Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Bara för att slöjdebatter och annat som

Skrivet av Sailormoon
Rör invandrarkvinnor inte dykt upp här inne betyder ju inte att arbete inte bedrivs.

Detta forum är på inget sätt en spegling av det feministiska samhällsarbetet i stort. Och för det mesta hamnar debatten här inne på om feminister borde finnas eller inte tycker jag.
Svar på tråden: Bara för att slöjdebatter och annat som

Ett rakt inlägg fordrar en rak kommentar.

Skrivet av  MacGyver
Där kvinnor är förtryckta, där har feminismen en stor och viktig plats att fylla.

I alla livets skiften, vare sig det gäller trafiksäkerhet, familjeekonomi eller jämställdhet, så anser jag att man bör identifiera och åtgärda de värsta problemen först. Om en båt läcker så tätar man de största hålen först och de små hålen senare.

Att döma av vad som framskymtat av t ex Mona Sahlin, skolkuratorer och socialarbetare så finns det en tämligen betydande grupp små och stora kvinnor som lever i muslimska familjer som behandlas och värderas som djur. På grund av sitt kön. I Sverige idag.

Notera: Inte alla muslimska familjer, men tillräckligt många för att det skall vara det största enskilda jämställdhetsproblemet vi har just nu.
 

Nu sa jag iof inget

Skrivet av  Sailormoon
Regeringen, vet ej vad de gör.

Men det finns folk som arbetar med dessa frågor. Även Feminister.

Upprepar, bara för att det inte syns här inne så betyder det inte att det inte finns. :-)
 

värderingsfråga ang slöjan

Skrivet av  Nannelie
...slöjan är ett känsligt ämne...
mina personliga åsikter om saken kan jag inte enbart gå efter....
Vi måste faktiskt fråga kvinnorna som bor där och dom som har erfarenhet av ämnet...för många kvinnor med slöja hävdar bestämt att det inte är förtryck...utan självvalt...som en respekt för sin gud..sin tro...

Det är en jättekomplicerad fråga som vi i väst inte kanske alla gånger förstår.....
Så innan vi gapar om förtryck, så måste vi sätta oss in i och förstå hur kvinnorna själva tänker....
Då jag själv inte har några väninnor som bär slöja..så lyssnar och läser jag gärna vad dom kvinnorna säger.....och ännu är jag väldigt förvirrad och kan inte skapa mig en högljudd åsikt om saken...

=)

 

Och då

Skrivet av  OE
är könsroller plötsligt helt ok, eller hur?

Annars tillfrågas inte vi kvinnor särskilt ofta av feminister om vi trivs med VÅRA könsroller utan plötsligt ska allt beteende som kan anses könsskilt fostras bort. Får inte ekvationen att gå ihop...

 

Ingen feminist på denna sidan

Skrivet av  S.
har sagt att de vill fostra bort könsskilt beteende vad jag kan påminna mig. Rätta mig om jag har fel. Däremot vill man ha bort fostran _till_ ett könsskilt beteende, vilket är en helt annan sak.
 

Och

Skrivet av  OE
skillnaden? Tänk då om de tygdolda damerna är fostrade till att "frivilligt" välja tyget? Inga av männen tycks i alla fall vara fostrade till att välja det för egen del så de har väl en annan fostran i så fall... Men i detta speciella fall är sådan fostran alltså ok?
 

Nej, nu har du missuppfattat mig

Skrivet av  S.
Jag anser mycket riktigt att det är fostran som får kvinnorna att välja slöjan (precis som du?). Vad jag protesterade emot i ditt inlägg var att du påstod generellt att feminister vill fostra i motsatt riktning mot traditionella könsroller oavsett vad barnen vill. Det stämmer inte på de flesta feminister jag känner. Vi vill undvika fostra efter könsroller (vilket är jättesvårt) och vill hellre att barnen ska få chans att utveckla sina egna, unika intressen oavsett kön.

Det spelar alltså ingen roll om min dotter leker med dockor, men jag vägrar att enbart uppmuntra henne att leka med dockor. Hon ska få chansen att prova på annat också. Om hon sedan är mest intresserad av dockor är det ok. Då är hon det för att hon är den speciella personen XX med intresse för dockor och inte för att hon är flicka. Hoppas du förstår skillnaden.
 

