Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sekulariseringens tidevarv slut - politik

Skrivet av Elsa B
Skummade raskt en debattartikel i gårdagens GP (länka?). Förfataren var en statsvetare som skrev att sekulariseingens tid var förbi - fler unga blir "religiösa". Dels hade han någon undersökning om hur viktigt svenska i olika åldrar tycker att "frälsning" är (ökat kraftigt i unga grupper senaste åren; jag fick inte klart för mig vad som avsågs med frälsning - alla blir ju inte pingstvänner iallafall?), dels lyfte han fram populärlitterturens trender med Dan Browm (Da Vincikoden och Änglar och demoner).

Men vaddå religiösa fundrar jag - hur ser religiositeten ut i olika folklager? Och hur påverkar det politiken? (Han har skrivit en bok som heter just politik och religion.) Vad önskar sig en statsmakt av folkets religiositet? Fösrst tänkte jag att den oorganiserade privatreligiositet som frodas numera borde passa dem som hand i handske - del för att det är lättare att påverka någon som inte har en massa andra som håller "bakom ryggen" och inget uttalat program för vad den tror? MEN visst kan även det bli en tickande bomb? Vår otroligt politiserade statskyrka som gör det bästa för att kväsa dem som inte fladdrar med i den politiska trendvinden borde vara mums. Däremot blir nog andra växande kyrkor/samfund (speciellt världsvida) en motkraft att räkna med?
Några snurriga funderingar på eftermiddagen... hänger ni på och funderar ni också?
Svar på tråden: Sekulariseringens tidevarv slut - politik

Hmm..nja...

jag vet inte om jag tror att religionen och politiken måste vara motkrafter. Det som snarare har varit problemet är väl att religionen varit ett hinder för politiskt engagemang (\"jaja, livet är en jämmerdal, men jag får min belöning av Gud, här är det bara att sträva på\"). Det JAG efterlyser i samhället är lite starka åsikter, allra helst inom politiken! Jag tycker det bara är mainstream och klappa medhårs hela tiden. Tänk om tex Bosse Ringholm kunde tala med den där levande rösten och uttrycka sina åsikter ÄVEN då han är medveten om att någon faktiskt lyssnar! Som det är i samhället idag så får man inte tycka något som eventuellt någon skulle kunna ta illa upp för. Om jag tycker att sex hör till äktenskapet så tar många det personligt! Varför det? Om Bosse Ringholm verkligen TYCKER att polisen är lat och skulle kunna arbeta effektivare, ja, då kanske man ska ta det på allvar och undersöka om så verkligen är fallet? Varför sopa så många åsikter under mattan? En del åsikter är privata (som den första jag nämnde) medan andra rör samhället (som den andra) och om man lyssnar på dem så kan man få fram förändringar! Ett samhälle där ingen vågar uttrycka åsikter, varken samhälleliga eller privata, är ett skrämmande samhälle. Det här hamnade utanför din fråga, men jag skickar det ändå! : )
Skrivet av    Anonym

Det är...

väl så att om Bosse ventilerar alla sina privata åsikter är det ingen som röstar på Bosse och då får Bosse inte vara med och bestämma.
Skrivet av    Crudo

Nej, det är ju så

men vad är viktigast? Makten eller att verkligen uträtta något?
Skrivet av    Anonym

Har du inte...

makten blir det ju svårt att uträtta ngt.
Skrivet av    Crudo

Det håller...

jag inte med om. Det har bara börjat. Det är väl bara att gå till en kyrka en vanlig söndag ( förutom om det är dop, begravning etc.) och se hur fullpackat med frälsta människor det är där. I politiken här i Sverige är det väl bara KD som kommer med floskler om kristen etik m.m. Ser man på de länder som har ett religiöst styrelseskick ska vi väl vara otroligt glada åt sekulariseringen.
Skrivet av    Crudo

Tycker jag inte

man kan uträtta hur mycket som helst utan att sitta i regeringen! Man har förstås inte den lönen som de har, snarare får man väl betala för sitt arbete. Frågan är ju bara - är det makten de är ute efter, eller att VERKLIGEN göra en insats? Är det bara makten, tja, då kan man ju göra som Bosse - bara tycka sådant som gör att man får fortsätta ha makten. Jag skulle personligen aldrig sälja min själ på det viset. Jag skulle inte uttrycka åsikter som är populistiska för att få fortsätta lyfta lönen. Det är en annan typ av prostitution bara. ; )
Skrivet av    Anonym

