Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Babianer i Metro

Skrivet av _felix_
Hej hej, är det någon som läst dagens Metro (gratistidning i Stockholm m.fl) ? på sidan 16 finns det en jätteinteresant artikel om en babian flock i Kenya där alla dominanta hanar dog av en TBC epedimi och kvar blev honorna och mera nertonade hanar som inte hade hög ställning i den ursprungliga flocken.
Efter epedimin skapades ett annat socialt samspel mellan de kvarvarande medlemmarna utan mobbing och med mera subtila metoder att upprätthålla rangordningen.
Det RIKTIGT roliga var dock att detta var något som hände för 25 år sedan och fortfarande bibehålls samma sociala mönster som skapades för 25 år sedan, dvs de nya och yngre medlemmarna i flocken LÄR SIG hur samspelet fungerar och att de genetiska anlagen spelat en mycket liten roll i hur flocken fungerar inbördes.
Nu kanske inte Babianer är 100% översättningsbara på människor men man kan i alla fall inte undgå att fundera över vad detta ? Om de agressiva elementen i en "flock" försvinner så skapas nya mönster som går i arv från generation till generation, jag vill i alla fall tro att detta är översättningbart till människan.
Ni som inte har metro där ni bor kan läsa på www.metro.se sidan 16 ( den är i pdf format så jag kan inte klippa ut eller länka, sorry. )



Svar på tråden: Babianer i Metro

intressant!

Skrivet av  Mia + 2f
undra hur mycket av babianers beteende som styrs av "könsroller" och av genetiska olikheter? Det vore också intressant att veta varifrån det dominanta en gång uppkommit?
 

Enling Metro

Skrivet av  _felix_
så är det ett referat från TT. Jag har varit inne på
TT:s hemsida men inte kunnat finna någon ytterligare info. Vore kul med källhänvisning och läsa hela studien
och kunna styrka teorin att det inte är biologiska/genetiska faktorer som styr utan sociala mönster.
 

Nu kan jag för lite om apors

Skrivet av  PtL
och babianers sociala liv för att uttala mig säkert, men vad är det du vill säga med detta? Att även babianer har ett socialt beteende som inte är nedärvt? Eller finns det någonting annat som du tycker framgår ur artikeln, som vi kan lära oss av?
 

Är inte det en...

Skrivet av  Eva E
...väldigt viktig lärdom???
 

Tja...

Skrivet av  ES - bf 31/8
... vi kanske inte kan lära oss så mycket mer än att vissa beteeenden, som av många anses var skrivna i (en genetisk) sten, kanske inte är så medfödda som de tror.

Och då kanske de slutar försöka bevisa att män är mer våldsamma av naturen (och samtidigt mindre sociala) med hjälp av apor... *s*
 

Vad jag vet har

Skrivet av  PtL
babianer åtminstone 2-3 miljoner år av evolution bakom sig. 15 år och ett beteende som inte spridit sig utanför flocken (pessimistiskt sett är det väl en tidsfråga innan en aggressiv hanne tar över - men jag kan som sagt var för lite om babianers sociala liv). Tyder detta på att män faktiskt kan behärska sig? Är det det som ni antyder? Jisses, vilken nyhet ;-)
 

Trams PtL...

Skrivet av  ES - bf 31/8
... då du påskiner att jag skulle anse att män är av naturen mer aggressiva. Men som den fullfjädrade irrelevansfeminst jag är borde du veta att jag inte tror ett dyft på att män skulle vara mer medfött aggressiva.
Så spar dina ironier till något annat tillfälle, så är jag tacksam.
 

Men...

Skrivet av  PtL
vi kan väl ta det från det djupa hållet. Om du tolkar att jag påstår att du tror att män är aggressivare av naturen, så ber jag om ursäkt att detta missförstånd kunde uppstå - det var inte min avsikt. Jag vet mycket väl att du anser att aggressioner inte är nedärvt överhuvudtaget. Den diskussionen har vi haft många gånger. Och du vet på grund av samma diskussioner att jag anser att de är det.

Min ironi (väl berättigad tycker jag om ändå missförstådd tydligen) ville visa att oavsett vad gäller babianer eller människor så kan man inte visa vare sig det ena eller det andra med babian-exemplet ovan.
 

Hmm...

Skrivet av  ES - bf 31/8
... ber om ursäkt för min aggressivitet... *s*

Men det är ju just det jag sa, att detta motbevisar aggressivitet som nedärvt. Att det skulle bevisa något annat har jag inte sagt, bara att de som tror på att "tittar vi på apors beteende i den här gruppen så kan vi uttala oss om att män och kvinnor beter sig si och så" kanske får sig en tankeställare... *s*
 

Inte då...

