så då har du alltså ansvar för hur Sverige har behandlat tex samerna? Och för att även Sverigen sysslade med slavhandel i Afrika en gång i tiden? Och för häxprocesserna? Eller ska vi hålla någon annan ansvarig, kanske?
Skrivet av    Siv m. D&S

Ja, jag har ansvar för vad vi

gjort och gör. Vi är ett Sverige med en historia och även om detta skett i dåtid så har vi fortfarande ett ansvar för vårt arv. Vem ska annars ta ansvar för vad vi svenskar gjort mot samerna? Muslimer i Iran? Jag efterlyser medel-muslimens starka röst MOT de vidrigheter som begås i Islams namn men hör dem ingenstans. Var finns de muslimer som tar stark strid MOT burkan och kvinnoförtrycket inom islam? Var?
Skrivet av    Burkafri

Se mitt svar nedanför.

Tack.
Skrivet av    Burkafri

Ps. Det enda man tycks

ägna sig åt är att oja sig över att man blir stämplad som terrorist bara för att man är muslim. Var finns kvinnokämparna inom islam?
Skrivet av    Burkafri

En fick...

Nobels fredspris för något år sedan! Det finns många som kämpar för kvinnornas sak i muslimska länder (Drottning Rania är väl en av de mest kända), men eftersom inte DET direkt påverkar oss (som terroristernas dåd ju gör) så är det mindre intressant för media att skriva om.
Skrivet av    Camelia

Kan du ge några exempel på

män? Dessutom måste jag säga att det är rätt tunnsått i kämparleden med två personer.....Känns lite lite med tanke på hur många miljoner muslimer det finns.
Skrivet av    Burkafri

Det är just precis det vi ondgör oss över

att media inte lyfter ett finger för att vi ska få se de sidorna av islam! Jag vet att det finns en feministisk rörelse inom islam - men har aldrig hört ett knäpp om dem i svenska media. Och jag tror att just den snedvridning av synen på muslimer som finns är samhällsfarlig.
Skrivet av    Elsa B

Exempel på män?

*fattar inte* Om du letar efter namn på kvinnor, så har jag inga - har inte lagt dom på minnet, och det är inga \"kändisar\" som jag kommer ihåg. Men om man läser tidningar och ser på tv så är det rätt ofta muslimska kvinnor som kämpar för sin sak, finns en kvinnlig motståndsrörelse i Afghanistan, någon ny kvinnlig minister i Oman (?), kvinnor som kämpar mot att man bränner kvinnor i Pakistan, kräver att få köra bil i Saudiarabien, slåss mot att flickor blir omskurna i muslimska länder... finns som sagt massor. Men det skrivs lite om dom i västerländska medier. Googla lite så kommer du säkert att hitta namnen som jag inte kommer ihåg!
Skrivet av    Camelia

Okej...

Då kanske vi ska bura in dig för Palme-mordet? Eftersom vi inte hittat nån som vill ta ansvar för det, så varför inte du? Du verkar ju vilja ta ansvar för det som alla svenskar gör... Det spelar ju ingen roll VEM som får står för det - bara NÅN gör det - eller? Problemet är ju just det du själv beskriver - att vi inte hör de muslimer som är emot de vidrigheter som begås. Man kan ju undra varför... det är ju inte för att de inte finns, det ska du inte inbilla dig. De är bara inte intressanta. De säljer inga lösnummer... Varför tror du tex att du hela tiden för höra om de manliga förskollärare som förgriper sig på barnen - men inte något om de manliga förskollärare som inte gör det? Varför blir det löpsedlar om pingstförsamlingen i Knutby - men inget reportage från alla andra pingstförsamlingar och deras ledare? Självklart ska inte några muslimer i Iran ta ansvar för vad svenskar gjort genom historien - men det blir ju ganska konstigt om någon svensk idag skulle göra det. Jag tar ansvar för mina gärningar, men jag kan ju inte ansvara för vad någon annan gör - mer än att protestera. Och finns det inga kanaler för att göra min röst hörd (som fallet är med tex många reform-vänliga muslimer) så är det inte så lätt.
Skrivet av    Siv m. D&S

Att blanda ihop religion och enskilda människor

tyder på en viss okunskap. Jag tror många fler muslimer än man tror visst kämpar i det tysta mot både kvinnoförtryck och annat. Men precis som vi vittnen är de väl dödströtta på fördomar och belackare. Varför skulle annars muslimen i vår närbutik ha två jobb för att hustrun skall kunna utbilda sig till det hon helst vill, brandman. (hon har slöja säger att det är av fri vilja och vill man bli brandman och ger sig på det så tror jag henne). Varför kämpar annars den ägaren till pizzerian jämte stenhårt för att ge sina döttrar utbildning. ( De saknar slöja eller burka eller whatever. Muslimer är de). Den ena vill bli polis. Pappa är jättestolt. Han hoppas hon hittar en trevlig svensk att bli sambo med. Varför kämpar grannen på gården med jobb på natten och är hemma på dan med sina barn så att frun kan gå på komvux. Hon måste lära sig svenska annars blir hon aldrig en del av samhället. Det var tre vardagsexempel på praktiserande muslimer som jag fått lära mig att det heter. (Jodå jag frågar jättemycket. Det är enda sättet att lära sig). Allla känner vi nog några som lever mitt ibland oss och gör sitt bästa för att vara jämsides med oss utan religions och kulturella motsättningar. Den klicken som omtalas i massmedia är troligen inte sådär jättestor.
Skrivet av    Agnes

Burkafri: Muslimsk syn på kvinnoförtryck...