Jag tror

Skrivet av  OE
för min del att det är få föräldrar som förbjuder sina flickor att leka med bilar och pojkar med dockor. Tvärtom får förmodligen de flesta välja för vem kan hindra ett barn från att leka med syskons leksaker eller kompisars? Min dotter lekte friskt med broderna leksaker; både StarWars och Turtles, men hon lekte på annat sätt med figurerna! Brodern lekte på sitt sätt och hon på ett annat. Jag la mig inte i leken. Vet inte hur en feminist skulle gjort, men kanske gripit in och visat flickan hur man leker på pojkvis med Turtles? Annars har vi ju ett könsskilt beteende och HUR får man bort fostran till ett sådant i detta fall - det finns ju inte hos en förälder eftersom barnet fostrar sig själv efter eget önskemål?
 

En feminist

Skrivet av  S.
hade gett henne egna StarWars och Turtle dockor att leka med. Det är just detta som är så hemskt. "Barn kan leka med syskons eller kompisars leksaker". Varför ska barn vara hänvisade till syskons eller kompisars leksaker bara för att de råkar tillhöra ett annat kön?

Jag lägger mig inte i hur mina barn leker med sina leksaker. Däremot reagerar jag när jag märker att de bara får dockor och aldrig några bilar utan att någon frågar dem vad de egentligen önskar sig. För deras killkompisar är det tvärtom, de får aldrig några smycken eller dockor. Undantaget är väl min syster som har lite vett i skallen och lät sin son verkligen leva ut sin passion för glitter, rosa och pärlor. Fler sånt önskar jag. Inte att tvinga barn till ett beteende som inte passar dem, men att se och uppmuntra även ett beteende som inte anses vara normalt för deras kön.
 

Min dotter

Skrivet av  OE
fick alltid exakt det hon önskade sig, inget som jag önskade åt henne! Att hon inte fick egna Starwars och Turtles berodde på 1) att det redan fanns, 2) att hon inte önskade sig det OCH 3) att vi inte hade råd att köpa dubbelt upp av samma saker!

En feminist hade kanske köpt fler Starwars istället för djurdockor som hon alltid önskade sig?
 

Många kvinnor väljer själva.

Skrivet av  Ulla
Vill bara påpeka att många kvinnor "väljer själva".

Alla kvinnor väljer själva om det vill banta eller ej. Det är ingen som tvingar en anorektiker till att banta.

De flesta prostituerade väljer själva om de vill sälja sex eller ej. Det är kvinnorna själva som försvarar torskarna etc.

Alla som är hemmafruar har valt det själva det är inget som någon annan har tvingat dem till. Tvärt om är många arga på lagförslagen om hälften föräldraledighet till papporna.

Kvinnoprästmotståndarna, den sk. synoden, leds av en kvinna. Många kvinnor väljer själva att vara emot kvinnliga präster. Det är ingen som tvingar dem.

Om vi nu skall visa förståelse för olika religioner måste vi väl i konsekvensens namn också stötta synoden! Tänk att vi alltid skall vara så förstående och tillmötesgående när det gäller andra religioner än vår egen kristna fd. statskyrka.

Kort sagt: Jag ser ingen annan anledning till varför slöjan accepteras än att de flesta feminister är fega. Jag ser mig själv fortfarande som feminist men skäms mer och mer för det.

Argumentet att vi måste acceptera slöjan för annars blir vissa kvinnor isolerade är bara fegt tycker jag. I sånna fall borde man acceptera barnaga och pedofili också för annars riskerar ju dessa barn bli isolerade och det är ju inte bra.

Slöjan är inte bara en religös symbol. Den symboliserar ett frivilligt avståndstagande från västerlandets värderingar. Den symboliserar också en värdegrund väldigt många kvinnor flyr ifrån.

Enda anledningen varför jag inte kommer att diskutera detta vidare är att min arbetsgivare har sagt ifrån att jag surfar för mycket på arbetstid. Sorry jag måste lämna debatten men jag är (fortfarande) feminist och jag vill se ett slöjförbud.
 

