Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Skulle vilja ha lite snabb hjälp

Skrivet av Cissi med Gustav 2/8-03
Jag sitter och fyller i dagispapprena som ska in i morgon, då Gustavs inskolning börjar. Han är mjölkallergiker och jag tänkte att jag skulle skriva ner lite olika beteckningar i livsmedel som är mjölk. Men det står helt still!! Jag har skrivit mjölksocker, mjölkprotein, laktos...men sen? Finns det fler? Hoppas ni kan hjälpa mig.

Sedan undrar jag vad vi ska kalla Solhavren som han dricker. Vad säger ni som har mjölkallergiska barn? Vi vet inte om vi helt enkelt ska säga Solhavre eller Gustavs mjölk.
Svar
Hej Cissi!
Svante är ju numera en van dagiskille, och allt har gått överförväntan när det gäller hans allergi (och allt annat också, för den delen). När han började fick de en lista som liknar den som är lite längre ner här på vad de ska titta efter i innehållsförteckningar, men Gustav har väl ägg att undvika också, va? Dessutom fick de en lista med tips på vad han kan äta, t ex Scans bredbara leverpastej, Yosa och Hoppla, tips på korv, köttbullar, glass, smör etc. Vi hade ett "allergimöte" innan han började och där var jag noga med att förklara skillnaden mellan laktos och mjölkprotein, eftersom de har barn som inte tål laktos men inte hade någon erfarenhet av mjölkprotein.

Solhavren kallas nog Solhavre eller havremjölk av barnen.


Här kommer listan:
Mjölk
Smör
Yoghurt
Margarin*
Bordsmargarin*
Grädde
Filmjölk
Skummjölk
Créme Fraiche
Gräddfil
Kesella
Ost
Ostpulver
Mjukost
Smältost
Mesost
Messmör
Keso
Kvarg
Margarinost
Getost
Fårost

Margarin*
Vegetabilisk margarin*
Ströbröd**
Skorpsmulor**
Mjölkpulver
TorrmjölkspuIver
Kärnmjölkspulver
Skummjölkspulver
Gräddpulver
Mjölkprotein
Laktos
Vassle
Vasslepulver
Natriumkaseinat
Kasein
Kaseinat
Mjölkalbumin
Mjölkäggvita


Inte heller vanlig:
Choklad
Nougat
Mjölkchoklad
Glass
Skrivet av  Majsan m H&S
Vet du vad?
Äggallergin är borta, det är i alla fall vad vi tror! En gång när han åt maräng så blev han rös runt munnen men inga utslag.

Tack för "listan". Är det mjölk i Natrumkaseinat, Kaseinat och Kasein? Det visste inte jag.
Skrivet av  Cissi med Gustav 2/8-03