...är inte detsamma som kristen västerländsk. Du lever tydligen i en tro att kvinnan i väst är \"fri\", men för en muslimsk kvinna är det lika naturligt att du är ofri som du tycker att hon är ofri. Muslimen ser på västerländska kvinnor som fångar i en kultur som tvingar kvinnor att hets-äta, banta, klä sig i utmanande kläder, sköta både karriär och hemmet samtidigt och som tvingas höra ord nedsättande anmärkningar. Alltmed muslimerna ser en muslimsk kvinna som respekterad och vördad för sin viktiga roll inför Allah där hon har en given plats och funktion bredvid mannen. \"Friheten\" att bli offer för ett västerländskt samhälle utan normer och respekt ser inte muslimen som en frihet utan som en ofrihet! Jag säger inte därmed att muslimer har rätt och västerlänningar fel. Jag säger bara att vilken syn man har i mångt och mycket beror på utgångspunkt. Jag säger framförallt att det väsentliga är att försöka förstå och framförallt RESPEKTERA andras utgångspunkt. En stor majoritet muslimska kvinnor VILL INTE bli \"befriade\". Betyder det att de alla är hjärntvättade? Ja det kan vi tycka, men vad säger det då om oss och vår syn på muslimska kvinnor att vi betraktar dem som oförmögna att förstå och göra egna kloka ställningstaganden medan vi påstår oss själva så mycket klokare och kapabla?
Skrivet av    Sportbil

Fast, som jag pekat på tidigare,

man får väl ta det ansvaret själv då och se till att få sin röst hörd. Det finns lika många sätt att göra det som det finns olika muslimer...eller?!
Skrivet av    Burkafri

Jag vet att det finns kvinnor

som slåss för sin sak och som får lite utrymme. Med andra ord så borde det finnas en massa muslimska män på ledande poster som kan öppna vägen genom att själva slå näven i bordet. Varför hör man inga män som säger; Det är ju helt förkastligt med burka?
Skrivet av    Burkafri

Men att dra saker till sin spets...

Jag anser att vi har ett kollektivt ansvar för saker som skett såsom Palmemordet. Däremot inte en enskiljt på det viset som du menar. Varför skulle jag buras in för Palmemordet? Jag är övetygad om att om medelmuslimen skulle ta till orda och ta ställning mot burkan och vad den symboliserar så skulle det få mediautrymme. Dessutom ser jag inte bara artiklar om Knutby utan andra pingstförsamlingar. Det finns en rad tidningar som kan ha reportage om det precis som om manliga förskollelärare som ej är pedofiler. Men i nyhetstidningar fokuserar man på nyheter man främst på nyheter även om tex Idagsidan och Insidan i DN resp. Svd kan ge röst åt dessa grupper. Annars är det veckomagasin eller månadsmagasin som gör det. Jag anser mig , som sagt, som varande svensk att vi har ett kollektivt ansvar gentemot samerna. För om inte vi skulle ta det, vem skulle då? Jämför med USA där man jobbar på att försöka ge upprättelse för slaveriet samt indianernas...
Skrivet av    Burkafri

Jodu

i den bästa av alla tänkbara världar skulle det nog funka! Vem vet - vi kanske t.o.m. skulle förstå att alla människor inte vil välja samma som vi själva valt då ;-). Välkommen hit till religionssnacket förresten Burkafri.
Skrivet av    Elsa B

Jag betvivlar inte att det finns

en massa muslimer som är jämställda osv. Tycker bara att de borde höras mera...
Skrivet av    Burkafri

Nej, jag lever inte i en tro

att den västerländska kvinnan är fri. Men jag gör mig inte heller den illusionen att kvinnor under slöjan är det och att de inte drabbas av så kallade västerländska företeelser som hetsätning, prostitution, mansförtryck och läppstift. Dessutom köper jag inte att den muslimska kvinnan skulle vara genomgående\" respekterad och vördad för sin viktiga roll inför Allah där hon har en given plats och funktion bredvid mannen.\" För mig är det ungefär lika världsfrånvänt som att säga; Inga barn i Afrika svälter! Man behöver ju bara åka till Afganhistan för att se vad denna respekt går ut på... Samma respekt som du menar med: \"Friheten att bli offer för ett västerländskt samhälle utan normer och respekt ser inte muslimen som en frihet utan som en ofrihet!\" ????? Kan du förtydliga detta? Vad är det för normer som muslimer har som inte västerlandet har samt vad är det för respekt som muslimer äger som inte västerlänningar har? Sedan skriver du att en stor del muslimska kvinnor inte vill bli befriade. Jag antar att eftersom du använder ordet befriade så menar du att de inte är fria? För jag tror inte på det här med att man frivilligt sätter på en sig en sjal alt. burka för att dölja sin kvinnlighet. Jag tror att man då är offer för en kultur där man sexualiserar kvinnan så mycket att man måste gömma henne under ett tygstycke.. Eller varför inte en liten jämförelse. Hur skulle det se ut om det plötsligt var män som tvingades bära burka. Skulle du Sportbil vara redo att bära sjal alt. burka? en häst i burka
Skrivet av    Burkafri

Tack för välkomnadet.