Hoppas i alla fall...

Skrivet av  Helena
... att du får tillfälle att återkomma och förklara kopplingen slöja-pedofili-barnaga. Den parallellen tycks dunkel för mig.

När jag säger att ett slöjförbud kanske inte är den smartaste vägen att gå när det gäller att hjälpa ex.vis muslimska kvinnor till ett friare liv, stöder jag mig på vad många inom invandrarorganisationer själva pekar på - faran för isolering. Självklart innebär det inte att man ska låta allting vara som det är, men jag är övertygad om att en varaktig attitydförändring kring slöjor, kvinnors arbete och självbestämmande bara kan nås genom tålmodigt arbete i samförstånd med dem som berörs.
 

Men lägg av!

Skrivet av  Allis
"Det är ingen som tvingar en anorektiker till att banta"

Jag trodde ditt inlägg om att män behövde mindre kärlek än kvinnor var en av de värre kråkorna, men det här slår det med hästlängder. Shit vad enkelt det måste vara om du tror att en anorektiker "väljer att banta". Har du ingen som helst förståelse för VAD som gör att unga flickor och pojkar plågar sig själva?
 

Allis och Helena. Liknelse!

Skrivet av  Ulla (ej kontorstid längre)
Lika lite som någon tvingar en anorektiker att banta tvingas någon till att bära slöja. Självklart har jag förståelse för vad som gör att flickor drabbas av anorexi. Det var en liknelse. Vad det verkligen för svårt att förstå.

Svaret ovan kan även vara till dig Helena. Fast du missförstod min liknelse med pedofili och barnaga. Ingen borde tänka: "Stackars pedofiler riskerar att inte komma in i samhället"

 

Bra skrivet Ulla!

Skrivet av  Anna C
Jag vill också se ett slöjförbud i Sverige. Eller rättare sagt, jag vill att det ska vara förbjudet med ett enkönat slöjbärande. Antingen ska både män och kvinnor bära slöja, eller också ska ingen göra det.

Att enbart kvinnor bär slöja är klart förtryckande!

Och att påstå att kvinnorna själva väljer slöjan är enligt min åsikt lika galet som att påstå att prostituerade själva har valt sitt "yrke"...
 

OK

Skrivet av  Helena
Fundera då över varför lagstiftarna valde att inte kriminalisera prostitution. Och fundera på vad ett slöjförbud skulle göra för de kvinnor du vill frigöra.
 

Tjatar på om högklackat

Skrivet av  Tilia
Egentligen - och det här är helt seriöst, ingen satir eller så - tycker jag att högklackade skor med myggjagartår är ett tecken på kvinnoförtryck, väl i klass med, nåja inte burqa, men huvudduk. Att pressa in en vuxen kvinnofot i en sådan sko är lika mycket "självvalt" som en huvudduk.

Tyvärr är det inte rimligt att förbjuda högklackade skor, hur mycket man än är övertygad om dess skadlighet, och lika lite kan man förbjuda slöja. Däremot kan man kräva att vissa yrkesgrupper är ändamålsenligt klädda och det bör även gälla utbildningar till dessa yrken.
 

Men diskriminering...

Skrivet av  Anna C
...ÄR förbjudet, och då menar jag att det borde kunna vara förbjudet att bära slöja på arbetsplatser och offentligt. Jag menar dock inte att polisen ska jaga slöjbärande kvinnor med blåljus, utan jag tänker mig ett förbud för att få till en markering, ungefär som lagen som förbjuder barnaga.

Jag tycker det vore helt fel att kriminalisera de prostituerade, däremot är det rätt att sätta dit torskarna. På samma sätt får man väl i så fall haffa mannen i familjen om han vägrar låta kvinnan gå utan slöja.

 

Tilia

Skrivet av  Anna C
EN form av förtryck blir inte mindre förtryckande av att det samtidigt finns andra former av förtryck. Jag håller med dig om att västerländska kvinnor förtrycks på många olika sätt, men jag tror ändå att det är klart enklare för en västerländsk kvinna att välja bort högklackade skor (det gör jag själv f ö) än det är för en muslimsk kvinna från en släkt med slöjbärande tradition att slänga slöjan.
 

