Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Behövs feminismen?

Skrivet av Lena M
Behöver vi människor feminism?
Varför i så fall? Vad kan feminism tillföra mänskligheten som inte något annat lika gärna kan?

Varför inte i så fall? Har vi ett jämlikt samhälle eller är detta inte ens något att sträva efter?

Jag citerar Liza Marklund som beskrivning över min ståndpunkt. "Min ödmjuka åsikt är att alla kvinnor som inte är feminister antingen är okunniga, ointresserade eller dumma i huvudet."
Svar på tråden: Behövs feminismen?

Nja, dum i huvudet

Skrivet av  Allis
skulle nog inte jag säga iallafall. Men visst blir jag förvånad över att höra att någon "aldrig i livet" skulle kalla sig feminist. Det är ju intressant att veta varför en rörelse som tex försöker motverka våldtäkter, sexuella trakasserier och ojämlika könsstrukturer kan väcka så starka känslor, nästan anti-känslor.

Förra året anmäldes över 2000 våldtäkter (inklusive grova våldtäkter) till polisen. Jag har genom feminismen hittat en väg för att söka arbeta för att tex våldtäkter ska minska. Säkert finns det många andra vägar, huvudsaken är ju att man gör något alls.

När det gäller teoribildning så finns det ju så många olika feministiska grenar. Jag tycker att radikalfeminismen har mycket att tillföra en samhällsanalys, men därom kan mycket sägas. Kontentan är att jag inte tror att det är möjligt att förändra människors förutsättningar om man inte tittar på _varför_ det blir på ena eller andra sättet.
 

vill du mena

Skrivet av  EMM
att genom att arbeta med att försöka minska våldtäkter och sexuella trakasserier blir man automatiskt feminist?


Jag tror inte att det är just det arbetet som gör att många inte vill kalla sig feminist, det är för mig mer känslan av feministers vilja tro att ALLA val människor gör är enbart pga av socialt tryck, uppfostran osv.

 

Nej,

Skrivet av  Allis
Jag skrev så här:

"Jag har genom feminismen hittat en väg för att söka arbeta för att tex våldtäkter ska minska."

Med det menade jag att jag hittat olika arbetssätt som jag tror på och i långa loppet kanske det arbetet bidrar till att människors syn på respekt för individen (och sig själv) ökar. Jag hoppas det iallafall.

Det finns mängder av sätt att jobba på och inget är nog mer rätt eller fel än något annat. Huvudsaken är iallafall att man försöker tycker jag. Sen är det ju orimligt att tro att alla ska hålla med om allt man tror på, och tur är väl det för annars blev väl livet bra stillastående :O).
 

Alla val jag gör

Skrivet av  Frigg
gör jag. Jag är den person jag blivit utifrån mitt genetiska arv, min uppväxtmiljö och den könssocialisering jag fått från den.
På grund av min könssocialisering kommer jag alltså aldrig att få veta om jag gör mina val utifrån min uppfostran till kvinna eller om jag gör det för att jag själv - ytterst genuint - vill välja så.

DET är kärnan i feminismen som jag ser det.
Att det sedan är svårt att argumentera så att detta blir tydligt är kanske grunden till att tex du har uppfattningen du har.
 

Jag tror

Skrivet av  Kiwi
att kvinnor som säger att de aldrig i livet skulle kalla sig för feminister helt enkelt blivit skrämda av alla dessa sk rabiata feminister. Det är så jag tror, och det är faktiskt anledningen till varför jag inte gillar att kalla mig för feminist.
Missförstå mig rätt nu.. jag är alltså femininst, men jag gillar inte ordet eftersom det har så dålig klang. Jag brukar säga (när det kommer till tals) att "Visst är jag femininst, men inte i den bemärkelsen". Jag vill inte bli ihopblandad med de skräniga, högljudda, otrevliga kvinnor som ordet feminist nuförtiden oftast förknippas med. Jag tycker inte om deras metoder (och ja, jag har träffat på dem själv, pratat med dem osv, men... de verkar så otroligt hatiska och det är inte så jag vill framföra mina åsikter).
Jag har diskuterat feminismen med flera av mina killkompisar som sagt att de absolut inte är feminister. Resultatet har nästan alltid blivit den samma dvs de håller med om typ allt som feminismen står för, men när jag sen säger typ att där ser du, det är det som är feminism så backar de. VArför? Jo, pga själva ordet feminism och det de förknippar det med dvs otrevliga, gapande, sura kärringar.
 