Jag har inga problem att respektera andras val. Men jag anser att det inte utesluter att jag kan ifrågsaätta valen. Och den bästa av världar kan vi själva skapa om vi tar ansvaret. (Men jag pratar int om någon idealiserad utopi)
Skrivet av    Burkafri

Oooops. Om man scrollar ner

en bit på mitt inlää till Sportbil så råkar en häst i burka ha smygit sig in. Jag missade en radering av vad jag tyckte var mycket talande men som jag tog bort, men alltså missade lite av.
Skrivet av    Burkafri

En kanonbra artikel idag i DN

om just detta! Här är det några män som reagerar och visar lite stake mot kvinnoförtrycket: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=462306
Skrivet av    Burkafri

Ps. Se mitt inlägg ovan

ur dagens DN där män tar a-n-s-v-a-r för situationen och säger; Nej så här får det inte vara!
Skrivet av    Burkafri

Varför finns det inga svenska män ...

Som slår näven i bordet och säger att nu ska vi se till att män och kvinnor får lika lön för lika arbete? Lika bra vård? Samma rätt inför lagen? Ingen lämnar ifrån sig makten frivilligt, den måste man kämpa sig till. Det har kvinnorna i väster fått göra och det är det som de muslimska kvinnorna får göra också.
Skrivet av    Camelia

fast

jag tror att mkt hänger ihop med svenskarnas syn på religiositet, man är skeptisk mot det religiösa, oavsett det är muslimer, JV eller pingstkyrkan. Vill minnas att Pingströrelsen blev väldigt hårt ansatt o fick försvara sig efter att Knutby rullats upp i media. Man var skeptisk mot islam först för att det var en religion som syns, o nu dessutom för att terroristerna försöker lägga beslag på islam för egen del. Att ge terroristerna rätten till islam är fullständigt förkastligt, tycker jag. I övrigt har jag inget mer att tillägga, tycker debatten ovan har innehållit mkt klokt. När Metro presenterade undersökningen om svenskars inställning till islam, kunde jag inte låta bli att fundera på om inte siffrorna varit nästan likvärdiga om man frågat vad \"svenskar anser om pingstkyrkan\" veckan efter Knutby... Har ibland funderat på vad det är som gör att det är så misstänksamt att vara öppet o praktiserande religiös i Sverige. Det är ok med mysiga barndop o konfirmation, gudstjänst vid högtider på sin höjd, men sen blir det suspekt o lustigt. (Främmande religioner (inkl. ickevästerländska kristna kyrkor) är extra konstigt o misstänksamt.) Någon som har någon förklaring?
Skrivet av    emelie

Fast det håller jag också

med om Camelia. Apselut.
Skrivet av    Burkafri

Japp

Jag läste en artikel i en tidning för länge sen, skriven av en jude som kände igen termerna som använts mot hans folk i samband med förintelsen. Det var en väldigt bra jämförelse: De sprider sig över världen som ohyra och ingår i en världskonspiration som vill ta över makten och utplåna/förstöra den ariska rasen, eller religionen. Jag har som vanligt för dålig fantasi för att göra annat än citera folk som jag inte minns vem det var: \"Det enda vi har lärt oss av historien är att vi inte lär oss något av historien.\"
Skrivet av    -Amelie-

Why Islam is disrespected

Jag tycker att den här artikeln är läsvärd och synnerligen relevant i sammanhanget: http://www.boston.com/news/globe/editorial_opinion/oped/articles/2005/05/19/why_islam_is_disrespected/
Skrivet av    Christopher

Dessutom verkar man behöva en bipolär värld

Kommunismen är död, leve Islam, började det låta redan runt 1990. Tolkar det som att YESS, nu har vi något annat att vara rädda för och hata!! Eller har den muslimska världen fått mer uppmärksamhet än den behöver, för man vill hitta en motpol till stora, mäktiga USA, så det inte svämmar över alla gränser? Undrar om vi är mindre positiva till Isakkriget i Sverige för att vi är mer benägna att hata ryssen än att hata turken, förresten...
Skrivet av    -Amelie-