Anna C

Skrivet av  Tilia
Jag tror att det är viktigt att dra paralleller till sitt eget liv för att kunna få perspektiv på begreppen valfrihet och kvinnoförtryck. Jag menade inte att förminska slöjförtrycket, snarare att förstora skoförtrycket om du förstår vad jag menar, samt förklara varför det inte går att förbjuda till höger och vänster, eftersom vi då skulle hamna i en omöjlig situation.

Med 42 i skor och begynnande hallux valgus är högklackat med myggjagarstuk inte en valmöjlighet för mig, försåvitt jag inte hugger av mig delar av foten som Askungens elaka systrar (inte Disney-versionen, utan den mer actionpackade Bröderna Grim-storyn).
 

Isåfall vill jag förbjuda...

Skrivet av  CM
...silikonimplantat i läppar och bröst. Och nej, jag anser inte att slöjan _per definition_ symboliserar ett större eller värre kvinnoförtryck än dylika "accessoarer".

Angående förbudstanken ironiserar jag förstås - i själva verket baxnar jag av blotta tanken. Att förbjuda människor att klä sig som de vill, är också en form av förtryck. Two wrongs don\'t make a right - en tanke som du, Anna C, själv tycks vara inne på när du skriver såhär:

"EN form av förtryck blir inte mindre förtryckande av att det samtidigt finns andra former av förtryck."

Vidare skriver du:

"jag tror ändå att det är klart enklare för en västerländsk kvinna att välja bort högklackade skor (det gör jag själv f ö) än det är för en muslimsk kvinna från en släkt med slöjbärande tradition att slänga slöjan."

Då jämför du ju litegrann äpplen med päron, för du skulle ju (bildligt talat!!) kunna komma från en "släkt med högklackatbärande tradition".

Dessutom är det ju just detta att det skulle vara svårare för en muslimsk kvinna från en viss sorts bakgrund att välja bort slöjan som förbudstanken så farlig (förutom då att jag finner den barock rent medborgarrättsligt).

Vad tror du händer, om du får igenom ditt krav på SLÖJFÖRBUD PÅ OFFENTLIG PLATS? Tror du att slöjan åker av, eller tror du att kvinnan försvinner från offentlig plats?
 

Om du har rätt

Skrivet av  OE
i detta:

"Vad tror du händer, om du får igenom ditt krav på SLÖJFÖRBUD PÅ OFFENTLIG PLATS? Tror du att slöjan åker av, eller tror du att kvinnan försvinner från offentlig plats?"

dvs att kvinnorna försvinner från offentlig plats - ja då är det ett VERKLIGT jämställdhetsproblem vi har att brottas med! Lägg till hedersmord! Kanske hot om utvisning för dylika diskriminerande män vore medicinen? Bo här och gilla läget, eller bo inte här! Hårt, men varför mjäka när det gäller så allvarliga saker? Problemet är dock att upptäcka och bevisa situationerna. Om kvinnorna dessutom själva kommer och urskuldar slöjan med att de frivilligt tar den på så kan förtrycket under ytan hålla på i all evighet.
 

Men CM...

Skrivet av  Anna C
...jag säger som OE - om ett slöjförbud skulle innebära att muslimska kvinnor försvinner från det offentliga utrymmet, så har vi ju verkligen problem!

Men jag förstår problemen med ett förbud, det är verkligen ingen lätt fråga. Tycker dock att det känns märkligt att många feminister försvarar slöjbärandet med "kvinnorna väljer själva att bära slöja", samtidigt som de hävdar att det inte finns några fria val utan vi styrs av våra insocialiserade könsroller.

Jag tror säkert att många upplever att de har valt slöjan, och till det finns det ju flera skäl - tradition, religion, normering, risk att bli utstött om man väljer bort slöjan, risk att maken skulle bli vansinnig om man slängde slöjan osv.

Men OBS - det jag ifrågasätter är egentligen inte rätten att böra slöja, om nu någon verkligen vill det. Jag kan köpa argumentet att det är skönt att få gömma sig för omvärlden och att man kan få se ut hur man vill under slöjan - osminkad, orakade ben osv. Men då tycker jag att samma borde gälla även för män! Varför är det bara KVINNOR som ska behöva gömma sig för omvärldens blickar, vad är det i just det kvinnliga könet som gör att hon måste dölja sig?

