Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Barns aktiviteter?

Skrivet av Agneta H, trean bf 8/11
Det har ju pratats mycket om barns aktiviteter och stress, att det inte är bra med för många aktiviteter. Min 9-åring har en aktivitet, ridning, och hon vill inte ha fler. Jag tycker det är jättebra. Hon använder fritiden till att vara ledig och leka med kompisar.

Så idag var jag i ett sammanhang där jag pratade med andra föräldrar. Där var många överens om att ha många aktiviteter var bra för barnen. För när de kom upp i tonåren så hade de aktiviteterna att koncentrera sig på vilket innebar mindre utespring på kvällar och nätter. Det händer ju mycket "nuförtiden" var många överens om. Flera var tonårsföräldrar av dessa.

Det fick mig att börja fundera. Gör man sina barn en otjänst om man inte ser till att de har många aktiviteter? Mitt mål har ju varit att skapa en stressfri vardag för mina barn. Nu har iofs min dotter själv valt att inte göra så mycket men hade hon så hade vi satt gränsen vid två aktiviteter.

Jag är lite nyfiken på hur ni andra tänker kring detta?
Svar på tråden: Barns aktiviteter?

Idrottare och supande

var det första jag tänkte på... Läste om det i ab eller någon annan trovärdig tidning för ett tag sedan. Har inte barnet bra värderingar ned sig så spelar det ingen roll hur mycket man sysselsätter dem med. Tycker du ska göra det som känns bäst för dig!
Skrivet av    Mumselimums

Jag låter dem välja själva...

Det innebär för närvarande att min tolvåring spelar klarinett två dagar i veckan och så spelar han tennis OCH orienterar på torsdagar - säsongerna överlappar varandra lite, snart är orienteringen över tills i mars någongång. Men han har alltså tre eftermiddagar/kväll upptagen. Mellankillen orienterar en dag och så har han judo en dag. Tjejen dansar en gång i veckan. Det känns lagom just nu fast jag ser gärna att även de yngre ska spela något instrument vad det lider. Skolan kräver en hel del insatser i mellanstadiet, för att inte tala om högstadiet som närmar sig med stormsteg för den äldste. Jag förstår till fullo resonemanget om att aktiviteter \"vaccinerar\" mot ostrukturerat utespring, även om det inte finns några garantier. För mig/oss handlar det än så länge mest om att det är vettigt att ingå i flera sociala sammanhang och förstås att man får tillfälle till fysisk träning och rörelse som kontrast till en ganska stillasittande vardag. Man får ju däremot vara mycket lyhörd så att inte barnen stressas av att alltid ha något i almanackan. Händer det så får man backa, ögonblickligen. Ta en vecka utan annat än skolan och se hur man kan gå vidare. Just hästintresset brukar ta över ALLT, tycker jag det verkar som, när barnen blir äldre. De barn som rider i äldste sonens klass åker till stallet varje dag, ridlektion eller inte. Så de har ju fullt upp även om de rätteligen bara har EN aktivitet...
Skrivet av    Betula

Jag är inte alls

så övertygad om att många aktiviteter är ett vaccin mot \"utespring\" i tonåren. Det skulle ju lika gärna kunna bli tvärtom, att de som haft för många aktivieter känner att de inte orkar alls mer och tycker det blir hur skönt som helst att bara driva runt, medans den som haft mindre aktiviter orkar fortsätta. Det känns svårt att avgöra, och jag skulle nog personligen inte låta mitt barn delta i många aktiviteter som någon slags spekulation om framtiden. Jag tycker det är mer sunt att försöka fokusera på vad barnet mäktar med nu när man har en rimlig chans att avgöra vilken effekt aktiviteterna har på barnets liv.
Skrivet av    Mustardseed

Har en

tonårsstyvis (närmar sig 14) och han tränar fotboll och basket. Säsongerna går ihop på höst och vår så då blir det kämpigt för honom, men i snitt så är det två kvällar i veckan och det tycker jag är lagom. Idrott blir ju mer och mer allvarlig och mer och mer handlar om att prestera och vinna och det kan vara bra att inte ha för mycket av det. Någon gång måste det ju finnas vila också. Plats att bara vara. Jag tror att för vissa är idrotten en inkörsport till alkohol medan det för andra är ett alternativ till alkohol. Jag tror att det beror på barn och situation.
Skrivet av    tårtmamman

Jo...