Intressant. Håller med om en hel

del även om jag också har invändningar. Nu läste jag texten aningen skummande så jag kan ha missförstått något. Jag håller helt med om att vissa muslimer är en oerhört aggressiv bunt religiösa som inte drar sig för att mordhota alt. döda folk som tycker tvärtemot dem. Men det finns även judar och kristna som är det. \"Christians, Jews, and Buddhists don\'t lash out in homicidal rage when their religion is insulted. \" Behöver bara kika lite mot Palestina/Israel samt Bush och hans kristna gubbar som ger sig på Irakier osv. (Däremot har jag mycket svårt att se några buddister som...) Men i stort håller jag med om att islam är en _osedvanligt_ aggressiv religion och tänker bland annat på när Runar (ej min favoritkille) uttalade sig lite yxigt om islam och direkt hade han 25 mordhot och tvingades ta tillbaka vad han sagt. Eller när man mördade den här mannen, som jag just nu inte minns namnet på men kanske Van Gogh, på öppen gata i Nederländerna. Vad i ofridens namn? Det är ju rena medeltiden och barbarmetoder. Nu säger jag inte att medelmuslimen är sådan, men återigen varför reagerar inte medelmusllimen? Eller är medelmuslimen för rädd för de rasande fundamentalisterna som dödar alla fria åsikter?
Skrivet av    Burkafri

Men stopp i häktet!

Judarna förföljdes helt utan grund och blev kallade stornästa girigbukar till råttor. Är det med sanningen överensstämmande? Nej. Så klart inte. Att man däremot ifrågasätter islam som sprider sig över hela världen och har ett budskap där bla. kvinnor ska gömmas under tyg samt är oerhört våldsfixerade ala medeltiden...har knappast något att göra med judeförföljerserna. Muslimerna ifrågasätter västerlandet och jag dom. Vad är det jag inte förstått av historien?
Skrivet av    Burkafri

Vittnar om viss oförståelse och okunskap

Jämförelserna är inte så relevanta. De kristna lever inte efter bibelns ord. För en muslim är däremot Koranens ord heliga. Bibeln är historien om Gud och guds folk och guds son på jorden. Men Koranen ÄR Guds ord. Så om man spolar ner en bibel på toaletten så har man på sin höjd spolat ner en vördnadsfull historie-berättelse. Men om man spolar ner Koranen så har man spolat ner Gud själv och hans ord! Därmed inte sagt att annat än att muslimer i gemen borde protestera mot terrorism - men Islam har alltid varit en religion som tolererat en mängd olika tolkningar så länge Allah är den ende guden. Det finns alltså inte alls någon vana eller motsvarighet i den muslimska världen till att fördöma och förkasta andra religionsutövares tolkning på det sätt som kristna har varit så flitiga till alltsedan korstågen, inkvisitionen, Martin Luther etc.
Skrivet av    Sportbil

Pja....

Här känner jag mig kallad eftersom jag har en ultraviolett bakgrund. Den förklaring som jag fått av gamla nationalsocialister är att de såg judarna som skyldiga. Dels hade de byggt upp ett \"kulturmonopol\" (något man hör än idag från sådana krestar - bokförlag mm.) dels (och detta har jag aldrig undersökt om det ligger NÅGOT bakom) att de ägde vapenindustri och skodde sig på att sälja vapen till båda sidorna under ryska revolutionen och det krig som följde på det (det var mina förfäders argument). På den tiden var t.ex. kvinnofrågor inte så intressanta, så det föll väl - men alltid kan man peta fram något som någon grupp ägnade sig åt om man velat (ultraortodoxa judar anser att en kvinna är oren under sin menstruation, kan man säkert blåsa upp om man vill, t.ex. och förövrigt får sådana kvinnor inte heller visa sitt hår). Det viktigaste var sedan säkert den FOLKLIGA misstro mot judarna som man spelade på. (En gång till: jag står inte för några sådana här ideer - om man nu tyckte sig ha goda skäl för att sätta dit vapenhandlare, tycker jag att man skulle tagit andra vägar. Misstänkligen kom man inte ens åt de famlijerna utan bara en massa östeuropeiska judar som inte haft ett dyft med saken att göra.) Jag tycker att Amelies jämförelse är slående och håller fast vid att man inte kan hålla en hel grupp skyldig för vad några som hör till den gör.
Skrivet av    Elsa B

Kräv Er rätt!

Jag har precis börjat läsa Ayaan Hirsi Ali´s bok Kräv Er rätt! Någon som har läst boken och kan kommentera?
Skrivet av    anna-frida

Obehaglig okunskap i så fall

Visst finns det kristna som betraktar Bibeln som Guds ord. Vi har ju t.ex. alla dem som anser att jorden skapades på just 6 dagar för ca 6.000 år sedan etc. Oftast betraktar vi dem som fanatiker, antingen obehagliga eller oförargliga sådana, litet beroende på sammanhang. De är i alla fall udda figurer. Vad du påstår är ju egentligen att det är fullkomligt normalt att muslimer skulle vara fanatiker på det här sättet. Det är i så fall en förklaring så god som någon till varför islam har dåligt rykte.
Skrivet av    Christopher

Nej, det påstår jag inte alls

Jag påstår däremot att det är en dålig jämförelse att jämföra att spola ner bibeln och att spola ner koranen. Det går heller inte att jämföra som du gör en allegorisk/historisk skapelseberättelse och historieskrivning (som bibeln) med en helt annan typ av bok (som koranen). Koranen är ingen historiebok, den är en bok med förmaningar, regler och och tänkvärdheter. Det närmaste man kommer i bibeln är de s k tio guds bud och de olika tillfällen när Jesus uttalar sig med olika förmaningar. Därmed är det också en milsvid skillnad mellan kristna fundamentalister som tror att jorden skapades på 6 dagar och muslimska ord-trogna som följer alla koranens förmaningar. Återigen är den mest rättvisande jämförelsen att se till de kristna som allra mest \"fundamentalt\" följer tio guds bud och Jesus förmaningar. Dessa kallar vi knappast för extremister -elller hur?
Skrivet av    Sportbil