Fast...

Skrivet av  Frk Marmelad
...om det vore så att alla som "är" feminister men inte vill kalla sig feminister, verkligen skulle börja kalla sig feminister, tror du inte att bilden av feministen skulle förändras då...?
 

Du tog orden ur min mun!Imt

Skrivet av  Lo
.
 

Du har

Skrivet av  Kiwi
helt rätt.
Om fler "vanliga"(jag vet..dåligt ordval men jag vet inte vad jag ska kalla dem/mig) skulle kalla sig feminister så skulle det ju självklart ändra mångas syn på dem, men...
Hur tar man sig dit? Inte lätt när man en gång blivit "skrämd" därifrån..jättelöjligt egentligen, jag vet.
Jag kanske borde börja med mig själv :o)
 

Kiwi...

Skrivet av  Frk Marmelad
...länge var min bild av feminister någon sorts underlig kvinna vars främsta uppgift här i livet var att gå runt och påpeka att den kvinna som hade behå var förslavad *S*. Så kan det gå om man växer upp på sjuttiotalet i kulturella kretsar *S*. Jag skulle aldrig i livet kalla mig feminist för jag hade minsann inte hennafärgat hår och mah-jongbrallor... Men nån gång på vägen insåg jag att jag ju faktiskt ÄR feminist, det kändes lite som att "fega" då att säga "jag är inte feminist, jag är nog humanist, men jag tycker samma sak som feministerna ungefär, fast de är ju lite galna hela högen". Så jag bestämde mig för att hädanefter kalla mig feminist :-). Och jag är ganska vanlig tror jag (fast en av mina jobbarkompisar tycker nog att jag är ganska rabiat, men det får ju stå för honom *S*).
 

Tja, så kan det ju också vara

Skrivet av  Allis
Och då må man komma ihåg att vi alla uppfattar saker utifrån våra egna förutsättningar. Den som beskrivs som rabiat av en person upplevs som påläst av en annan, bara för att ta ett exempel.

Jag kommer ihåg en himla intressant undersökning om språket. En man och en kvinna sa exakt samma saker men uppfattades totalt olika av publiken. Någon som minns undersökningen?

Med detta menar jag att vare sig du eller jag har rätt, vi uppfattar bara saker olika. Rätt spännande faktiskt. Jag har säkert uppfattas som enormt rabiat många gånger medans jag själv tycker att det jag säger är så självklart hahaha, ja världen är kul :O)
 

Inge & Inga

Skrivet av  trinx
En glad person (kommer ej ihåg hans namn; språksociolog är han i alla fall. Kanske Josefsson?) lät en mängd blivande gymnasielärare i Malmö läsa en text om kommunalrådet Inge Svensson och vad han tyckte att man skulle göra för att göra skolan bättre. Efter att ha läst texten skulle man fylla i om Inge var rationell-känslosam, auktoritär-empatisk, kunnig-okunnig osv. Kruxet var att i hälften av texterna hette kommunalrådet Inga Svensson istället, och på några ställen i texten ändrades då "han" till "hon". Givetvis var det så att om kommunalrådet hette Inge så var han rationell, auktoritär, kunnig osv och om det var en Inga så var hon empatisk, känslosam osv. Detta trots att exakt samma text förelåg förutom just namnet och ett par pronomen. Kul va?
 

Det vore nog sunt

Skrivet av  Allis
om man kunde testa sig själv så där emellanåt. Jag vet tex med mig att jag använder ett helt annat språkbruk gentemot lesbiska och bögar än vad jag gör i heterosexuella sammanhang. Samtidigt som jag är fullt medveten om att man aldrig kan veta vem som är vad vid nya kontakter. Mysko egentligen.

Jag har två riktigt bra vänner, en man och en kvinna. Undrar om jag EGENTLIGEN pratar annorlunda beroende på vem av dem jag träffar? Borde spela in sig själv på video egentligen.
 

Tror det är

Skrivet av  trinx
omöjligt att ställa sig helt utanför samhällets normer. Oavsett hur "insatt" man är så kommer man att gå i vissa fällor. Men att sikta högt leder långt så visst bör man hålla sig själv under kontinuerlig självrannsakan :-)
 

Men VILKA är dessa "kärringar"??

