Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Någon som har egna får här?

Skrivet av Zoégas
Fick en kommentar idag att varför har inte vi får? Han som sa det tänker nämligen skaffa ett par egna som går och betar på tomten och än så länge är det på tankestadiet för honom.

Men för egen del vill jag kolla upp det för det låter lockande men vad är det som gäller.

Kan vi ha en 4-5 stycken hela tiden och så använda oss av ullen och tillverka saker för försäljning och så slakta ett par stycken då och då och skaffa nya lamm så att vi hela tiden har samma antal får.

Vi har möjlighet att arrendera en stor hage där vi kan bygga ett året-runt-skjul där de kan gå in och där ha halm på marken.
Svar på tråden: Någon som har egna får här?

Här finns många får!

Vi har 170 tackor. På sommaren så kommer ju lammen och ökar skaran till nästan 500 stycken tillsammans. Ni kan ha 4-5 får hela tiden. Ni måste ha en bagge för att få lamm...;o) Då får ni lamm en gång om året. Ni måste skilja ifrån baggen och bagglamm på hösten. För att sedan släppa in baggen 5 månader -1 vecka innan ni vill tidigast ha lammen. Det låter bra med hagen. Det är inte helt fel att ha en hage till som man kan byta till. Hur stor är hagen? H/
Skrivet av    Sannan

Hagen är ca 2 hektar

Vi har ingen egen lada eller så som de kan vara i utan bara då en som står i själva hagen i så fall. 500 får? Oj, det låter det. Har ni vallhund också då?
Skrivet av    Zoégas

2 ha =5-10 tackor...

Men det beror på vad det är för bete och hur/om det är gödslat. Är det ängsbete (ingen gödsel, gammal vall) så är det 5 tackor som gäller. Då lär du få putsa gärdet på försommaren, men betet räcker på sensommaren. Det går jättebra att ha ett vindskydd till dom. Bara man ser till att det inte regnar på maten, och att alla får plats, både runt maten och inne i huset. Vi har sju border collies. Tävlar mycket och gärna. Det har till och med gått rätt så bra dom senaste åren. Gubben min lever på fåren. Det är därför dom är så många. Ha det!
Skrivet av    Sannan

Tack för ditt svar!

Jättebra info =)
Skrivet av    Zoégas

Har haft

Vi lät baggen gå med tackorna hela tiden, från att vi slaktat bagglammen på hösten tills avskiljningen (när bagglammen är ca 4-5 månader. Får-Bibeln som du måste ha är \"Får\" av Erik Sjödin. Det var en mysig tid, när vi hade får... Lycka till!
Skrivet av    f.d. fårägare

Oj, vad bra!

Den ska jag läsa och vill vi ff ha får efter det så är det ju bara att köra :-)
Skrivet av    Zoégas

Artiklar från Familjeliv