Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vore det samhällsfarligt att avskaffa kyrkovalet?

Skrivet av Elsa B
Nu hamnar frågan kanske på fel sida eftersom det finns en massa här som inte tillhör svenska kyrkan, men...
Nu efter kyrkovalet pratade vi runt fikabordet på jobbet om ifall kyrkovalet skulleavskaffas. Det är så få som röstar på många håll att man skulle kunna samla till en kyrkostämma istället (typ bolagsstämma). Billigare och kanske bättre på lokalplanet?
Några tyckte att det vore samhällsfarligt - då skulle extremism kunna få bred ut sig hur som helst om kyrkans ledning inte var tillsatt i en öppen demokratisk process. Tankar om detta? Och i så fall - är avhoppen från svenska kyrkan en samhällsfara?
Svar på tråden: Vore det samhällsfarligt att avskaffa kyrkovalet?

F\'låt att jag lägger mig i era inre angelägenheter

men jag har några frågor. Är det inte biskoparna som är \"kyrkans ledning\"? Tillsätts de i en öppen demokratisk process? Och kyrkorådet/kyrkofullmäktige, handhar inte de mest ekonomiska och praktiska frågor - de har väl inte befogenhet att påverka kyrkans lära och budskap och därmed kunna bidra till extremism? Jag är, som Du märker, rätt okunnig i hur Svenska kyrkan styrs sen hon frigjordes från staten (i den mån hon nu gjorde det).
Skrivet av    Moa*

Det finns ett kyrkomöte

med politiskt tillsatt människor som t.ex. nu ska besluta om ifall sv.k. ska ha välsingelseakter för ingådda partnerskap. Biskoparna tillsätts nu efter delande av deligater som bitivs uteses av kyrkoråden. Tidgare av kyrkoministern också (hade sista ordet - i Gbg nästsenast blev den kandidat som kom trea i valet utsedd p.g.a. att han hade rätt åsikter). Kyrkoråden tillsätter präster och andra anställda. Det finns uppdelningar som är otroligt luddiga - vilket skapar konfliketr på många håll om vad kyrkoråd och kyrkoherde ska bestämma o.s.v. Hur man skulle kunna få till extremism vet jag dock inte riktigt... det kan hända att den där kollegan mest retades (min make har nämligen av lokalpressen blivit utsedd till \"mörkerman\" vilket vi mest tycker är hysteriskt lustigt.) Man skulle väl kunna tänka sig att det barkar iväg någonstans... men även om det nu heter att församlingarnas självbestämmande ökat, låter det konstigt. Du vet kanske att sverigedemokraterna kommit in i kyrkoråd på sina håll och kyrkomötet - men jag tror att de upptäcker att det inte är så spännande efterhand. Kan ha varit det han tänkte på. Nu tror jag att just sådana partier skulle ha sämre chans att ta sig in på en kyrkostämma än i dagens val.
Skrivet av    Elsa B

Tack

för att Du upplyser mig. Visste inte att den politiska makten var fullt så stark i sv.k. På mig verkar det snarare som om kyrkovalen kan vara samhällsfarliga än avskaffandet av dessa. Eller åtminstone kyrkofarliga. Grattis till att Du är gift med en mörkerman! De brukar vara trevliga och bjuda på gott portvin.
Skrivet av    Moa*

Samhällsfara

vet jag inte... riskerna att extremismen brer ut sig är ju ändå uppenbar när så få röstar - enklare för en liten grupp att få in folk. Sen kan jag tycka att det är lite lustigt att tex TV-nyheterna knappt tar upp kyrkovalet alls innan det sker. Om de gör det så pratas det mest om hur få som brukar rösta och de politiska partierna säger att de måste ju ställa upp för att värna om demokratin... Sen, efter valet, klagar man på att så få röstade - inte så konstigt ju när medier inte talar om vad som gäller... På ett sätt tycker jag det vore bättre om de \"aktiva\" i Svenska Kyrkan var de som röstade (istället för som nu när alla som är medlemmar men knappt ens bryr sig röstar). Tro inte det skulle bli värre om man kallade till \"bolagsstämma\" - men kanske kanske lite mer engagemang ifall de olika representanterna på en sån \"stämma\" var tvugna att presentera sig och sina åsikter innan röstningen. Som det nu är vet nog de flesta inte alls vad de röstar på (säger jag som nu blev invald i kyrkorådet *s*)
Skrivet av    Siv m. D&S

I England

har man demokratiska val till församlingsrådet som motsvarar vårt kyrkofullmöktige (vet ej om det även gäller deras kyrkomöte om de har någon sådan motsvarighet) MEN man måste vara AKTIV i en församling både för att ha rösträtt och för att kunna vara valbar. Det tycker jag är en bra grej. Att ha politiska partier som bestämmer över kyrkan tycker jag är befängt!
Skrivet av    space

Det är viktigt

att värna om demokratin i Svenska kyrkan. Den är inte att jämföra med andra samfund. Vi har massor av medlemmar som inte är aktiva, men som faktiskt är med och boidrar med sina pengar. Så som kyrkovalet är nu är det ju inte särskilt bra, men jag kan inte komma på hur man skulle göra istället. Jag vill i alla fall inte ha en elitkyrka, där bara de som går på gudstjänsterna är med och bestämmer.
Skrivet av    Protan

Finns ju andra sätt att vara aktiv på

och det är väl egentligen inget konstigt med att det är de som är engagerade som får bestämma? Det skulle ju faktiskt exkludera de krafter som bara vill åt kyrkan i politiskt syfte.
Skrivet av    space

Var hittar

du dom då? Jag är själv aktiv kyrkopolitiker, och har aldrig träffat på en enda som vill åt kyrkan i politiskt syfte. Vad menar du med VILL ÅT, förresten? Den som inte tidigare engagerat sig kanske kan hitta något genom att komma in via valet. Så var det för mig, och jag är ingen politiker, men vald via ett politiskt parti. Partipolitik, det sysslar vi faktiskt inte med i kyrkan alls.
Skrivet av    Protan

Artiklar från Familjeliv