Skrivet av  Helena
Jag som tycker att jag följer med i dagsdebatten i både TV, radio och tidningar... Helt ärligt förstår jag inte vilka du menar. Upplys så blir jag klokare!
 

Jag har

Skrivet av  Kiwi
träffat på dem IRL, i olika sammanhang... lite överallt. Jag är inte så mkt för att kolla på nyheter o sånt på vare sig tv eller tidningar så där(tv-debatter osv) vet jag inte hur de(feministerna) beter sig. Och jag vet att för de flesta som jag känner(som har de här åsikterna) är det likadant.
 

Tycker att du skall

Skrivet av  Moroten
börja med att besvara dina frågor!
 

Mina svar

Skrivet av  Lena M
Jag anser att vi har ett samhälle (i Sverige och övriga världen) som inte ger kvinnor och män lika livsvillkor. Jag anser att det är helt onödigt med en sådan samhällsordning. Min dröm är att en människas kön inte har någon som helst betydelse i de allra flesta fall (tex arbetslivet) och i de fall där det har betydelse ska inte något kön vara norm. (ex medicinsk forskning).

Jag anser att vi människor behöver feminism. Vi behöver det som företeelse såväl som begrepp. Det är viktigt att skilja ut att det finns ojämlikhet mellan könen just beroende på kön. Feminism är ett etablerat och fungerande begrepp för företeelsen att vilja kämpa för ett samhälle som inte i första hand delar in människor i kön. Det finns dock ingen motsättning mellan att vara feminist och att vara allmänt för lika villkor för alla människor oavsett hudfärg, religion, sexuell läggning, ålder, handikapp osv.

Man kan arbeta för allt det där, men det är viktigt att det finns ett speciellt begrepp för jämlikhet oavsett kön. Annars kan man riskera att osynliggöra det och få problemet att försvinna.
 

Ja, så tycker nog jag också

Skrivet av  Helena
Att säga att man inte är feminist är för mig NÄSTAN lika suspekt som att påstå att man inte är demokrat (inga övriga jämförelser). Jag tror att de som inte kallar sig feminister är okunniga om vad innebörden egentligen är. Hur kan man INTE vilja ha ett jämställt samhälle där alla INDIVIDER, kvinnor som män, får vara just individer och inte redan från början prackas på en massa bråte om hur män och kvinnor "är"?
 

Tack för

Skrivet av  timjan
påminnelsen om att man är okunnig om man inte ser feminism på ett visst "rätt" sätt!
Det är just såna här kommentarer som gör att jag INTE vill kallas feminist! De är otroligt nedvärderande mot andra människor att skriva så!

Min vilja till att ha ett jämställt samhälle är inte detsamma som ditt, jag respekterar att du vill kalla dig feminist, kanske du ska respektera att jag inte vill det ochså utan att då påstå att man då är okunnig inom ämnet feminism.


 

Synd att du tog så illa vid dig!

Skrivet av  Helena
Grejen är att precis som med ordet "demokrati" så har "feminism" en vedertagen innebörd som står att läsa i vilket uppslagsverk som helst. Det kan INTE laddas med godtyckligheter som "att vara feminist är att vilja diskriminera män", "feminister kan inte sminka sig" osv. Jag undrar vilka hemskheter du själv lägger in i ordet feminism? Påstår du att feminism innebär något annat än vad det faktiskt gör, så ÄR du okunnig. Och inget fel i att vara okunnig, då kan man bilda sig. Att envist hålla fast vid fördomar är däremot inget att vara stolt över tycker jag.

Vill du svara på frågan vad feminism innebär för dig?
 

Så här säger Nationalencyklopedin

Skrivet av  Helena
Ursprungligen hävdandet av kvinnors rätt och rättigheter, ibland synonymt med kvinnorörelse eller kvinnosak. Stundom har innebörden vidgats till att omfatta en total förvandling av samhället med avståndstagande från mannen som norm för det mänskliga. Den senare betydelsen förutsätter att kvinnans livscykel, erfarenheter och värderingar är helt skilda från mannens och att reell jämställdhet mellan könen kan nås först när de kvinnliga värdena får status i samhället (…) Feminismen innebär mentalt en höjning av insikten om den strukturella mansmakten i samhället. Den representeras av olika riktningar i det praktiska arbetet, ofta med nära anknytning till freds- och miljörörelse."