Jo, det gör jag

Moseböckerna är också fulla av förmaningar, regler och tänkvärdheter. Det finns ju judar som lyder dessa så exakt de någonsin kan och visst kallar jag dem extremister. Oförargliga extremister så länge de håller det privat, farliga extremister när de kastar sten på en bil som kör på sabbaten. Jag skulle nog kalla den för extremist som vill följa _varje_ uttalande Jesus gjorde bokstavligt. En oförarglig sådan så länge han gör det för sig själv och en farlig sådan om han vill tvinga andra att leva på samma sätt. Jag har inte lika lätt att komma exempel på kristna extremister, men vi har ju t.ex. Jehovas vittnen som inte vill tillåta blodtransfusioner ens för sina egna barn. Just de fallen struntar ju läkarna i vid livshotande tillstånd tack och lov.
Skrivet av    Christopher

Framförallt bibelthumpers av den

fanatiska sorten har ju röstat fran en lika fanatisk snubbe; Bush. Dessutom ser de knappast bibeln som en historiebok utan precis som hardcoremuslimer som Guds ord och den man följer. Fast det finns ju en fundamental (pun intended) skillnad mellan fanatiska kristna och muslimer. Jag ser sällan kristna som slår ihjäl på öppen gata som Van Gogh i Nederländerna...Däremot ser jag en massa rasande muslimer som jädrar i havet vill slänga en burka över mig. Tack det är bra!
Skrivet av    Burkafri

Du kanske inte alls menar allvar

utan bara lattjar med orden. Men jag svarar ändå. Först om kristna som skjuter på öppen gata - där finns fanatiska abortmotståndare i USA som skjutit ner gynekologer, terrorister på Irland (protestanter och katoliker) och ortodoxa kristna från Serbien som fixade massmord på muslimer i Bosnien. För att ta några moderna exempel. Dessa hänvisar väl mer eller mindre till sin tro. VI ser dem nog inte som representativa för gruppen kristna utan kallar dem något annat. Men muslimska terrorister kallar vi muslimer. Just den gruppindelningen kan spela stor roll i samhällsdebatten! Sedan ditt sista påstående: VAR har du alla rasande muslimer som vill slänga en burka över dig? Visst, islam är en missionerande (vad de nu kallar det) rörelse. Men varifrån får du raseriet från ett stort antal? Dessutom är det väl någon liten klick talibaner som brukar burka - det är väl väldigt ovanligt i de flesta delar av den muslimska världen.
Skrivet av    Elsa B

Christopher: Oavsett vad du kallar dem

Det är en mikroskopisk liten klick muslimer som är terrorister. Det är en lika liten klick kristna som utövar terror. Jag förstår inte varför man ska peka ut islam och muslimer som mer farliga än andra på det sätt som din artikel antyder genom att försöka hitta en poäng i jämförelser som inte är relevanta? Det går inte att jämföra bibeln och koranen. De har helt olika ställning inom respektive religion. Koranen är Guds ord till 100%. Det är inte bibeln. Därmed faller liknelsen. Du kan kalla vem du vill för extremist. Det jag trodde var själva kärnfrågan med ditt första inlägg är dock huruvida Islam och muslimer är mer \"farliga\" än \"kristna\". I den frågan kan jag enbart se att du talar påverkad utifrån ett västerländskt och kristet kultur-arvs perspektiv och negativa syn på Islam när du försöker hitta argument för en sådan åsikt.
Skrivet av    Sportbil

Men den delen kristna

är lika mycket extremister som muslimer. Däremot ser jag betydligt fler muslimer som kör dem aggressiva hardcorestilen och anser att slöjan ska täcka över kvinnor samt att kvinnors könsorgan ska skäras bort och sys ihop (och ja, jag vet att inte alla som ägnar sig åt detta barbari är muslimer). Jag uppfattar sällan de muslimer som jag träffar som att de tar ställning för kvinnan och barn utan mannen går omkring i ohotat bo och ske respekteras för hedersmord och andra muslimska \"trevligheter\".
Skrivet av    Burkafri

