Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

hur göra med napp

Skrivet av Lennox 07/10
sonen 4 dagar nu.har ett enormt sugbehov. ammar varje timma och äe endast tyst då han får ligga på mina bröst. Nu ger jag honom snart napp fast jag vet att det kan störa sugreflexen på bröstet. Han letar i luften efter bröstet även när han är proppmätt
Svar på tråden: hur göra med napp

Försök vänta

tills han är några veckor åtminstone o amningen har stabiliserats mer. Testa att sticka in ditt (eller pappans) lillfinger i grabbens mun om han verkar vilja suga fast han just ammat. Så gjorde vi med David... :) Sen är ju amning mer än bara mat. Han kan mycket väl ligga o \"snutta\" vid bröstet utan att \"äta\" särskilt mycket - bara för att det är mysigt och han är trygg där.
Skrivet av    Siv m. D&S

Det handlar inte bara om mättnad

de första veckorna. Om du kan, så försök att slappna av i att han vill amma hela tiden. Det är supervanligt att det är så och låter man bebis amma fritt så ställs produktionen in snabbare (du blir av m hårda och ömmande bröst). Visst kan du ge napp om du vill, men jag tror att om du försöker att acceptera situationen och slappna av i den, så kanske du inte behöver ge napp (eftersom du eg inte verkar vilja)? Din son har verkligen inte ett enormt sugbehov, utan ett helt normalt sugbehov för sin ålder :-) Att han söker efter bröstet och vill suga är en reflex. Han har precis kommit ut ur den varma mörka magen ut i det kalla ljuset, och ett sätt för honom att känna värme och trygghet är just att suga. Även de som ger på flaska får ge ofta, ofta den första tiden eftersom det är naturligt för bebisar att suga. Mjölken ger antikroppar och hjälper hans tarmar att mogna snabbare. Jag vet att det är jobbigt de första månaderna! Det tyckte jag med E och faktiskt med Dexter också, men de går faktiskt sådär fort som alla påstår. Och många, många barn är som din son. Försök att tro på det. Man läser ofta här om bebisar som ammar var 3:e timme och sover hela nätterna och allt sånt, men tänk på att det är de föräldrarna som har ork och tid att skriva här :-) Alla andra har det som du (och jag för den delen) Grattis till sonen!
Skrivet av    Trigger

Vänta helst med napp om du vill amma...

Jag förstår att det känns jobbigt och kaotiskt för dig just nu. Det är ju en enorm omställning att få barn och det tar tid att vänja sig vid att vara så behövd. Men försök att vänta med nappen om det är viktigt för dig att få amningen att fungera. Små bebisar har ett stort sugbehov, det är helt normalt och det har de ju för att de ska vilja amma mycket. Amning är mer än enbart mat. Det är också närhet, tröst och trygghet. Små bebisar blir lugna av att få ligga och suga på bröstet, och bröstmjölken innehåller faktiskt också lugnande och rogivande ämnen. Mitt råd är att acceptera att det är så här just nu. Du har alldeles nyss blivit mamma. Ge dig själv tid, försök att ta det så lugnt du kan den första tiden. \"Kokonga\" därhemma med din bebis, gosa in dig i soffan med kuddar och filtar och låt honom snutta vid bröstet så mycket han vill. Under tiden kan du vila, läsa böcker eller tidningar, kolla på tv, dvd eller video, surfa på nätet, prata med din man/sambo eller bara slappa :-) Den första tiden är det viktigt att inte begränsa amningen. Det är ju nu som din mjölkpoduktion ska etableras och ställa in sig efter din bebis behov. Det blir svårare om han har napp. Det finns forskning som visar att bebisar som får napp tidigt statistiskt sett ammas kortare tid, och att deras mammor upplever mera problem med amningen. Nappsugande utlöser en viss \"falsk\" mättnadskänsla hos bebisen, eftersom det sätter fart på mättnadshormoner i bebisens mage. Därför kan nappsugandet innebära tt det dröjer lite längre innan han känner hungerkänslorna. Då glesas amningarna ut och mjölkproduktionen kan minska. Nappsugande kan som du skrev även störa sugtekniken. Så försök att inte fundera så mycket på om han är mätt eller inte. Amning är så mycket mer än mat. Visar han att han vill suga så erbjud bröstet. Vill han amma med korta mellanrum, så kan du erbjuda ett och samma bröst två eller tre gånger i rad. Då hinner han få i sig ordentligt av den fetaste \"eftermjölken\" och dessutom kommer mjölken att rinna lite saktare om han mest är ute efter att \"mys-snutta\". Du kommer att få en lugnare och nöjdare bebis om han får amma precis så ofta och så länge som han vill. Han vet själv när han behöver få bröstet. Tänk bara på att kolla att han gapar riktigt stort och tar ett stort tag, med så mycket det bara går av bröstet inne i munnen. Är taget för litet riskerar du onda, såriga bröstvårtor och det gör ju amninen onödigt jobbig. Lycka till nu och ta en dag i sänder, så kommer du snart in i det! Förresten - om du vill prata med någon om amningen, så är du välkommen att ringa Amningshjälpen och prata med en hjälpmamma. Det kostar ingenting. Nummer till hjälpmammor över hela landet (man får ringa vem man vill, det måste inte vara inom ens eget län) finns här: www.amningshjalpen.se/lansgrupper/alla.htm
Skrivet av    Kattis