Ganska oantastligt tycker jag. Även om jag är osäker på vad en uppvärdering av de "kvinnliga värdena" i praktiken skulle kunna innebära. Jag tycker nog att det finns en hel massa MÄNSKLIGA värden som både män och kvinnor skulle må bra av att få utveckla i fred för traditionella könsroller.
 

som du själv

Skrivet av  timjan
skriver så finns det en beskrivning av feminism "rörelse för kvinnors jämställdhet med män"
ur Svenska ak. ordlista.

jag tycker att det är enkelspårigt, förklaringen att bli jämställd med männen betyder för mig att jämställdheten är på mannens sätt, att mannens sätt är den norm som kvinnor vill uppnå, så vill jag inte ha det!

Det är möjligt att du som individuell feminist inte tolkar det så, men det finns lika många "förklaringar" om vad feminism "egentligen" innebär som det finns feminister! Och vems tolkning är den "rätta"???

Jag tycker du har enorma fördomar mot människor som inte vill vara feminister, du tror att bara man blir men "kunnig" så vill man bli feminist, jag tror inte att det är så!

Varför är du så säker på att det är fördomar som gör att jag inte vill kallas feminist? Vad vet du om andra människor (min) kunskap? Är det fördomar att se livet ur ett annat perspektiv?
 

Nej Timjan

Skrivet av  Helena
Jag vet inget om just dig. Men i de flesta diskussioner där personer uppger sig inte vilja vara feminister, visar de också på betydande missuppfattningar kring vad feminism egentligen innebär (nu talar jag om själva kärnan - jämställdhet och att det finns en strukturell underordning av kvinnor i samhället som INTE på något sätt upphävs eller förlorar i giltighet för att vi har enskilda kvinnor på höga poster!). Kanske gäller det inte dig.

Att kvinnor ska vara jämställda med män betyder INTE att "kvinnor ska bli som män", dvs att den traditionella mansrollen är något att eftersträva, eller att kampen mot en ökad jämställdhet ska ske på männens villkor. Jämställdhet handlar precis lika mycket om att frigöra männen från traditionen och möjliggöra även för dem att bli "helare" personer med ett långt större ansvarstagande för hem och familj och en större närhet till sina barn, än vad som har varit och fortfarande är verkligheten för många. Att mannen är normen i samhället betyder alltså INTE att kvinnor och män ska kämpa för att anpassa sig till den normen.

Feminismen menar slutligen att en frigörelse från traditionella könsroller kommer både män och kvinnor tillgodo. Det finns således inga förlorare enligt feminismens sätt att se. Om man inte räknar förlusten av makt förstås. Det är en annan fråga.
 

som sagt Helena

Skrivet av  timjan
det är DITT sätt att se på feminism, inte mitt.

Mina tolkningar är mina och inte mindre okunniga för det! JAG har rätt till personliga åsikter och egna tolkningar, om ddu sen anser att de inte stämmer med DIN bild så är det ok, men anklaga inte människor för att vara okunniga, det ger bara feminister ännu sämre utgångsläge!

 

Men Timjan

Skrivet av  Helena
Betyder det att du kan köpa "min" feminism? Jag skulle gärna höra lite mer om "din" eftersom den uppenbarligen gör det omöjligt för dig att vara feminist.

 

Tack!

Skrivet av  Cecilia
Precis så ser jag det också - ett vedertaget begrepp kan inte fyllas med godtyckliga innebörder efter tycke och smak!

Tack för ett som alltid insiktsfullt inlägg Helena!
 

"Min vilja att

Skrivet av  Kaja
ha ett jämlikt samhälle är inte detsamma som ditt" skriver du.
Hur ser din vilja om ett jämlikt samhälle ut ?
Vad skiljer dig från en feminist?
 

antagligen

Skrivet av  timjan
att jag inte vill ha ett kön, utan två!

Vi är två kön och jag är övertygad om att ett samhälle kan vara jämlikt, trots att män och kvinnor är olika och får vara det! Jag tror på att individen får plats trots att jag dessutom är man/kvinna.

Jag står inte bakom allt som feminism är, därför vill jag inte heller kalla mig feminist.

jag kan inte förstå varför så många feminister tror att man är okunnig och emot jämställdhet bara för att man inte vill vara feminist!


