Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Bed and breakfast ? -nej!! (långt)

Skrivet av emma h med Gustav
Hej

Har läst och tittat härinne innan men aldrig skrivit. Men så idag kände jag att tiden är mogen för att göra entre! Tyvärr med ett gnälligt inlägg...

Jag och maken bor på avstyckad går med stor bostadsyta och 6 rum. Vi trivs bra men har börjat irritera oss på våra vänner och bekantas uppförande när de är här!
För det första klampar alla in med ytterskorna. Och vi har rena golv och jag är tämligen petig med sådana saker. När jag ber dem att ta av skorna så skrattar en del bara och säger -jamen detta är ju landet. Nädu, vi behåller skorna på.... En del sätter sig i soffan, lägger upp skorna på fotpallen, fortfarande med leriga skor på sig. Urk.
Dessutom har vi i det närmaste slutat att bli bortbjudna. Nästan alla som ringer och frågar vad hittar på till helgen har som tanke att få komma hit och låta sig serveras mat och dryck och då GIVETVIS sova över för "man vill ju faktiskt kunna dricka vin när man är borta". När vi till äventyrs är bortbjudan är det aldrig någon som erbjuder oss sovplats trots att någon av oss måste hålla sig nykter för att kunna köra hem.
Nu är jag gravid och orkar inte med att städa städa städa efter smutsiga skor, tvätta lakan, släpa hem kassar med frukosttillbehör och annat mög.
Vi har ju uppenbarligen varit för snälla och mesiga och borde satt gränser för länge sedan men det märkliga är att om man nu skulle säga till att det inte passar med övernattning pga att vi tex skall upp tidigt nästa morgon och åka iväg någonstans så blir det sura miner, eller får man som motargument att då får vi ju lämna nyckeln till gästerna så låser de när de har sovit ut och ätit frukost... Att ta fina vinkar om att saker och ting inte passar sig är inte deras melodi.

På nyårsafton kom det hit elva personer varav åtta sov över. De sista fick vi iväg klockan 18 på kvällen för de ville "vila ut". Vi har haft byår tre år i rad, midsommar afton två år och miljoner fester där emellan känns det som. Jag har fyllt trettio nyligen och börjar få kommentarer och gliringar varför ingen stor 30-års fest har serverats ännu. Och pga graviditeten känner jag att jag inte orkar. Har lyckats får foglossning tidigt och har ganska ont och är rätt trött och sliten.

jag är så trött på dessa ouppfostrade fasoner. Våra vänner är mycket trevliga personer på så många andra plan så det känns tråkigt att behöva göra sig ovän med dem men snart är det enda lösningen.

Uj uj, så gnälligt det här blev då. Att bo på landet är verkligen underbart tycker jag i övrigt. Så det är kanske inte så konstigt att ens stadsbekanta kräver att få njuta så länge så möjligt av vistelsen... :-)

Ha det bra allihopa som gitte läsa igenom allt detta!
Svar på tråden: Bed and breakfast ? -nej!! (långt)

Hej!

Förstår dig verkligen att det är ett problem. Vi har hus i skärgården (gissa om här är mycket folk på sommaren!), men har redan från början gjort klart för alla som hälsar på att man tar med lakan och handdukar, bidrar till mat och dryck samt hjälps åt med det praktiska. Det funkar suveränt! Min farmor och farfar (som vi ärvt av) hade dock samma problem som du. En sommar ville farfars syster komma och då var farmor inte pigg, så farfar sa ifrån att hon (systern alltså) fick hjälpa till om hon ville komma. Hon kom aldrig! Summa: jag tycker att du ska ta upp det med dina vänner, använd gärna graviditeten som ursäkt. De som inte fattar - är de verkligen vänner? Jag förväntar mig inte full service av mina vänner, och de får det inte heller av mig. Vi har alltid mycket trevligt tillsammans när vi lagar mat, diskar eller staplar ved.
Skrivet av    Maria i sommarstugan

Bra tillfälle! :-)

