Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Att ni feminister bara orkar

Skrivet av Ej feminist men observatör
att gång på gång på gång höra dessa uttjatade fraser om rabiat,flata,rödstrumpa osv osv. Det jag inte förstår är varför ni fortsätter att svara på det. Ofta på ett väldigt pedagogiskt och tålmodigt sätt också.

Hade det varit en "herrklubb" och de blivit utsatta för denna ironi och spottkastning av kvinnor, så skulle allt bli spegelvänt, nämligen påhopparna (kvinnorna åter) skulle få höra hur rabiata de var. Männen har nämligen en helt annan stil: De ser ner på sina kritiker, medan kvinnor ser dem som jämlikar.
Svar på tråden: Att ni feminister bara orkar

Hihi!

Skrivet av  Tilia
Om jag vågar skall jag svara med samma mynt nästa gång jag kallas rabiat. Fortsätt observera du så får du se när det tar hus i helsike! Tillmälet "hysterisk" verkar ha kommit ur bruk dock, man får vara glad över det lilla!
 

En kvinna

Skrivet av  H-n
som säger ifrån är rabiat.
En man som säger ifrån är bestämd.

En kvinna som har ont i huvudet är sjåpig.
En man som har ont i huvudet är sjuk och behöver tas hänsyn till.

En kvinna som är trött av för mycket arbete är sur och missnöjd.
En man som är trött av för mycket arbete har rätt att vila.

Det är inte alltid vad man gör utan ofta vem som gör det som räknas.
 

Tvärtom snälla du!

Skrivet av  Mårran
Tänk att jag tycker det är precis tvärtom. Hur ofta hör man inte att "män är SÅ ynkliga när de sjuka". Att kvinnor i verkligheten har mycket högre sjukfrånvaro och besöker läkare oftare än män, det är väl bara ett bevis för kvinnor har det värre? Och att män dör i förtid kan väl inte ha något med saken att göra?

Det är väl ALLTID mer synd om kvinnor - på riktigt?
 

Jo iofs

Skrivet av  H-n
har du nog rätt i det. Det är ju mer tillåtet för kvinnor att vara svaga och ynkliga på något vis. Svaghet är nog mer tillåtet för kvinnor, men hur är det med styrka? Inte brukar väl män som ifrågasätter och ställer krav kallas för "rabiata" etc som ifrågasättande kvinnor (t ex feminister) ofta anses vara?

Och så detta med att vara trött och utarbetad, då. Kanske är det snarare så att det är det traditionellt kvinnliga arbetet (det obetalda arbetet i hemmet och med barnen alltså) som inte räknas. Att bli trött av yrkesarbete är nog OK även för kvinnor. Fast jag tror att många kvinnor med mig tycker att det många gånger är på jobbet man vilar upp sig... Inte att man inte jobbar alltså, men det är ju så skönt med ordnade förhållanden, tid att gå på toa eller äta lunch och möjlighet att slutföra i saker. Sällan de orimliga krav man kan utsättas för hemma, som att behöva vara vaken större delen av natten och sedan ändå ha en intensiv arbetsdag framför sig hemma.
 

Ditt inlägg gjorde

Skrivet av  lyckligt lottad
mig verkligen glad! Eftersom jag själv inte tillhör de pedagogiska och tålmodiga härinne så förundras även jag över alla de som orkar bemöta de mest hopplösa inlägg.
 

Hur kom du fram till det?

Skrivet av  Man
Du antyder att kvinnorna gång på gång blir kallade "rabiat,flata,rödstrumpa osv". Det stämmer inte i denna grupp i alla fall.
Efter en sökning på ordet "rabiat" i denna grupp hittade jag endast två inlägg där någon blev kallad "rabiat", det ena skrivet av "Själv kvinna" och det andra av "maria", två kvinnor får man anta.
Att det skulle vara som du skriver att män "ser ner på sina kritiker, medan kvinnor ser dem som jämlikar" verkar alltså inte stämma.
 

Och den slutsatsen drar du

Skrivet av  artemis
utifrån en sökning på ordet rabiat???

Det finns många fler sätt att se ned på folk. Känner du till härskarteknikerna?
 

Japp

Skrivet av  Man
Ja det är klart jag drar den slutsatsen! Om någon hävdar att feministerna "gång på gång på gång höra dessa uttjatade fraser om rabiat..." och använder det som argument för mäns syn på sina (kvinnliga) kritiker, börjar jag väl inte leta efter andra sätt att se ner på folk.

Jag hävdar fortfarande att användningen av ordet rabiat i denna grupp inte påvisar att män "ser ner på sina kritiker, medan kvinnor ser dem som jämlikar" som "Ej feminist men observatör" antyder.
 

en som känner sig träffad kanske???