Burkafri - du avslöjar din okunskap om Islam

Alla muslimer VET att Koranen är guds (Allah) heliga ord uppenbarad genom profeten Muhammed. Koranen är central för muslimer på ett sätt som kristna inte förstår och inte kan relatera till. Därför tror man kanske som kristen att det bara är \"hardcoremuslimer\" som menar att koranen är guds ord och den man följer. Men det är fel. Att vara muslim innebär att man följer guds ord d v s koranen. Punkt slut. Jag är övertygad om att mycket av den negativa västerländska synen på islam och muslimer beror på att man faktiskt inte FÖRMÅR ta till sig ett helt annat sätt att tänka och se på verkligheten och religion. Istället applicerar man en kristen måttstock på allt som har med Islam att göra och kallar det som är \"extremt\" ur kristen synvinkel för extremt, kallar det för kvinnoförtryck som är så ur kristen synvinkel etc. Du är livrädd för att få en burka över huvudet men reflekterar inte över att du tvingas få en sexistisk, kommersiell, exploaterande kvinnosyn varje dag nerkörd i halsen när du slår på TV, öppnar dagstidningarna eller rör dig ute på staden. Jag är helt övertygad om att 9 av 10 människor inte reflekterar över ofriheten i att tvingas bli utsatt för detta mot sin vilja. Vi är ju så 100% övertygade om att detta ÄR \"frihet\", att det är så det ska vara. Men varför tror vi att just vi och vår åsikt om \"frihet\" är den enda rimliga tolkningen? Eller annorlunda uttryckt: hur vet vi att en Afghansk kvinna skulle välja att vara fri från burka och hellre tvingas bära stringtrosor, pumps och tajta fodral till kläder? Jag menar inte som Gudrun Schyman som säger samma Talibaner här som där. Däremot kan det säkert påstås att friheten har många bottnar både här och där och detta kan inte kopplas till Islam och muslimer. Mig veterligt påbjuder inte koranen vare sig slöja eller burka.
Skrivet av    Sportbil

De muslimer jag träffar

tar till skillnad från dina ställning för kvinna och barn. Och som du vet är varken hedersmord eller kvinnlig könsstympning några specifikt \"muslimska trevligheter\" utan kulturella avarter, som vi i Sverige givetvis varken accepterar eller respekterar.
Skrivet av    Elsa B

Fast jag har ju redan svarat

dig på den här temat: \"Nej, jag lever inte i en tro att den västerländska kvinnan är fri. Men jag gör mig inte heller den illusionen att kvinnor under slöjan är det och att de inte drabbas av så kallade västerländska företeelser som hetsätning, prostitution, mansförtryck och läppstift.\" Mig veterligt är många muslimska kvinnor klädda så västerländskt det bara går under sjaleriet samt när de är hemma är de lika västerländska som de västerländska. Fast jag tycker din jämförelse haltar. Jag anser inte att den västerländska kvinnan är fri men jag tycker att hon är friare än burkabruden. Men jag hinner inte skriva mer nu för nu hände det en liten olycka som jag måste ta hand om.
Skrivet av    Burkafri

Artikeln handlade framför allt om varför

Varför Islam har dåligt rykte. Givetvis är det en försvinnande liten del muslimer som blir terrorister och något annat har jag inte sagt heller. Det är möjligt att jag inte kan förstå koranens ställning men faktum kvarstår att jag känner inte till någon annan religion som visar en sådan intolerans mot det man uppfattar som skymfningar. Varken kristna, buddister eller hinduer ställer till massakrer om någon av deras symboler vanhelgas i en helt annan del av världen. Jag menar att det är ett viktigt skäl till varför islam har dåligt rykte.
Skrivet av    Christopher

Å ena sidan är koranen ingen symbol

Den ÄR GUD! Det är gud själv som talat. Å andra sidan undrar jag vad det är för \"massakrer\" du syftar på som muslimer anställt när någon vanhelgat koranen?
Skrivet av    Sportbil

Värre och värre

Koranen skrev ju inte ned förrän efter ett par hundra år. Det du skriver här förstärker bilden av fanatism inom islam. Jag har inget problem med litet halvsekulära muslimer men skall man döma av vad du har skrivit här är det ett normaltillstånd att vara bokstavstroende, vilket jag betraktar som fanatism. Dina beskrivningar har faktiskt gett mig en mer negativ bild av islam än jag hade tidigare. Apropå massakrer så syftar jag t.ex. på det som stod i artikeln, att påståendet om att koranen hade vanhelgats på andra sidan jordklotet ledde till upplopp och 17 människors död.
Skrivet av    Christopher

Jag håller med dig, Christopher

Vad Sportbil skriver ger mig just de känslorna som jag har svårt för inom islam; fanatismen.
Skrivet av    Burkafri

Forts.

Jag förstår inte ditt resonemang med att förmedla att kvinnor med slöja på något sätt skulle stå utanför det som förtrycker kvinnan i västerlandet. De är ju lika ofria som andra förtryckta kvinnor oavsett tyg. Men du kan väl inte på fullaste allvar mena att muslimska kvinnor känner sig fria där under slöjan? För övrigt har du inte svarat på mina fråga om du som man skulle kunna tänka dig att bära slöja/burka?
Skrivet av    Burkafri