 

OK Timjan

Skrivet av  Helena
Vilka könsskillnader är det som är så viktiga att upprätthålla enligt ditt sätt att se och på vilket sätt ska de upprätthållas? Får det till exempel konsekvenser för ditt sätt att uppfostra dina barn? Är det önskvärt *i sig självt* att män och kvinnor tar ansvar för olika saker? Tror du inte att det finns en risk att en helsikes massa människor skulle känna sig obekväma i sin tilldelade roll (ungefär som det är i dag alltså)?
 

det kommer alltid att

Skrivet av  timjan
finnas "en helsikes massa människor" som känner sig obekväma i olika sammanhang.

De fasta ramar du pratar om är inget jag pratar om.

VARFÖR kan du inte acceptera att jag inte vill vara feminist?

 

Timjan

Skrivet av  Helena suckar och undrar
Jag ställer frågor som jag är genuint intresserad att få svar på från en som tänker annorlunda än jag. Men ursäkta en fördom med tämligen fast grund i verkligheten: så här är det nästa ALLTID när man försöker få svar från "den andra sidan". Slinger och surhet och "varför kan du inte acceptera...". Det tycker inte jag är mycket till argumentationsförmåga. Och vad gör man då på en debattsida?
 

Helena

Skrivet av  timjan
OM du är genuint intresserad av andra människor åsikter, kanske det inte är så lämpligt att börja med att skriva att de som inte vill kalla sig feminister är okunniga!

VARFÖR är det så VIKTIGT att kalla sig feminist?
 

Timjan, kalla dig vad du vill

Skrivet av  Helena
Om det är där skon klämmer. Om du inte är feminist men intresserad av jämställdhetsfrågor skulle jag vilja veta hur du tycker att det arbetet ska bedrivas, om nu feminismen är så belastat. Det finns massor du skulle kunna utveckla istället för att spela sårad oskuld.
 

Ingen sårad...

Skrivet av  timjan
men fortfarande

VARFÖR är det så VIKTIGT att kalla sig feminist?
 

Nu blir jag osäker

Skrivet av  Helena
Vart vill du komma nu då Timjan? För mig är det mindre viktigt vad folk kallar sig än vad de tror på och arbetar för. Är det alltså BETECKNINGEN feminist du vänder dig emot? Jag fick för mig att det var innehållet du inte kunde sympatisera med, men eftersom du inte svara på hur din vision om ett jämställt samhälle ser ut så är det svårt att veta. Kan du svara på det nu då?

 

du börjar

Skrivet av  timjan
den här sidan med att anse att människor som inte kallar sig feminister är okunniga inom området, jag vänder mig mot att du bedömer människor kunskap så negativt utan att veta vilken kunskap eller erfarenhet de besitter! Vad säger det om det jämställda samhälle du förespråkar? Min kunskap är ju uppenbarligen inte lika mycket värd som din!

Att jag inte vill vara feminist anser du vara okunskap, det är för mig en gåta hur man kan bedöma människor så!

Det finns mycket inom feminismen som jag inte stöder utan att för den skull välja bort ett samhälle, där individer har valmöjlighet,

tyvärr så kastas det ofta i ansiktet att inga fria val finns utan allt är en del av det samhälle vi lever i. Det är möjligt, men då finns inga fria val om samhället förändras heller, då kommer mina sk fria val att vara styrda utifrån det samhället, vad är det som säger att jag inte känner mig "tvingad" då, till att bli något jag gentligen inte vill eller välja något som är passande för det samhället!

Jag tror inte att feminimens samhälle, att ta bort allt vad kön heter, är så rosenröd som de vill ge sken av, jag är säker på att då skapas andra problem än de vi har i dagens samhälle, på gott och ont!
 

OK Timjan, tack för svar

Skrivet av  Helena
Intressant. Att det skulle bli "andra problem" om alla hade verkliga val från början (yep, det är en utopi, medges) var en ny tanke. Kan dock inte tycka att den nuvarande ordningen ska bevaras för säkerhets skull så att säga. Tycker att kvinnor har förlorat rätt mycket på den genom årtusendena.

Jag avslutar här.
 

Timjan

Skrivet av  ärtan
läs gärna mitt inlägg "Strukturer kontra individens handlingsutrymme" den tråden handlar just om individer och strukturer. Vi kan diskutera vidare där.
 

vad trist

Skrivet av  observerade oxå
att redan andra dagen ett snack är öppet "anklagas" icke feminister för att vara okunniga!

Var inte detta snack till för alla som diskutera feminism, oavsett kunskapsnivå?
 