Nej, fram för burka till båda könen!
 

Tillägg till CM

Skrivet av  Anna C
Jag anser att den s k estetiska plastikirurgin ofta är klart förtryckande och Socialstyrelsen borde absolut se över den verksamheten. Både silikon och botox utgör ju klara hälsofaror och jag tycker mycket väl att de borde kunna förbjudas, för annat än rent medicinska ändamål (dit hör inte läppförstoringar).
 

OE och Anna C

Skrivet av  CM
Ja, jag tror ABSOLUT att effekten skulle bli att många beslöjade kvinnor försvann från det offentliga rummet. Inte alla givetvis, men det är väl den gruppen som dessutom är den man allra främst behöver "komma åt"?

När det gäller den andra gruppen - kvinnor som _tycker_ att de väljer, så tror jag inte heller att ett förbud skulle lösa någonting (även om ett sådant vore etiskt försvarbart, vilket jag inte tycker att det är). Den gruppen kommer ju inte under att förbud att "välja" slöjfriheten - de kommer ju bara att vara tvungna att anpassa sig till lagstiftningen. De underliggande faktorer som gjort att de "valt" slöjbärandet försvinner ju inte, utan tar sig förmodligen bara andra uttryck.
 

PS till OE

Skrivet av  CM
Nej, jag tror inte på utvisning. Det känns som en universallösning som man för att göra det enkelt för sig drar till med så fort man diskuterar problematik som innefattar andra kulturer än den traditionellt svenska. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om min syn på invandrarpolitik, medborgarskap och annat, men jag känner inte att det riktigt finns utrymme för det inom ramen för det här snacket. Så jag nöjer mig med att säga att nej, den varianten tror jag inte på.
 

Jag flyttar upp det här *IMT*

Skrivet av  Ulla (ej kontorstid längre)
//
 

En liten upplysning

Skrivet av  S.
Senast i går stod det på text-TV om en skola i Göteborg där de skulle förbjuda burka inne i klassrummen. Det händer saker som inte syns här inne, det har du rätt i.
 

så länge ni inte...

Skrivet av  Nannelie
...förstår så kan man inte göra en förändring...

det jag skrev var..att min automatiska uppfattning om vad jag anser om slöja..behöver inte alltid vara sanningen....

Så om jag skulle uttala mig om slöja utefter min svenska uppfostran så anser jag att slöja är förtryckande...men...

Ibland måste man inse att den svenska kulturen inte alltid har alla svar och vet bäst....

Vi måste lyssna på dom som har ERFARENHET av ämnet innan jag trycker på världen mina svenska värderingar av saker och ting....

En gång i tiden så uttalde jag mig massor om detta...tills jag stötte på en kvinna...som levt i Sverige i många år....hon hade gärna velat bära slöja men blev diskriminerad av svenska samhället pga av detta.....hennes man fick dessutom höra av svenskar att han förtryckte henne...men för honom gjorde det sak samma....
Det var hon som ville ha sin slöja...pga av sin tro..

Hon sa att valet borde få vara fritt, vilket iof kunde vara ett problem i många länder, där det var tvång...!!
SLöjan var inte problemet, det var männen där som ville bestämma över alla som var problemet...

Så jag antar att en del av det hela är att kämpa för valfihet av slöja....?...inte att radera den...

Nu aktar jag mig att skrika högt om saker innan jag får en mer hel bild av ämnet....

Det här med slöja har jag personligen inte begripit mig på... den svenska delen av mig vill förbjuda..men då gör vi ju samma sak i slutändan som dom som tvingar kvinnor att ha den...vi kommer att tvinga kvinnor som VILL ha den att inte få ha den....

En del kvinnor där säger förtryck!...en del säger valfrihet!...en del vill ha bort den.....

Själv är jag förvirrad och önskar mig få veta mer om saken... av folk som har erfarenhet...