Skrivet av  PtL
För det första är det bara att hanarna relativt sett blivit mindre aggressiva, inte jämfört med honorna. För det andra så är det jag påstår vad gäller nedärvdhet inte så att alla män är aggressivare än alla kvinnor, utan att aggressivitet har en mängd olika ursprung där t.ex. testosteron är en av många källor.
 

Har du mer...

Skrivet av  ES - bf 31/8
... info från någon annan källa?
Vore intressant att läsa mer!
(Eftersom du vet att hannarna bara blev mindre aggressiva än tidigare alfa-hannar, inte jämfört med honorna.)
 

Nej, har du? *imt*

Skrivet av  PtL
 

Men...

Skrivet av  ES - bf 31/8
... hur visste du då att det enbart var i jämförelse med de tidigare alfa-hannarna och inte rätt över..?
 

Ja om du kan tolka något

Skrivet av  PtL
annat ur det får du gärna berätta det. Det var hannarna som stred om honorna, som dog och som lämnade efter sig en ny hierarki... Det stod däremot inget om honorna. Lämnar många frågetecken om hur nya hierarkin fungerade, rent könsfördelningsmässigt. Om fortfarande hannarna var dominanta (fast det antyds väl att de var det), så bråkade de inte så mycket längre. Det mesta jag kan om babianer är det som jag lärt mig på Skansen. Och de djävlarna är banne mig inte snälla.

I min värld handlar allt sådant om jämvikt. Det intressanta är om de nu uppnått en ny jämvikt - frågan är hur stabil den är. Kommer de bli allt mer aggressiva eller kommer "katastrofen" med alfa-hannarna att resultera i ett starkare samhälle?
 

Nja...

Skrivet av  ES - bf 31/8
... det enda jag kan läsa ut ur texten att det inte framgår alls ifall hannarna är dominanta eller inte. Dvs inget antyds om det bara är hannar eller alla som ändrat beteende.
Men var anser du att det antyds..?
 

Med tanke på

Skrivet av  PtL
att stressnivåerna hos samtliga individer ändrats så har nog beteendet hos alla individer förändrats mot en vanlig flock. Men om detta står det inte. Det står bara att hanarnas beteende har förändrats till ett mindre aggressivt och mer subtilt beteende, och att det förblivit så i 15 år. Så då återstår att spekulera, men då hamnar vi väl utanför ämnet?
 

Nja...

Skrivet av  ES - bf 31/8
... jag säger inte att du har fel, bara att du spekulerar när du säger att det bara är hannarnas beteende som ändrats.
Sen kan du mycket väl ha rätt i dina antaganden.

Men vi är nog mest på en ordklyverinivå nu... *s*
 

Här är texten:

Skrivet av  ES - bf 31/8
Babiankultur fascinerar
Flock bytte våldsam vardag mot fredligt leverne
▼ Babianer är normalt våldsamma
och brutala. Men nu
har forskare i Kenya upptäckt
en flock med relativt fridsamma
individer – en flock med
en helt annorlunda kultur.
Tidigare var flockens medlemmar
precis som andra
babianer: hannarna stred
om det mesta: om honorna,
den bästa födan och de
mest fördelaktiga viloplatserna.
Individerna längst
ned på rangskalan fick ständigt
stryk. Våld och mobbning
hörde till vardagen.
Allt förändrades dock
när de mest aggressiva hannarna
dog i en tuberkulosepidemi.
Kvar blev de snälla
och saktmodiga. De byggde
snart upp en ny dominanshierarki,
men den upprätthölls
inte längre med naket
våld utan med mer subtila
metoder. Stämningen i
flocken blev mer avslappnad
och stressnivån hos de
lägre rankade individerna
sjönk påtagligt.
Det mest anmärkningsvärda
är att den nya kulturen
har upprätthållits i över
15 års tid – trots att de hannar
som införde den nya
regimen nu är döda. Beteendet
överförs med andra
ord från generation till
generation. Ett liknande
kulturellt skifte, där individerna
lärt sig ett nytt sätt
att umgås, är högst ovanligt.
Roland Johansson/TT


BARA DE TUFFASTE
VÅGADE ÄTA KÖTTET
Tbc-smittan som aporna dog av
kom från en avfallstipp där infekterat
kött lagts ut. Tippen låg i en
annan flocks område så det var
bara de största och tuffaste hannarna
som vågade sig dit.
 

Artiklar från Familjeliv