Alla tror ju på något

Varför skulle det vara värre att tro på något som är nedskrivet (bokstavstroende) än på något som inte är skrivet? De flesta s k \"sekter\" genom historien har ju inte haft något historiskt nedskrivet att följa utan har snarare följt en diffus tro på en ledare och det har knappast varit så mycket mindre fanatiskt. Jag kan inte komma ifrån intrycket att din negativa bild av islam har mer med din egen västerländskt präglade bakgrund och obehag inför det som är annorlunda att göra än med en objektivt identifierbar problematik. Om det blir upplopp på andra sidan jordklotet har kanske mindre med Islam att göra och mer med andra sammanhang. Jag tror mig veta att det blivit upplopp i västvärlden i samband med såväl fotbollsmatcher som politiska demonstrationer, men man brukar sällan dra alla som ser på fotboll eller alla politiskt aktiva över en kam och kalla dem fanatiker för det. Dessutom i ett fattigt instabilt land kan det f ö bli upplopp för vad som helst som upprör en större folkmassa.
Skrivet av    Sportbil

Bra jämförelse

Dels vet jag inte om det är ett ärligt misstag från din sida, men med bokstavstroende menar jag defintivt inte att man tror på något som är nerskrivet utan att man tror på exakt varje bokstav som finns i skriften utan utrymme för eget tänkande. Det är det som utgör fanatismen. Dels är fotbollen en bra jämförelse även om man nu inte skall dra den för långt. Fotbollspublik har dåligt rykte. Betydligt sämre rykte än badmintonpublik, golfpublik eller simpublik. Det finns skäl till det. Men visst kan fattigdom och dålig utbildning ha med saken att göra. Den objektivt identifierbara problematiken har jag försökt förklara. Uppenbarligen utan framgång. Jag råkade bara titta in i den här snackgruppen av en tillfällighet och skall väl lämna den igen.
Skrivet av    Christopher

Sportbil.

Hur blir det med svaret ang. huruvida du kan tänka dig ha burka?
Skrivet av    Burkafri

Christopher.

Fega inte ur nu och försvinn härifrån. Fram med staken du visade och fortsätt ifrågasätt och var inte en sådan mes och hej män emellan....
Skrivet av    Burkafri

Sure

Pax Americana kan bli ganska kvalmigt och farligt det också.
Skrivet av    Elsa B

Var fanns frågan burkafri?

Klart jag inte kan tänka mig ha burka! Men dels är jag inte kvinna, dels har jag som svensk inte samma tradition som man uppenbarligen har i Afghanistan. Och även om jag bodde där så skulle jag ändå inte tycka burka var vettigt tror jag. Men som sagt: Islam föreskriver inte burka, så jag förstår inte varför du ens tar upp frågan.
Skrivet av    Sportbil

Jag har ställt frågan i två

inlägg och även om Koranen inte föreskriver burka/slöja så är det en OERHÖRT stor muslimsk tradition utspridd över hela världen. Men ditt svar säger ju allt: \"dels är jag inte kvinna\" (som om de skulle vilja ha släja...) och \"Klart jag inte kan tänka mig ha burka!\" Hur kan du då försvara att kvinnor ska ha detta otyg? Vad ser du för fördelar med detta? Och vad skiljer män mot kvinnor? (Och vänligen bespara mig det du redan skrivit om att inga kvinnor är fria osv.)
Skrivet av    Burkafri

till Burkafri

Måste få säga att de muslimska kvinnor jag känner INTE känner sig ofria i slöja, och jag känner många. Jag är en av dem, konverterade till Islam för många år sedan. Som infödd svenska är kvinnofrågor i ALLA aspekter viktiga för mig och jag skulle inte konverterat om jag ansåg Islam som nedvärderande för kvinnor. Återigen är det brist på kunskap som lurar här. Jag och många med mig har skrivit artiklar till olika tidskrifter om kvinnans rättigheter i Islam mm men vi får inget utrymme alls. Det ÄR så! Om du bara visste hur många muslimska män och kvinnor som försöker göra sin röst hörd, men icke sa Nicke det är ingen sensation i det. Fram med extremisterna bara de får allt utrymme som finns tydligen... suck.. Sign Sportbil har en hel del vettiga åsikter som jag önskar du vill ta till dig med öppet sinne. Lycka till
Skrivet av    Näckrosen

Måste också få säga

att jag känner m-å-n-g-a muslimska kvinnor som både känner sig förtryckta och ofria. Och bara för att du känner dig fri innebär inte att alla är det. Var det inte det Sportbil var ute efter i början; att inte dra alla muslimer över en kam? Jag är övertygad om att man kan få sin röst hörd om man bara höjer den tillräckligt. Jag föreslår att du och dina muslimska kvinnorkämpar pratar med Fi så har ni säkert backning. För övrigt anser jag att jag har en rad vettiga åsikter som Sportbil och du borde ta till er med öppet sinne. Går det?
Skrivet av    Burkafri

Så länge du envisas med rena felaktigheter...

...så kan jag ju inte svara. Hur ska jag t ex kunna svara på \"att kvinnor tvingas ha detta otyg\" (burka), när du inte tycks vilja acceptera att det inte har något med Islam att göra? Det ÄR INTE en \"muslimsk tradition\". Burka och slöja fanns och användes i Arab-världen långt innan Muhammed grundade Islam på 600-talet. Faktiskt kan du säkert finna att redan i faraos Egypten använde kvinnor en form av slöja. Det är ungefär som att beskylla kristendomen för fylleriet och dryckenskap i samband med midsommarfirandet.
Skrivet av    Sportbil

Då undrar jag vad det är?