Säger du...

precis vad du tycker i alla lägen? Även om det innebär att du sårar och kränker andra människor.
Skrivet av    Crudo

Jag säger vad jag tycker

OM det jag tycker gör en positiv skillnad. Om någon frågar om jag tycker om de har feta lår så ser jag inget positivt som kommer av att jag säger \"Ja, det har jag alltid tyckte. Riktigt gropiga är de också.\" Dessutom är det en rätt irrelevant fråga som enbart är intressant för personens självförtroende (som ju inte blir bättre av att jag säger vad jag tycker). Om någon däremot frågar vad jag tycker om ett arbete som är utfört, ska det ändras eller rent av göras om? Där är det en helt annan sak. Likaså om det är frågan om hur statsfinanser används, hur vården fungerar, hur resurser fördelas, hur miljön används - DÄR är det nödvändigt att den som är satt att sköta det hela har modet att kräva! Det är också nödvändigt att kunna skilja på personliga och professionella sammanhang. Men även när det gäller personliga saker - att VÅGA lägga sig i då man ser någon bli illa behandlad. Och JA, jag är inte den som tiger still. Jag säger vad jag tycker i de sammanhang där min åsikt kan göra en positiv skillnad om den uttrycks. Att använda sin åsikt i destruktiva syften är ju ingen betjänt av? Att använda den som maktmedel för att trycka ner dem runt om sig?
Skrivet av    Anonym

Men...

Bosse kanske säger vissa saker för att inte lämna makten till ngn han tycker skulle missköta sig än värre än vad han gör med sina ibland politiskt korrekta uttalanden. Vad säger du då till personen med de feta låren? Nu är det väl så att vad du anser vara en positiv skillnad behöver inte vara det för alla andra, utan kan kanske ha motsatt effekt för en annan människa. Tar du hänsyn till det?
Skrivet av    Crudo

Visst

kan religion bara bli \"ett opium för folket\" MEN en organiserad grupp människor med starka åsikter kan också vara besvärliga för politiken. De kan vara jättebra också, men...
Skrivet av    Elsa B

Nej

för jag kan omöjligt veta exakt vad som rör sig i varje människas huvud. Skulle jag ta total hänsyn skulle jag bli en odrägligt lismande person som nog egentligen ingen skulle uppskatta. Till personen med de feta låren skulle jag bara säga att de är fina - för det är de ju! Resonerar man som Bosse gör i ditt inlägg så är man farligt ute. Han sitter som folkvald och i en absolut maktposition. Ser han missförhållanden är det hans skyldighet att informera folket SAMT att göra något åt det. Inte sitta och säga sin åsikt när ingen hör och sedan inte göra något åt det hela. Och hur gör du själv då? Tar du total hänsyn och påstår inte att det är vackert väder en dag då solen skiner eftersom detta trots allt är subjektivt? Någon kanske tar illa upp?? ; )
Skrivet av    Anonym

Men nu läste du inte vad jag skrev

Den där statsvetaren hävdade inte att kristendomen i Sverige ökar, utan att sekulariseringen minskar. Religion är inte bara kristendom. Kan du inte läsa om och komma med tankar på det jag skrev istället? Vore spännande. (Förresten kan du komma och hälsa på i den kyrka jag går till någon söndag om du vill se på fullpackat - fast det är inte säkert att du kommer in eftersom brandmyndigheten numera håller vakt för att det inte ska komma in för många till förmiddagsgudstjänsten. )
Skrivet av    Elsa B

Fast politik

handlar ju om starka åsikter! Om de sedan handlar om moralfrågor eller om ekonomi är ju oftast en hårfin skillnad. Jag tror inte alls att religion och politik är motsatser som kämpar mot varandra utan snarare så speglar politikerna (tyvärr) fokets åsikter. Skulle det vara många som har en åsikt som inte kommer till uttryck i riksdagen, tja, då får de väl se till att sätta en person i riksdagen som får föra deras talan. Är det många som håller med så får det genomslag. Så är det ju med alla politiska frågor. Så att säga att något skulle vara \"besvärligt för politiken\" förstår jag faktiskt inte. Politiken är vad vi väljer att den ska vara. (Även fast jag defintivt inte valt sittande regering. Men tydligen är det ändå majoriteten som tycker att regeringen är toppen och då får man ju finna sig i det.;)
Skrivet av    Anonym

Oj!