Skrivet av  Vickan
...märk ord du bara.....
 

Jo...

Skrivet av  SofiaB
... det är möjligt att en "herrklubb" hade agerat annorlunda.
Men varför inte föregå med gott exempel?
Om man börjar med att visa respekt så kanske man får det tillbaka? Inte säkert alls, jag vet. Men jag vet att man definitivt _inte_ får det om man är respektlös själv. *s*
 

Det här kallar jag fördomar

Skrivet av  Stareye
Det du skrev, att påstå att män ser ner på sina kritiker medan kvinnor ser dem som jämlikar, får mig att se rött. Din syn på män verkar vara allt annat än rolig och positiv.
Själv känner jag män och kvinnor som reagerar som du skrev, men också tvärtom.

Bästa sättet att agera då man får respektlösa kommentarer (som de du skrev) tycker jag är att inte ödsla energi på dem. Dessvärre vet jag hur svårt det är att låta bli. Man vill ju så gärna uttrycka sin åsikt och försöka få personen att se annorlunda på saken.
 

Eftersom en feminist

Skrivet av  krax
ser män och kvinnor som jämlika så tycker jag det inte finns någon anledning för dig att se rött - detta är ju feminism-sidan du skriver på. Vill tillägga att en fördom en ogrundad åsikt.
 

Hej krax!

Skrivet av  Stareye
Ja, det var nog fel ordval från min sida. Generalisering är väl snarare det jag menade.
 

Måste hålla med

Skrivet av  mostern med tjatet
Här är risk för generalisering,men många gånger blir det personangrepp när män kritiserar kvinnor.Ni känner väl igen \'vad du är tjatig\' när man säger till om ´strumporna på golvet.De har inget argument till sitt försvar,bara personangrepp.De struntar i själva sakfrågan liksom.Inte säger vi kvinnor till mannen att sluta tjata när han irriterat säger \'men jag har ju sagt till dig att inte köra i 50 på tvåan,du förstör ju bilen\'.Nej, då säger vi bara \'ojdå,förlåt\' eller möjligen så har vi sakligt försvar för vår handling. Dock inget om mannens person.
 

Ordet Rabiat låter väl nästan som ragata

Skrivet av  Sportbil
Det kanske är därför ordet rabiat används oftare om kvinnor än män? (bara en tanke.) När det är fråga om en man så brukar man oftare höra ord som vrång, vresig, gaggig, grälsjuk etc vilket sällan förekommer om en kvinna. Kan det vara en tillfällighet att både gaggig och grälsjuk börjar på "g" precis som gubbe? Och att rabiat och ragata börjar på ra?

När det gäller orden flata och rödstrumpa så skulle det ju av förklarliga skäl vara svårt att använda om en man. Men visst benämns män med ord med snarlik betydelse som fjolla, bög, rödgardist etc.

Vidare analys hör väl hemma på språksnack kanske.

Slutet av ditt inlägg får nog till stor del hänföras till avdelningen myter och sägner. Den som säger att män (jag är en man) härinne ägnar sig åt "ironi och spottkastning av kvinnor" (dina ord), medans kvinnor "pedagogiskt och tålmodigt" förklarar vad dom menar. Som vanligt så skulle jag kunna kopiera in flertalet inlägg som visar motsatsen, där jag, mannen, "pedagogiskt och tålmodigt" förklarar min åsikt. Och som vanligt så har jag inga problem att på motsvarande sätt utmana den som misstror mig som man att hitta inlägg där jag, mannen, ägnar mig åt "spottkastning av kvinnor".

Det enda du har HELT rätt i är att jag nu frågar mig varför jag "pedagogiskt och tålmodigt" väljer att svara på ditt inlägg?
 

Men sportbil

Skrivet av  Frigg
du är inte den enda mannen på det här stället och när någon generaliserar över ett helt snack så handlar knappast ett inlägg om samtliga mäns uppföranden eller?
 

Visst,fast jag tillhör gruppen män (utpekad m a o)

Skrivet av  Sportbil
Sen får väl dom andra männen svara för sig.
Just i det här snacket av alla Snack så är ju generaliseringar EXTRA farliga, eller hur?

;-)
 

I just det här snacket

Skrivet av  Frigg
är det svårt att säga något utan att generalisera. Detta då ingen manlig individ jag kjänner förtrycker samtliga kvinnor med uppsåt att förtrycka utan de gör det utan att ens fatta att det är vad de gör.

Som exemplet med städandet. Kvinnan, som har huvudansvaret för att hem och barn ska fungera, ber mannen att damma i vardagsrummet. Han gör det inte och efter en vecka säger hon till igen att det behöver dammas i vardagsrummet och att hon förväntar sig att han ska göra det. Då tjatar hon.
Hur han förtrycker henne?
På flera olika sätt.