Så här har vi gjort

Försökte använda våra egna lillfingrar till en början då jag hört att det skulle vara bättre än napp. Sonen fick dock testa napp efter bara några dagar. Det störde honom ingenting. Ammningen fungerade super. Nu med dottern har vi väntat med napp. Hon suger bra men får i sig mycket luft då hon ammas. Alltså inte den bästa sugtekniken trotts att vi inte använde napp. Hon är nu två månader och använder napp ibland. Tycker visst att ni kan testa med napp om du känner att det vore skönt. Sköt om er!!
Skrivet av    Becca m K & E

För oss blev det så här

När vi kom hem från bb ville Rasmus suga hela tiden, vi bytte bröstet till pappas lill-finger när jag var på toa, annars ammade jag konstant. Eftersom jag hade inåtvända bröstvårtor så använde jag amningsnapp, men fick ändå rejälä sår. På 4:e dagen var på kontroll på bb, då hade Rasmus haft bra viktuppgång, dvs mjölken hade kommit igång och han fått det i sig och lärt sig att suga. Enligt bb personalen skulle jag dock avstå från att ge napp, eftersom napp förstör sugtekniken etc. Så jag gick hem, kände mig deppig och fortsatte med konstant ammning. Nästa dag (dag 5) ringde till bvc för att anmäla oss som hemkomna från bb. När vi pratade om amning så frågar bvc personalen varför jag inte skaffat napp??!! Enligt henne kunde man göra det när amningen hade kommit igång och barnet lärt sig suga. Hon tyckte att jag skulle amma kort: 10-15 min/sida med 2-3 timmars intervaller och vid amning stimulera suget genom att killa på foten och trycka på handflatan, så att barnet suger effektivit. Skickade sambon till affären och han köpte nappar, Rasmus accepterade nappen utan problem och har varit mycket nöjdare sen dess, jag likaså! Ammade dock lite längre stunder än bvc tyckte jag skulle göra, kunde inte slita honom från bröstet, men kunde amma klart på 40 min istället för 1,5 timmar... Det att nappen skulle ersätta maten var aldig nån risk, för han spottade ut nappen illakvit när han var hungrig, det gick inte ta miste på! Slutade med amningsnappen vid 2 månaders åler och det gick jätte bra det med, den har inte påverkat min mjölkproduktion. Nu är han 4,5 månader, helammar fortfarande. Det här med napp verkar vara en sak där åsikterna går mycket isär, och man måste göra som man själv tycker känns bäst!
Skrivet av    Karin och Rasmus

Artiklar från Familjeliv