...jag får väl tänka så.;o) Sen kan man ju gå ut utan att hitta på dumheter själv men ändå råka illa ut och då spelar ju värderingarna kanske mindre roll... Tack för ditt svar!
Skrivet av    Agneta H, trean bf 8/11

Jo...

...fast min dotter har inte blivit den där riktiga hästtjejen. Hon går på sina ridlektioner och tycker det är jätteroligt. Men att gulla med hästarna är hon inte så intresserad av. Nu är hon ju förstås bara 9 år och hästarna är stora... Fast hästteori tycker hon är urtråkigt. Det viktiga är kanske att följa barnet. Tack för ditt svar!
Skrivet av    Agneta H, trean bf 8/11

Så...

...har jag faktiskt inte tänkt på det men det kan ju stämma det med, att man tröttnar på aktiviterna. Och du har rätt....det är ju NU det ska handla om. Tack för svaret!
Skrivet av    Agneta H, trean bf 8/11

Ja...

...det kanske beror på barnet också. Min dotter vill inte ha mer att göra men så har hon mycket kompisar också. Det finns kompisar till henne som sällan har tid att umgås med sina kompisar för att de har så mycket aktiviteter. Jag är ganska glad för ridningen för där är inte den pressen och prestationshetsen som i en del andra sporter. Man kan också välja grupper för om man är tävlingsintresserad eller inte. Min dotter valde gruppen för de som inte är tävlingsintresserade. Hon är ändå en av de barn som har goda förutsättningar för att tävla för hon är jätteduktig på hästryggen. Men jag är ändå glad att hon väljer efter vad hon vill. Hon har testat både rytmisk gymnastik och showdrill och tyvärr så handlade det mest om prestation. Tror det är värre i sådana sporter än i bollsporter.
Skrivet av    Agneta H, trean bf 8/11

Konstigt resonemang...

...från de andra föräldrarna, tycker jag. Att medvetet försöka få barnen att ha många aktiviteter som ett slags \"fösräkrng\" mot tonårsproblem? För det första så tror jag ju inte på att ta ut problem i förskott som man sedan kanske aldrig får. Tonåren behöver faktiskt inte alls bli en enda lång orgie av supande, knarkande, ätstörningar och ångest som alltför många verkar befara. Och för det andra så finns ju inga som helst garantier för att en 10-åring med kalendern späckad med aktiviteter kommer att vilja ägna sig åt samma aktiviteter när hon blir 16. Utan när barnen växer och utvecklas så svalnar vissa intressen medan andra växer till. Om din dotter trivs bara och är nöjd med sin ridning så tycker jag inte alls det finns någon anledning att få henne till någon mer aktivitet.
Skrivet av    Kattis

De menade...

...nog egentligen mer att barnen höll sig hemma då. Även om barnen själv inte hittar på saker så kan de ju råka ut för saker. Just nu tycker jag det känns skönt att hon slipper stressa så mycket. Vi kan hämta henne oftast efter skolan, hon har en aktivitet och kan lägga mycket tid på att vara med kompisar. Att vara med kompisar är hennes största intresse. Tack för svaret!
Skrivet av    Agneta H, trean bf 8/11

Ser inte motsättningen

Jag ser inte varför aktiviteter för barn måste innebära att de ej har en stressfri vardag elelr lek med kompisar. På aktiviteterna är det också lek och där har barnen nya/vanliga kompisar samt att det behöver inte alls bli stressigt att gå till en aktivitet det beror ju helt på vilken tid man kommer hem, hur långt det är till aktiviteten osv. Som familj har vi satt gränsen till 2 aktiviteter i veckan per barn emn jag tror inte att mina barn själv hade mått dåligt eller blivit asociala/ej fått möjlighet till lek (om det nu är risken) om de haft fler.
Skrivet av    Karin

Artiklar från Familjeliv