Men vad kul med så många på gudstjänster! Haha, brandmyndigheten håller vakt! Det låter ju väldigt inspirerande! Nog för att vi är många, men man får då alltid sittplats (trots att man ju knappast behöver det eftersom \"sitta\" näppeligen existerar sedan man blev mamma).
Skrivet av    Anonym

Jo

det är roligt att det kommer så många. Fast nog hade det varit bättre om det fanns fler kyrkor i stan där man kunde få det man tycker att man behöver. Och med barndmyndigheten är det ställningskrig... Jag tycker att det är jättebra att de är allerta och inte tillåter vad som helst - lösa stolar t.ex. kan bli livsfarliga, men ibland är stelbentheten enorm.
Skrivet av    Elsa B

Exempel

Det mest klassiska är väl när Gustav Vasa avskaffade katolska kyrkan - den var en jättemakt i Sverige och rik och det är klart att den var en motkraft. Och kungen styrde folket genom kyrkan mycket under de följade århundradena. Men jag tror också att små envisa grupper kan vara en nagel i ögat - hur kommer det att bli med djurrättsaktivister? Och jag tror att en redan färdig organistation (som samfund eller vilka föreningar som helst) har lättare att göra sig hödra än privatreligiösa. Internationellt spelar religion en stor roll i politiken - på gott och ont.
Skrivet av    Elsa B

Fast

det var ju fråga om envåldshärskare och en sådan får vi väl ändå hoppas att vi ska slippa. Jag är medveten om att alla länder inte har demokrati, men de krafter som rör sig under ytan HAR möjligheten att störta även envåldshärskare har historien visat. Eftersom vi har demokrati i vårt iofs rätt åsiktsslappa land så får vi anta att de frågor som folk verkligen brinner för kommer fram i debatten.
Skrivet av    Anonym

Men...

hon frågade ju inte om låren var fina utan om de var feta. Du svarar ju inte på frågan. Nej då, jag tar inte full hänsyn. Men det var heller inte jag som påstod att jag var ärlig och alltid säger vad jag tycker.
Skrivet av    Crudo

Jag tycker...

inte att sekulariseringen minskar. Jag ser inte var olika religioner är inne och påverkar vårt samhälle. Sen finns det en massa olika nya andliga och spirituella grupper. Men jag ser inte heller att de påverkar politiken.
Skrivet av    Crudo

Jag har heller inte

sagt varken det eller det andra. Det hela debatten här handlar om vikten av att säga ifrån då det verkligen behövs. Är man i en maktposition så är man förpliktigad att använda den makten till att göra förändringar till det bättre! Det är DET som allt handlar om, ifall du missat det. Jag befinner mig i en maktposition gentemot den som frågar om känsliga saker (tex feta lår). Jag kan välja att använda den makten till att såra eller stärka. Vilket tycker DU är det bättre? Då Bosse R sitter i maktposition och ser missförhållanden då är det en HELT annan sak. Jag irriterar mig något kopiöst på din argumentationsteknik! Antingen är det så att du verkligen inte förstår ett resonemang (som dessutom som i det här fallet är rätt solklart) eller så gör du det till en sport att vända grejer på ett absurt sätt? Hur som helst så är det rätt meningslöst att svara på dina inlägg för som svar kommer ALDRIG ett svar från dig, utan bara någon besynnerlig vändning på det man själv skrivit. Har du aldrig några åsikter att förmedla? Kan du bara kommentera det andra skriver utan att tillföra något själv?
Skrivet av    Anonym

Jag...

hade förmodligen inte varit ärlig och sagt att hon hade feta lår, jag hade ljugit och sagt att hon inte hade feta lår precis som du. Och vad vet du om hur Bosse lägger upp taktiken för att få igenom förändringar han vill ha. Visst har jag åsikter men det är bara det att de inte överensstämmer med dina. Vad det gäller min argumentationsteknik så rättar jag inte in mig efter hur du tycker jag ska argumentera (bli en odrägligt lismande person som du uttrycker det). Det är valfritt att svara på mina inlägg evamaria. Vill du inte så skit i det.
Skrivet av    Crudo

Artiklar från Familjeliv