 

Det som

Skrivet av  OE
är slående i ditt resonemang är finkänsligheten mot en -främmande- kultur. Är du lika frikostigt överseende också i andra sammanhang när kvinnor uppenbart särbehandlas - om de så har "valt" det själva? Skulle inte tro det... men rätta mig gärna om jag har helt fel! Det som av vissa anses vara kvinnoförtryckande i den svenska kulturen verkar ju vara en generell riktlinje för alla att vända sig mot: Vad säger du ifall vissa kvinnor i den traditionellt svenska kulturen, kanske pga religiösa skäl, vill upprätthålla könsrollerna och stanna hemma, laga mat, sköta barn och serva man, avstå från yrkesliv och karriär (som dessa kvinnor kanske anser vara karlgöra) av egen fri vilja? Är du lika förstående och överseende i så fall (som du verkar vara gentemot kvinnor som själva valt att dölja sig för andra män än sina egna i tygstycken och samtidigt accepterar att deras män inte döljer sig i tyg för andra kvinnor) gentemot svenska könsrollsivrande kvinnor (och män)? (Förlåt de långa meningarna - ont om tid)
 

Just det, OE...

Skrivet av  Anna C
...du ställer relevanta frågor, tycker jag. Hur kommer det sig att när det talas om slöjbärande kvinnor så heter det så fint att de inte alls känner tvång utan de har själva valt att bära slöja, och att de upplever det som en frihet att "slippa" visa sig för män.

Men när det gäller svenska kvinnor som stannar hemma med barn i flera år , de har inte alls valt själva utan har tvingats in i en förtryckande könsroll?
 

Ganska lätt att svara på det

Skrivet av  Tilia
Det beror på västerlandets önskan att frigöra sig från sin koloniala historia. Men det inser säkert ni också om ni gräver lite djupare bakom retoriken.
 

inser...

Skrivet av  Nannelie
...att folk inte kan ta till sig vad man skriver....

Vad är det för fel med att vara ödmjuk och att lära sig saker innan man börjar gapa som en galning och anser att alla ska tycka som en själv....??
Herregu..om alla ska flyga varandra om strupen bara man öppnar munnen....

Det finns ett bra och roligt uttalande som jag faktiskt FÖRSÖKER följa
Morgonbön!!
Gode gud..hjälp mig att hålla min stora trut stängd tills jag vet vad jag pratar om....

Nu gällde väl diskussionen slöja va?

Om u tror att jag är aggressiv gentemot ojämlikht i min gn kultur så har u fel....man uppnår aldrig n ändring i värderingsfrågor om jag ska skrika dom i örat på folk...
Jag lär mig hur olika gruppr tänkr och resonerar i samhället...då lär man sig från vilken vinkel man ska ta upp eventuellt problem
sen kan man lägga in små tankeställare i diskussioner...sen kan man vara tyst ett tag
Oftast (väldigt ofta) kommer dom till mig själva och vill veta mer
varför?
Jo...för att jag inte prackar på dom hela haranger av frustrationer...occh stampar i golvet som en frustrerad tjur....
Det vinner man ingenting på..man skrämmer bort folk helt enkelt...
Visst kan jag göra tabbar.... ingn är felfri...

men jag vägrar att flyga folk om stupen och tvinga dom att tyka som jag.....

 

jag igen!..

Skrivet av  Nannelie
det var riktat till en speciell prson här...det jag sist skrev..

(sen vill jag be om ursäkt för att mina bokstäver faller bort iblan...min dator är helmysko)
 

Fast nu

Skrivet av  OE
tog du allt i lite utan att vara så fantastiskt nyanserad, eller hur? :-)
 

Avslöjande debatt

Skrivet av  Streber
Jag sitter och läser med allt större avsmak om könsroller och tvång. Vad jag förstår så handlar mycket om huruvida könsroller är av naturen/gud givet eller om det bara är en konstruktion av samhället. Såsom jag förstår är det ingen som vet vad som är grunden för könsrollen. Majoriteten av de som kallar sig feminister här verkar tro att könsroller är av samhället, men det är ju en fråga om tro.

Samtidigt så finns det andra människor i samhället som är av tron att könsrollerna är av Gud givet mönster för oss att rätta oss efter.