Vad snarstucket det var då

Skrivet av  Helena
Ja, jag tycker att det är okunnig att avfärda feminismen på de grunder som ofta brukar anföras. Kanske gäller det varken Timjan eller dig, gott i så fall.
 

Det är ju en fördel

Skrivet av  ärtan
om de som går in här är intresserade av att DISKUTERA feminism. Som det blev på FF var det oftast människor som ville tala om att de minsann visste vad feminism var och att det ABSOLUT var fel, utan att vilja lyssna på ett enda motargument.

Alla de som vill lära sig vad feminism är, eller som vill kritisera feminismen, behöver veta vad det är de kritiserar. Oftast måste man läsa och lära innan man får grepp om vad det är man kritiserar innan man förstår vad det är som man blir förbannad/upprörd över eller vad man helt enkelt inte håller med om. I det läget försöker ju naturligtvis en feminist förklara sin ståndpunkt, eller hur? Det är ju argumenten som är det intressanta, det är de man lär sig av och kan utveckla eller kritisera. Men feminismen ÄR och har ALDRIG varit en enhetlig rörelse, och kommer aldrig att bli det heller. På samma sätt som Hamas (palestinsk terrororganisation för den som inte hört namnet förr) aldrig kan tala för alla palestinier, bara för ett fåtal.

När det gäller feminismen finns det väldigt allmängiltiga definitioner av den som är lätta att slå upp. Ska vi börja där?
 

Vem bestämmer

Skrivet av  Päronet
om jag säger att jag inte är feminist, att jag inte är för jämställdhet och ett jämställt samhälle där alla är individer oavsett kön? Jag har valt att inte kalla mig för feminist kalla mig feg om ni vill, men jag tycker att fel människor har tagit ordet feminist till sitt och jag vill inte vara i den gruppen. Jag tror att jag som person gör mest nytta utanför. Varför ska vi bunta ihop människor i olika grupper eller fack, är det inte viktigare att jobba för det man tror på. Jag beundrar er som står på barrikaderna men jag står inte där jag jobbar på andra sätt för jämställdhet, kalla mig svikare om ni vill eller osolidarisk men suspekt vill jag inte kallas.
Tack för ordet, jag hoppas ingen känner sig påhoppad ville bara försöka förklara min syn på det hela
 

Vad är jämställdhet för dig?

Skrivet av  Helena
Och hur arbetar du för den? Jag blir också lite nyfiken på vilka människor du anser har "snott" begreppet feminism och varför du inte vill associeras med dem, vilka det nu är.

Det finns en hel massa inriktningar som ryms inom feminismen. Själv är jag nog mest tråkfeminist för jag är varken lesbisk, anarkist, vänsterradikal, kollektivboende eller orakad (jo, förresten, glömde armhålorna). Har ändå inga problem att kalla mig feminist eftersom jag tycker att grunden är så självklar (se mina inlägg ovan så slipper jag upprepa mig). Vore intressant att höra hur du ser på saken.
 

Jag (långt)

Skrivet av  Päronet
börjar med en förklaring till att jag inte vill kalla mig feminist där tycker jag som sidansign Kiwi att förknippas med arga, rabiata tjejer som kastar sig över varenda karl och skäller på dem för allt ont. Lite tillspetsat kanske men det är min bild av feminister och jag vet att jag inte är ensam. Jag är också medveten om att de flesta inte alls är så. Men det är ju alltid så i en grupp att de som syns är de som hörs mest. Hoppas du förstår. Sedan till hur jag jobbar för jämställdheten. Jag är ju övertygad om all förändring utgår ifrån människor. Så jag lever jämställt har försökt att tillsammans med min man uppfostra vår barn ur ett jämställt perspektiv. Alltså alla människor lika värde oavsett kön, hudfärg, nationaltet sexuell läggning etc. Det är ju inte alltid så lätt för hela tiden kör man huvudet i väggen och märker att det är mycket att jobba emot. Jag tycker t ex att om jag vill ha en kort kjol på mig så ska jag få ha det utan att för den skull löpa risk att bli våldtagen och sedan få höra att det var mitt fel. Det är också jobbigt att se sina barn fara illa av det jag har försökt att lära dem. Mest dottern då, som har fått "slåss" för att gå sin egen väg, vad gäller kläder, utseende etc. Men jag har stöttat och peppat för jag vägrar att ge upp och hon också. Det kanske inte är tillräckligt det jag gör men jag tror att ska man förändra något måste man börja med sig själv. För idag tycker jag att debatten mycket handlar om att alla män är presumtiva våldsverka och att det är helt ok att anklaga varje levande mansperson för allt förtryck mot kvinnor. Det är också en sida av feminismen jag inte gillar. Sedan tycker jag också att det blivit lite "inne" att vara feminist. Politiker, och andra offentliga personer skall för att samla poäng kalla sig feminister utan att kanske egentligen veta vad det innebär.
 

