Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Mjölkfritt, hur noga?

Skrivet av Maria med 4
Har läst på en del godis att det kan innehålla spår av mjölk. Gäller bla brios fruktgodis (de där fyrkantiga). Antar att det beror på att de görs i samma maskin som de med gräddsmak.
Hur är det med mjölksyra. Läste på nåt att det innehöll mjölksyra, kommer inte ihåg vad det var just nu, men törs man äta det?

Nån som vet om nutramigen (eller hur det stavas) finns i färdiga tetrapack så man kan köpa en portion och prova. Skulle vilja kunna låta maken mata nån gång om jag ska iväg träna. Jag har jättesvårt att pumpa och om jag vill träna 2-3 ggr/vecka från när sonen är 2 mån så kommer jag inte klara pumpa ut så det finns en portion varje gång jag ska iväg.
Svar på tråden: Mjölkfritt, hur noga?

Några svar (blev väldigt långt....)

Hej! Jag har en son som är överkänslig mot komjölksprotein och ramlade in här av en slump (kolla gärna inne på Astma-Allergi snacket under Barn med särskilda behov också, om du inte har hittat dit redan). Jag kanske kan svara på dina frågor. Mjölksyra innehåller inte komjölksprotein och ska vara OK. MEN står det att en produkt innehåller mjölksyra _kan_ den vara förorenad med komjölksprotein. Är det ett läkemedel är det däremot definitivt OK att äta (eftersom läkemedel är så mycket \"renare\" än livsmedel). Du har rätt angående att \"kan innehålla spår av mjölk\" innebär att produkten är tillverkad i samma maskin, eller i samma lokal, där det finns mjölk. Här får man prova sig fram. Om ni håller på att testa att utesluta mjölk skulle jag avstå från \"kan innehålla spår av...\"-produkterna. Har ni konstaterat att lillskrutten påverkas av mjölk kan ni ju testa om det funkar med dessa produkter. Min son var _extremt_ känslig mot komjölksprotein. En gång åt jag en kaka som var bakad i en form som var bröad med ströbröd - ströbrödet var inte mjölkfritt och sonen fick massor av eksem. Så lite kan krävas - ofattbart! (jag ammade alltså) Nutramigen finns tyvärr inte i tetra utan kan bara köpas i burkar på Apoteket. Tyvärr är de väldigt dyra - ca 170 kronor per burk. Man kan få dem på livsmedelsanvisning av läkare också, då kostar 6 burkar 120 kronor. Men då krävs ett läkarbesök först. En annan sak med Nutramigen är att den har speciell smak och det kan vara svårt att få barn att acceptera den, men ju mindre barnen är desto lättare brukar det faktiskt gå! Om du är osäker på en del mat (t.ex. slamkryparen ströbröd där det inte alltid står om mjölk ingår) kan man alltid ringa till tillverkarens kundtjänst och fråga. Min erfarenhet är att de brukar vara väldigt hjälpsamma. Ring till det här stället som gjorde maten med mjölksyra i och fråga om det är OK för en komjölksallergiker, de borde veta. Till sist en användbar länk om komjölksallergi: http://www.karolinska.se/templates/Page.aspx?id=35943 Hoppas att du hittar rätt i djungeln, det är superjobbigt i början men rätt snart går det av bara farten att äta mjölkfritt. Hoppas att det hjälper mot magknipet också!
Skrivet av    _Karolina_

Tack för svaren

Eftersom det är under en begränsad period så har jag inte ens funderat över allergisnacket. Vi har kontaterat att det hjälper med mjölkfritt. strul/skrikperioden är numera mindre än 2 timmar istället för mellan 16 till efter midnatt. Jag ska testa saker med \"kan finnas spår av mjölk\", men det är ju inte säkert att det fungerar varje gång man testar antar jag. Får jag en påse brio som gjorts direkt efter gräddsmaksvarianten så är ju risken för reaktion större än om man får en påse som gjorts långt efter gräddsmaken tillverkades. Det som är svårast är att lyckas få variation i maten innan man lärt sig tänka om.
Skrivet av    Maria med 4

Artiklar från Familjeliv