När Ayatollor och andra hardcoremuslimsnubbar förbjuder kvinnor att vara utan slöja; är det då på grund av att slöja användes i Egypten på faraonernas tid? Konstigt då att islam förknippas med chador/burka och allehanda o-tyg och att inte alla dessa muslimer som anser att slöja ska vara på kvinnan pratar om gamla arabiska seder och farao i Egypten. Då kanske det är dags att uppdatera sig lite. Mig veterligt finns det inga andra som går omkring klädda i gamla seder från faraos tid.. ;o)
Skrivet av    Burkafri

Plus... jag vet heller inga

andra religioner som avrättar kvinnor för att de..ähum... bryter mot gamla faraoanska seder om de inte drar på sig o-tyget...
Skrivet av    Burkafri

Har du hört talas om Vikingar?

Apropå att det \"dig veterligt inte finns det några andra som går omkring klädda i gamla seder\"? Det är bara att titta på julafton så ser du ett dig närstående folk som går klädd i röda kläder och vitt lösskägg. Och på midsommar så ser du samma folk klädda i blomkransar på huvudet. Det grundläggande problemet är som sagt intolerans och fördomar mot andras seder eller andras religion och en brist på insikt om att det som man själv tycker är fullständigt \"naturligt\" och rimligt kan verka precis lika konstigt och orimligt sett ur någon annat perspektiv.
Skrivet av    Sportbil

Men snälla du.

Vad har vikingatiden att göra med julafton samt midsommar? Och vad har vikingatiden att göra med oss nu överhuvudtaget? Och vad har jultomten samt midsommar som firas t-v-å dagar per år att göra med att miljoner kvinnor är förtryckta 365 dagar per år och sexualiserade och you name it och ska döljas under en slöja? Dessutom har jag aldrig hört talas om att folk blir avrättade för att de inte delar ut julklappar eller dansar kring midsommarstången eller att det är lag på att man måste ha tomteskägg.... Du anser att jag inte är tolerant mot era seder alt. religion bara för att jag inte köper dina argument att miljoner muslimska kvinnor bär slöja pga en sed från faraonernas tid? I så fall måste jag säga att du är oerhört intolerant mot att jag har rätten att ifrågasätta det du står för och det absurda i att du jämför massor med förtryckta kvinnor med en dags julfirande och dans kring midsommarstången. Att ens göra jämförelsen vittnar ju dessutom om din egna okunnighet om islam och vad som görs i dess namn. Kanske ska du läsa på lite om din egen religion?
Skrivet av    Burkafri

Du läser nog in lite för mycket nu

Islam är inte min religion. Jag är inte muslim. Vad har du fått det ifrån? Jag är döpt och konfirmerad i ett kristet samfund. Jag har gått i söndagsskola under hela min barndom. Mitt budskap är ett budskap om tolerans och förståelse i motsats till västvärldens fördomar, kunskapsbrist och allmänna skräck för Islam och muslimer. Det du är rädd för är inte representativt för Islam eller muslimer. Det är däremot ett hopkok av allehanda extremism och enskilda händelser som i dina ögon tydligen blir en korrekt bild av Islam. Men du är tyvärr inte ensam. Ända sedan korstågstiden så har detta varit den blid som präglat västvärldens syn på Islam.
Skrivet av    Sportbil

Jag ber om ursäkt om jag

antog att du var något du inte är. Men var svarar du på min fråga? (Och jag har redan förklarat för dig att jag inte ser muslimer som judar etc. så du behöver inte predika om tolerans.)
Skrivet av    Burkafri

Men du Burkafri

Var din fråga om sjalbärandet? Varför utgår du från att muslimska kvinnor känner sig förtryckta av att bära sjal? Tror du att ortodoxa judiska män med svart bredbrättad hatt och skruvlockar också känner sig förtryckta? Eller sikher med turban? Visst finns det kvinnoförtryck i så gott som alla samhällen i världen - men varför kopplar du det till sjal?
Skrivet av    Elsa B

Läs mitt inlägg

som heter Men snälla du... så hittar du mina frågor. Dessutom kan man välja helt själv om man vill som sikh vill ha turban och jude om vill ha skruvisar och hatt. Det finns ingenstans i världen där man riskerar att dö om man väljer bort det medan miljoner kvinnor i tex Iran inte har något som helst val och riskerar spöstraff eller dödstraff. Dessutom fattar jag att det finns kvinnor som vill ha slöja men jag vänder mig mot hela fenomenet; Varför ska kvinnor gömmas under tyg och inte män?
Skrivet av    Burkafri

Alltså

Håller helt med dig om att det är förfärligt med dödsstraff och spöstraff överhuvudtaget. Likaså att tvinga någon till en religion (som jag nog kan tänka mig att man gör i Iran - känner inte till det tillräckligt väl). Men de muslimska kvinnor jag mött här i Sverige väljer själva huvudbonad. Visst tror jag att en del av dem har sjal av tradition och för att de tror att det är rätt enligt deras religion, men inte mer än sihken eller den ortodoxe juden.
Skrivet av    Elsa B

Artiklar från Familjeliv