Nu när du är gravid har du ju värdens tillfälle att rätta till dina väner betende! Meila och tala om att efter som du på grund av foglossningar och snar förlossning inte orkar hålla någon 30 års fest själv. Men vill dom årdna något så. 30 års fest ska ju dina vänner och din man fixa! du ska ju bara ha det gott och må! Sedan kan du ju medela att nu när ni har småbarn så måste man tänka på att skorna ska av vid ytterdörren och vill man ha nått på fötterna så tar man med toflor. Fixa sko gräns och gäst sko hylla ev. billiga gäst tofflor finns för nån tia. Tyvär kan ni inte heller ha övernattande gäster så ofta och det är bra om dom tar med sängkläder och frukostmat. När vänner ringer så är det väl knytkalas som gäller hädanefter \"du har ju babyn och hinner inte så mycket längre\" Och givetvis då övernattning bara om dom frågar före och enligt regel ovan. Ransonera fester till den nivå ni tycker passara och kanske flytta ut övernattare i nån ombygd lada eller lillstuga? Torrdass kallvatten och vandring över snöiga vidder till huset avskräcker :-) Man kan ju ställa ut vattenkokare och frukost mat tar dom ju med själva........ Se till att inte ha frukost mat hemma i överflöd om du inte har gäster som ska såva över! Snyltar blir man av med genom bristfällig förplägnad, knäckebröd och kaffe :-) Soppa till lunch och \"storstädning\" ge dom en mobb och en skorhink eller stäl dom vid diskbänken. :-)
Skrivet av    Molle

tackar tackar

för de handfasta tipsen. Jag skall definitivt testa några av dem. Nä jag skall testa dem alla! :-) Får egentligen skylla mig själv som skämt bort dem men nu skall de små jäklarna drivas ut. Alternativt hjälpa till. Vedhuggning var faktiskt ett lysande alternativ. Vi har dessutom två irländska varghundar som tarvar morgonpromenad (gärna över leriga åkrar så att man kan stampa upp kaniner och jaga dem) så det fantastiska nöjet kan man också leasa ut till övernattande gäster. Inget piggar upp en söndagmorgon så som att bända loss en fasan ur käftarna på en skuttig hund. Hursom haver, stort tack för peppningen. Behövs ibland! kram på er!!
Skrivet av    emma h med Gustav

*Garvar*

Lycka till! Jag kan verkligen se hundarna på en lerig åker framför mig! Den som inte fattar det, h*n fattar ingenting!
Skrivet av    Maria i sommarstugan

Ps.

Kan du inte berätta mer om varghund. Är lite nyfiken på den rasen! Ber snällt....
Skrivet av    Maria i sommarstugan

jojomen!

Vad vill du vet? Något specifikt? Bara fråga så svarar jag! Lite kort och allmännt är att de är generellt en mycket vänlig och glad ras. De är dock vinthundar så inte alla är benägna att rusa fram och älska varje gäst som kommer innanför dörrarna. Mina gillar folk ovanligt mycket och pussar på dem glatt men efter inledande hälsningen är det inte så mycket mer utan då går de och lägger sig och syns inte till mer under den kvällen. Förutom när man kan tigga vid bordet. Många tror att storleken gör att man knappt kan ha dem inomhus men det är verkligen inga problem. De är lugna och sover mest när de är inne. De behöver motion givetvis men inga extrema rundor på något vis. En vältränad schäfer eller vallhund kräver säkert dubbelt så mycket som en vargis. Det viktiga är dock att, som med alla vinthundar, låta dem sträcka ut ordentligt ofta. Helst en gång om dagen. Det finns dock en liten fara med detta, de flesta är mkt jaktbenägnao ch det är svårt att träna bort helt. Så de piper gärna iväg efter kanine eller fasan eller rådjur. På tal om att träna är de inte alltför villiga elever. De har sitt eget huvud om hur saker och ting skall ske och även om de till äventyrs skylle lyda snällt visar de ofta att det är BARA för att de kände för det just nu iallafall. Alltså inget för den lydnads-sugne hundägaren.. :-) Man måste lirka med dem ibland för att få sin vilja igenom. Inte lätt att tvinga en 70 kilos surande varghund till något han inte vill. Men med smicker, fjäsk och mutor kommer man rättså långt. Våra vargar anser sig helt jämställda med min man och mig. Rangordning finns det klart i flocken men den får man kämpa för. Inte så att de utmanar oss utan snarare så att om man uppför sig på ett, i deras ögon olämpligt sätt så ignoreras man till man är förlåten. Man kanske matvägrar tills matte är utom sig av oro och DÅ först behagar man förlåta henne för att hon lät onödigt sur bara för att man rymde lite mitt i natten. Stora nackdelen med varghund är deras korta livslängd. I genomsnitt 7 år. Under den tiden är de oftast friska men när de blir sjuka så blir de det med besked vill jag lova. Ingenting är halvdant med varghundar, det skall vara antingen eller. Tja, det var lite vad jag kommer på sådär rakt upp och ner. Vill du veta mer så är det brara till att fråga. Detta är mitt favoritämne!! .-) tips är att gå in på www.svivk.se och kolla runt lite.
Skrivet av    emma h med Gustav

Artiklar från Familjeliv