Tack Päronet för ett konstruktivt svar! (imt)

Skrivet av  Helena
 

Fler citat ...

Skrivet av  Cecilia
Låter lite kaxigt, men varför inte? Jag tänkte bidra med ytterligare ett citat i ämnet som jag hört av Katerina Janousch. Hennes äldste son lär ha sagt "Att vara tjej och inte vara feminist är som att skita sig själv i ansiktet". Lite magstarkt, men träffande.
 

Samhället är fortfarande till för männen

Skrivet av  flingan
Suck, vi har så oändligt lång väg att gå ännu, de kvinnor som inte är intresserade av feminism är de som utan att de vet om det fått allt serverat av feminister som kämpat sig blodiga för våran skull. de som inte är intresserade är de som inte drabbats på något vis ex. av att ej bli behandlad lika på arbetet, inför läkare, och äkta hälft. Eller kanske har de inte någon släkting eller vän som drabbats. (eller då skiter de i andra)
nu blev det rörigt, hoppas ni förstår.
 

för vems skull? vilka är "våran"

Skrivet av  timjan
Du skriver "de kvinnor som inte är intresserade av feminism är de som utan att de vet om det fått allt serverat av feminister som kämpat sig blodiga för våran skull."

Inser du att alla kanske inte tycker att det är för "våran" skull, alla är vi olika och alla kanske inte tycker att den kamp som du anser feminister driver är den rätta!
 

exempel på feministers framgångar:

Skrivet av  Annle
* att kvinnor får vara myndiga (först ogifta sedan gifta)
* kvinnlig rösträtt
* rätt till högre utbildning
* rätt till statliga tjänster
* förbud mot att avskeda kvinnor pga graviditet
* rätt till preventivmedel
* rätt till abort
* rätt till smärtlindring vid förlossning (finns fortfarande inte i exvis Spanien)
* tillgång till dagis, vilket möjliggör yrkesarbete även efter man fått barn, tidigare en omöjlighet
* avskaffning av sambeskattning, tidigare blev marginalskatten på en kvinna som började arbeta jättehög eftersom mannens och kvinnans lön sambeskattades
* rätt till och gratis mödravård
* att våldtäkt inom äktenskapet blev straffbart (ansågs tidigare vara helt lagligt)
* förbud mot lönediskriminering (förbättrades i och med anpassning till EU för ett par år sedan, tidigare skulle _kvinnan_ bevisa lönediskriminering)
* kvinnofridslagen (att upprepad misshandel, hot, kränkning ger hårdare straff än en enskild företeelse)

Detta är bara några exempel på vad feminister mot ett enormt motstånd fått igenom som alla kvinnor idag drar nytta av. Exakt vilka av dessa tycker du att du kan klara dig lika bra utan?
 

menar du att

Skrivet av  timjan
det enbart är feminister som arbetar för dessa saker?
 

Inte bara feminister förstås

Skrivet av  Helena
Men inte ska feministernas/kvinnosakskvinnornas insatser förminskas heller? De VAR och ÄR drivande i de här frågorna, sen består opinionsbildning och lagstiftande församlingar av en hel massa andra människor där många är lika vettiga som feministerna:-).
 

Feministerna är de pådrivande

Skrivet av  ärtan
i samtliga reformer. Initiativet och kampen kommer från kvinnorörelsen, och så småningom sprider det sig och får fäste och drivs på av andra.

Exempel: Att våldtäkt inom äktenskapet skulle bli straffbart var ett krav redan när Sveriges första större organiserade kvinnorörelser kom i gång på 1880-talet. Det blev inte straffbart förrän 1965.
 

ja,

Skrivet av  Annle
jag är helt säker på att ingen av dessa reformer kommit till stånd utan feminister och kvinnorörelsens mycket hårda arbete. Sedan som Helena och Ärtan svarat har andra också stöttat kampen, men feminister har varit och är pådrivande.
 

Artiklar från Familjeliv