Vad är det som gör feministers tro starkare än religiösas tro? Det handlar om att tvinga folk att bryta med sina traditioner för att ni anser traditionerna vara förtryckande. Samtidigt så tycker ni att folk ska bli lika behandlade oavsett hur de är klädda. Men, detta är den viktigaste frågan, kan man inte tänka sig jämställdhet (ur ett maktperspektiv) och ändå hålla på de könsroller man tror på? Jag måste säga att en hel del av er tar priset i trångsynthet.
 

Beror på könsrollerna

Skrivet av  Tilia
Jag har hört många engelsmän säga att Thatcher inte är en riktig kvinna. Varför? frågar man sig då. För att hon hade makt? I så fall kan inte en "riktig kvinna" ha makt och då är ju den könsrollen oförenlig med politisk jämställdhet.
 

Vad menar du nu?

Skrivet av  Streber
Varför skulle en person med kjol eller slöja ha mindre makt än en med kostym och slips? Gör det människan mindre värd?

Jag trodde att feminismen var mot att man ska diskriminera människor i allmänhet och kvinnor i synnerhet. Jag tror inte kompetensen sitter i vad man har för kläder på kroppen.
 

Jag svarade på detta:

Skrivet av  Tilia
"(K)an man inte tänka sig jämställdhet (ur ett maktperspektiv) och ändå hålla på de könsroller man tror på?"

Jag gjorde det lösryckt från slöjdebatten, det kanske var dumt av mig. Poängen med feminismen är att ändra på det faktum att folk i kjol och slöja vanligen HAR mindre makt än de i kostym och slips - men självklart har du rätt i att det är inte kläderna som gör mannen, det är andra förväntningar på vad som gör en man till en man och en kvinna till en kvinna som är problemet - men kläderna står ibland som en symbol för detta.
 

Vem är det du kritiserar egentligen?

Skrivet av  L
Du drar ganska höga växlar och använder stora ord om trångsynhet och annat utan att klargöra vem det är du kritiserar i den här debatten. "En del av er" = alla feminsister eller???

Glöm inte att långt ifrån alla som deltar i debatten här inne kallar sig feminister och att synen på slöja verkar vara ytterst heterogen även bland de som kallar sig feminister.

Klargör gärna dina argument lite mer specifikt istället för att skriva en sådan allmän kritik utifrån en så trångsynt (?) syn på feminism! Då blir dina inlägg lite mer relevanta och intressanta!

Personligen så anser jag inte att kultur och traditioner är några oföränderliga storheter som man inte för kritisera. Upplevs kulturen som förtryckande kan och bör man förändra den både utifrån och inifrån. Drar man ditt resonemang till sin spets så skulle man ju ha kunnat luta sig tillbaka och säga att det låg i den amerikanska kulturen att vita diskrimenerar svarta och indianer, och eftersom de med makt är nöjda med det och tror att det är de rätta rollerna så behåller man den traditionen.
 

Jag undrar det jag också

Skrivet av  Streber
Jag brukar ha för vana att inte hålla med mig själv. Men jag kan ju redogöra för min ståndpunkt åtminstone. Jag tycker överhuvudtaget att slöjförbud eller liknande är lika dumt som slöjtvång. Men slöjdebatten i sig är ju bara en symboldebatt. Jag kan inte tillräckligt om islam för att veta om det är en kvinnoförtryckande religion. De flesta brukar normalt hävda islam är mer jämställd än kristendomen, och det tror jag att den är.

För mig är slöjan inte en så mycket en symbol för förtryck som en ödmjukhet inför Gud. Och troende eller ej, men sådan ödmjukhet bör man ha respekt för, därför att den leder till både eftertanke och den skadar ingen.

Å andra sidan finns det väl en symbol att i de länder där kvinnor bär slöja finns en stor skillnad i makt mellan män och kvinnor. Men såsom jag sa ovan: Varför skulle en person med kjol eller slöja ha mindre makt än en med kostym och slips? Jag tror inte kompetensen sitter i vad man har för kläder på kroppen.

F.ö. vill jag berömma dig för ett intressant inlägg "Överhuvudtaget.." högre upp på sidan.
 

Artiklar från Familjeliv