1. Genom att inte ta hennes ansvarsområde på alvar. Dvs hon är huvudansvarig för hemmet, men han avvsisar det ansvaret eftersom det inte passar honom att göra sin del av arbetet. Men han vill inte heller utmana hennes ansvar och själv ta allt eller delar av det.
(Snacka om att äta kaka och ha kaka kvar.)

2. Genom att när han inte vill göra sitt uppdrag inte medela detta. Jämför med en arbetssituation där du får en arbetsuppgift men inte vill - eller tänker - utföra den, det första jag gör är då att tala om att detta för min chef.

3. Genom att, när hon påpekar att han uppgift ännu inte är utförd, strunta i sakfrågan och istället gå på personangrepp.

Jag påstår att detta är en del av den manliga och kvinnliga socialisering och att få män eller kvinnor ens märker vad som händer - på ett strukturellt plan - när det händer. Det gör inte mannen till mindre av en förtryckare eller kvinnan till mindre förtryckt men jag hävdar att det upprätthåller och reproducerar patriarkatets strukturer.

Alla män gör inte på detta viset men väldigt många.
Alltså skriver jag ur ett feministiskt perspektiv att detta är en del av den manliga socialiseringen och en del av den manliga könsrollen och att män beter sig på detta vis.

Då avser jag inte alla män i alla situationer. Men generellt sett män kontra kvinnor.

På vad vis anser du då att generaliseringar är extra farliga?
 

Jag

Skrivet av  Man
får väl svara för mig då...
Jag upptäckte dessa grupper för några veckor sedan och har sedan dess hunnit bli kallad för bl a:

- en riktig mes
- okunnig, otrevlig och stolt över det
- ointresserad
- aggressiv
- full av självhävdelsebehov
- motvalls käring
- fördomsfull
- självömkande

Så vitt jag vet har jag inte tillskrivit någon meddebattant några personliga egenskaper överhuvudtaget, utan endast debatterat emot deras åsikter. Att män "ser ner på sina kritiker, medan kvinnor ser dem som jämlikar" stämmer inte på många i denna grupp (eller framförallt i "Feministiskt föräldraskap") i alla fall, även om de flesta, både män och kvinnor, diskuterar utan personangrepp.
 

Frigg

Skrivet av  Anonym man
En fråga.

Om vi vänder på resonemanget. Det är mannen, som har huvudansvaret för låt oss säga städningen och ber kvinnan att damma i vardagsrummet. Hon gör det inte och efter en vecka säger han till igen att det behöver dammas i vardagsrummet och att han förväntar sig att hon ska göra det. Jag kan garantera att det även då skulle ses som att det är mannen som förtrycker kvinnan trots att det räknas som manligt förtryck även när rollerna är de omvända.
 

Anonym man

Skrivet av  Frigg
Nej, jag håller inte med dig.
I mitt hem är det mannen som har huvudansvar för städningen. Han är den som ser och initsierar och när han startar städningen brukar han be mig ta hand om köket - vilket jag självklart gör då jag inte tycker att det är ok att han tar hand om städningen själv.

Om jag däremot inte gjort min del skulle jag inte tycka att hans upprepade förfrågan var förtryckande. För mig är det självklart att dela på arbetet och ansvarsområdena.
 

Frigg igen

Skrivet av  Anonym man
Men om du inte hade gjort din del, trots hans upprepade förfrågan, hade du då sett det som att DU "förtryckte" honom? Enligt resonemanget i ditt första inlägg måste jag dra den slutsatsen.
 

Att generaliseringar är extra farliga...

Skrivet av  Sportbil
...i just det här snacket kommer sig ju av att vi då kommer in på det här minerade ämnet att någon annan "säger hur någon är eller ska vara", d v s det som särartsfeminister beskylls för, och det som får de flesta debattörer att se rött.
 

Anonym man

Skrivet av  Frigg
Om jag inte gjort min del trots att han upprepat bett mig så betyder det att jag föringar hans ansvarsområden och hans ledarroll. Detta är ett sätt att förtrycka - oavsett om jag är man eller kvinna.

Och?
 

Frigg

Skrivet av  Anonym man
Jag ville bara veta om du resonerade konsekvent. Det gör du tydligen. Heder åt dig i så fall :-) Jag har varit i många samtal där debattörerna sett kvinnan som offer och mannen som förtryckare oavsett vem som gjort vad. Där personer har ändrat sitt sätt att se på någonting så att det ska passa deras redan i förväg bestämda tolkning. Retar mig på sånt oavsett om det handlar om feminism, politik, religion eller annat.
 

Artiklar från Familjeliv